Se împlinesc trei luni de când creditul „Prima Casă“ s-a transformat în „O familie, o casă“. Programul vine cu câteva schimbări pe care cei care vor să își achiziționeze o locuință ar trebui să le cunoască. Vezi care este cea mai importantă modificare, în paragrafele următoare.
Una dintre modificările importante aduse programului „O familie, o casă“ o reprezintă introducerea unui plafon maxim pentru venituri: 4.500 de lei pentru cei fără copii și 7.000 de lei pentru cei care au în grijă copii sau minori. Însă, există o problemă majoră și anume că programul nu are forme de aplicare, de unde rezultă că nici „O familie, o casă“, nici „Prima Casă“ nu pot veni în ajutorul celor care au nevoie de finanțare.
„Astăzi se mai finanțează prin Prima Casă doar în situația în care clienții și-au făcut rezervare de fonduri în momente anterioare“, potrivit explicației oferite de Dragoș Nechifor, broker de credite.
Expertul a adăugat că: „Pe la final de februarie s-au alocat cele 2 miliarde de lei, fondurile aferente programului Prima casă pentru anul acesta, urmând că în aprilie Parlamentul să aprobe legea care schimbă programul Prima casă în varianta O familie, o casă, un program aproape identic, dar cu niște condiționări suplimentare, ceea ce duce acest tip de finanțare în zona mai degrabă socială“.
Potrivit opiniei lui Nechifor, schimbările aduse programului „Prima Casă“ sunt corespunzătoare și coerente, însă „e anormal că încă nu sunt aplicate“.
„Există și o subvenție pe care statul ar trebui să o plătească pentru anumite profile de clienți. Există posibilitatea că aceste norme să fie întârziate tocmai pentru că odată intrate în vigoare, statul ar trebui să subventioneze dobânda unor clienți și atunci înseamnă niște fonduri suplimentare, care sigur nu au fost alocate în bugetul de stat. Și atunci, de aici probabil complicațiile. Dar aceste complicații fac că niciunul dintre cele două variante de program să nu funcționeze“, a explicat specialistul.