Angajații beneficiază în fiecare an de 20 de zile de concediu de odihnă, dar numărul acestora poate crește în cazul în care se ajunge la un acord cu angajatorul. Dacă salariații nu își iau toate zilele de concediu într-un an, acestea pot fi acordate într-o perioadă de 18 luni. În anumite condiții, se pot primi bani pentru zilele libere care nu au fost acordate.
Angajații au dreptul la 20 de zile de concediu în fiecare an, iar în cazul în care, din diferite motive, nu reușesc să beneficieze de toate, acestea se reportează. Codul Muncii prevede că zilele libere care au rămas neluate la sfârșitul unui an se reportează pe o perioadă de 18 luni.
„Concediul de odihnă se efectuează în fiecare an. În cazul în care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau parțial, concediul de odihnă anual la care avea dreptul în anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei în cauză, angajatorul este obligat să acorde concediul de odihnă neefectuat într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor celui în care s-a născut dreptul la concediul de odihnă anual”, prevede Codul Muncii.
În aceste condiții, cei care nu reușesc să își ia toate zilele de concediu până la finalul anului 2019, pot beneficia de ele până pe 30 iunie 2021. Fiecare angajat își poate lua anual 20 de zile de concediu, însă, în funcție de negocierile purtate cu angajatorul, numărul acestora poate fi mai mare.
Zilele de concediu care nu sunt luate până la finalul anului pot fi compensate, însă doar în anumite condiții. Salariatul trebuie să plece de la angajator, caz în care se va întocmi o fișă de lichidare și i se vor transfera în cont banii pentru zilele de concediu neluate.