Ce vor să facă, de fapt, americanii în România. Un nume greu din armată dă cărțile pe față

Ce vor să facă, de fapt, americanii în România. Un nume greu din armată dă cărțile pe față
Americanii vor să extindă scutul anti-rachetă din România

Un fost comandant al Armatei SUA a vorbit recent despre importanța pe care ar putea s-o joace România în zona Mării Negre, dar și ce vor americanii să facă cu scutul anti-rachetă din țara noastră, în contextul amenințării Rusiei în regiune.

Americanii vor să extindă scutul anti-rachetă din România

General-locotenentul în rezervă Benjamin Hodges, fost comandant al Armatei SUA, în prezent coordonator pentru studii strategice în cadrul Center for European Policy Analysis (CEPA), a acordat un interviu pentru Adevărul, în care a vorbit despre relația Rusia-NATO.

De ce credeţi că NATO acordă prea puţină atenţie ameninţării reprezentate de către Rusia la Marea Neagră?

”Cred acest lucru deoarece majoritatea ţărilor europene şi Statele Unite nu apreciază încă aşa cum ar trebui valoarea strategică a regiunii Mării Negre pentru Vest. Ştim că este o regiune importantă pentru că avem aliaţi acolo şi prieteni buni. Însă nu se fac foarte multe investiţii economice în această regiune de către ţările din Vest sau S.U.A. Însă că acum oamenii încep să înţeleagă că Marea Neagră este o rampă de lansare în ceea ce priveşte toată influenţa negativă pe care Kremlinul o are în Siria şi care s-a extins în Libia. „Nu vine vreo invazie din România sau Polonia sau Lituania. E o supoziţie falsă a Kremlinului”.

Americanii vor să extindă scutul anti-rachetă din România
Americanii vor să extindă scutul anti-rachetă din România

Cum ar putea România să fie „centrul de greutate” al strategiei de descurajare regională a NATO în Europa de Est?

”Turcia se concentrează spre sud. Iran, Irak, Siria se luptă intern şi extern cu trei organizaţii extremiste. Şi plus că mai sunt fricţiunile între Turcia şi Grecia. Aşa că Turcia nu face atât de mult în zona Mării Negre pentru a descuraja Rusia. Şi sunt multe motive pentru asta. Nu îi scuz, dar respect alegerile Turciei. În absenţa unei prezenţe puternice a Turciei în regiunea Mării Negre, văd disponibilitatea şi dorinţa României de a avea un rol de conducere în regiune.

România are mai multe avantaje, aş menţiona aici portul Constanţa şi gurile de vărsare ale Dunării. Sistemul de apărare anti-rachetă ar putea fi extins în România. Aş menţiona şi faptul că la Mihail Kogălniceanu este o bază americană. România a permis Statelor Unite să facă un hub logistic acolo. Sunt mulţi factori ce fac din România un loc bun pentru a fi un „centru de greutate” în regiune. Contează mult şi leadershipul ministrului Ciucă şi al generalului Petrescu, care fac eforturi susţinute pentru modernizarea Armatei Române”, a spus fostul lider al armatei americane.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI