Programul ”O familie, o casă” 2019: care sunt condițiile și plafonul maxim de creditare

Programul ”O familie, o casă” 2019: care sunt condițiile și plafonul maxim de creditare
Sursa foto: Flickr / Chris Price

Guvernul analizează, în această perioadă, un program denumit „O familie, o casă” 2019, proiect ce are rolul de a veni cu îmbunătățiri ale programului „Prima casă”. Inițiativa a fost deja discutată în Guvern, în primă lectură, dar câteva detalii au fost făcute publice de guvernanți.

Programul „O familie, o casă” 2019 are rolul de a veni mai aproape de nevoile cetățenilor, după cum declara premierul Viorica Dăncilă. Practic, va fi asigurat accesul familiilor care se află la început de drum și doresc să-și cumpere o locuință.

Practic, Executivul vrea să asigure costuri de finanțare mai mici, suportarea de către stat a unor comisioane și reducerea dobânzii.

Sursa foto: Flickr / Kat Grigg

Ce își propune Guvernul prin programul „O familie, o casă”

Programul a fost anunțat de Guvern, pentru prima dată, în ședința din data de 23 mai.

„Discutăm astăzi, în primă lectură, proiectul ‘O familie, o casă’, o variantă mai aproape de nevoile cetăţenilor a programului ‘Prima casă’. Venim cu noi măsuri de reducere a costurilor de finanţare pentru românii care doresc să cumpere o locuinţă. Concret, ne propunem creşterea nivelului garanţiei guvernamentale de la 50%, cât este în prezent, la 80% din valoarea creditului, suportarea de către stat a comisionului de gestiune şi reducerea substanţială a dobânzii pentru familiile cu copii şi pentru persoanele cu dizabilităţi”
Viorica Dăncilă, premierul României

Ulterior, a revenit cu explicații și ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, care a sugerat că programul Prima Casă nu va dispărea, dar noul proiect are rolul să ofere mai multe beneficii.

„Acest nou program social se adresează distinct familiilor şi are o serie de avantaje suplimentare faţă de programul Prima Casă. Românii vor beneficia de programul „O familie, o casă” prin contractarea de credite garanatate de stat sau prin obţinerea unei prime de la stat pentru achiziţia de locuinţe noi direct de la dezvoltatori”
Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici

Care vor fi condițiile de accesare a programului „O familie, o casă”

Guvernul susține, în proiectul programului, că statul ar putea garanta până la 80% din valoarea creditului acordat de stat, spre deosebire de programul ”Prima casă”, unde garanția e de doar 50%.

Această garanție se acordă, însă, în cazul programului Prima Casă, doar pentru locuinţe mai noi de cinci ani. Pentru cele mai vechi de cinci ani, garanția e de 40% din valoarea creditului pe care vrea să-l acceseze o persoană.

În programul „O familie, o casă”, limita maximă a creditului poate fi de până la 570.000 de lei, adică aproximativ 120.000 de euro. Cei care doresc să-și cumpere o locuință prin acest program trebuie să dea un avans cuprins între 5% și 10%, iar noua locuință trebuie să aibă cel puțin două camere şi o suprafaţă totală care să nu depăşească 100 de metri pătraţi.

Dobânda ar urma să fie fixă, de 5,5% pe an, pe toată durata creditului.

Care e vârsta maximă pe care trebuie să o aibă beneficiarii

Ministerul Finanţelor Publice susține că va suporta comisionul aferent gestionării acestor împrumuturi, iar vârsta maximă a beneficiarilor Programului ”O familie, o casă” este de 55 ani.

Guvernul promite și alte facilități: reducerea cu 2,6% puncte procentuale a ratei dobânzii pentru beneficiarii cu venituri nete lunare în anul 2019 mai mici de 6.000 lei individual sau de 7.000 lei pentru o familie formată din doi adulţi sau un beneficiar care este asistent maternal pentru un copil. Plafonul crește la 8.000 lei pentru o familie cu un copil și la 9.000 lei pentru o familie cu doi sau mai mulţi copii.

„Un alt avantaj important este acela că statul va da cumpărătorilor, persoane fizice care achiziţionează o locuinţă de la un dezvoltator, o primă pe care o utilizează pentru plata valorii locuinţei reprezentând 700 lei din valoarea unui metru pătrat construit pentru locuinţele noi cu suprafeţe între 50 mp şi 100 mp”
Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor