Programarea concediilor pentru toți angajații din România trebuie stabilită în avans. Detalii despre perioadele libere din anul 2020 ale salariaților.
Conform Codului muncii, programările pentru concediile de odihnă ale angajaților din anul 2020 trebuie hotărâte până la finalul acestui an. Angajatorii au la dispoziție două luni și jumătate pentru a iniția consultări cu salariații proprii și pentru a stabili în ce perioade se vor putea lua perioadele libere.
Chiar dacă actul prevede că salariații își pot lua concediile de odihnă dintr-un an în baza programărilor stabilite de angajator până la sfârșitul anului anterior, nu scrie că programările sunt obligatorii pentru companii. Astfel, patronii pot renunța la programările în avans dacă doresc. Iar dacă există consultări între firmă și angajați, acestea nu trebuie să se finalizeze printr-un acord. În cele din urmă, firmele decid dacă și cum se stabilesc aceste programări.
„Efectuarea concediului de odihnă se realizează în baza unei programări colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, după caz, a reprezentanților salariaților, pentru programările colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programările individuale. Programarea se face până la sfârșitul anului calendaristic pentru anul următor”, se arată în Codul muncii.
Indiferend de ce tip de programare de concediu de odihnă este vorba, cererile de concediu trebuie depuse cu minimum 60 de zile înainte de intrarea în zilele libere: „În cazul în care programarea concediilor se face fracționat, angajatorul este obligat să stabilească programarea astfel încât fiecare salariat să efectueze într-un an calendaristic cel puțin 10 zile lucrătoare de concediu neîntrerupt”, scrie în Codul muncii.
Durata minimă a acestuia este de cel puțin 20 de zile lucrătoare. Prin contractul individual de muncă al fiecărui angajat, însă, se poate stabili un număr mai mare de zile de concediu. De menționat este că zilele neluate de concediu de odihnă pot fi recompensate în bani doar dacă salariatul și angajatorul încetează raportul de muncă.