Grâul și porumbul, sunt două dintre cerealele cu cea mai mare răspândire la noi în țară și nu numai, fiind cultivate la nivel mondial. Reprezintă baza în alimentația omenirii, dar sunt utilizate și ca plante industriale și furajere. Care sunt perioadele în care se recoltează cele două cereale?
Grâul este un aliment de larg consum pentru milioane de persoane, fiind unul dintre cele trei cereale cultivate la nivel mondial (porumbul şi orzul fiind celelalte două). Grâul este cunoscut în lume ca una dintre cele mai importante plante alimentare fiind cultivat în peste o sută de ţări. Grâul este originar din Asia de sud-vest. Cele mai vechi dovezi arheologice referitoare la cultivarea grâului au fost descoperite în așa numitul Corn al Abundenței.
Porumbul este o cereală originară din America Centrală, cultivată azi în multe regiuni ale lumii. Pentru lumea civilizată, povestea porumbului a început în 1492, când oamenii lui Columb au descoperit aceasta noua cereală în Cuba. Se pare că porumbul a ajuns, în Spania, cel mai târziu la a doua expediție a lui Columb. La început, porumbul a fost doar o curiozitate în grădinile din Europa, dar în curând a început sa fie recunoscută ca o cultură alimentară valoroasă, în toată Franța, Italia, în toată Europa, dar și în sud-estul și nordul Africii.
Țara noastră este lider la producția de grâu și porumb. România și-a păstrat în primele luni ale acestui an avantajul competitiv în fața celorlalți exportatori europeni de cereale. La porumb am rămas lider de piață, cu 75% dintre exporturile totale ale UE, în timp ce la grâu suntem pe locul secund, după Franța.
România a continuat și în acest an să exporte masiv cereale în statele din afara blocului comunitar, păstrându-și pozițiile fruntașe în clasamentul exportatorilor UE, exportând aproximativ 646,6 mii de tone porumb, cea mai mare cantitate din UE.