17 apr. 2019 | 06:00

Cocoșatul de la Notre Dame, cartea devenită omagiu: cât de bine a ajuns să se vândă

Știri generale
Cocoșatul de la Notre Dame, cartea devenită omagiu: cât de bine a ajuns să se vândă

Romanul Notre-Dame de Paris sau Cocoșatul de la Notre Dame a fost publicat în 1831, dar niciodată nu s-a vândut mai bine decât în acest zile.

Victor Hugo a scris capodopera sa la începutul secolului al XIX-lea cu scopul de a genera o mișcare ce va salva catedrala aflată în ruină. A început-o în 1828 și a publicat-o după trei ani. Având în vedere problemele majore cu care se confrunta Parisul în perioada respectivă, Catedrala Notre Dame era departe a fi o prioritate pentru francezi, iar Hugo a reușit să schimbe acest lucru prin intermediul Cocoșatului de la Notre Dame.

„Romanul ‘Notre-Dame de Paris’, publicat în 1831, este cel care a demarat procesul de conştientizare a stării în care se afla catedrala în acea epocă”, a explicat istoricul Adrien Goetz, membru al Academiei de Arte Frumoase, autorul prefeţei romanului în ediţia publicată de Folio-Classique.

„Notre-Dame trecuse prin Revoluţie, Imperiu, se afla într-o stare critică. Acest roman este o pledoarie pentru apărarea edificiilor medievale şi a (catedralei) Notre-Dame de Paris”, a continuat istoricul.

„Există multe capitole lungi, un fel de digresiuni, esenţiale, fără îndoială, pentru Hugo, în care apără monumentele, apără Evul Mediu, pe care l-am abandonat, şi denunţă distrugerile provocate de arhitecţii de la finele secolului al XVIII-lea şi începutul secolului al XIX-lea. Vrea să înţelegem istoria momentului şi să încercăm să o salvăm”, a mai adăugat expertul.

Conform celor de la Bloomberg, la momentul redactării acestui material, Cocoșatul de la Notre Dame se află pe prima poziție în topul celor mai bine vândute cărți pe Amazon Franța. Popularitatea sa a explodat la scurt timp după incendiul care a devastat o parte importantă din catedrala pariziană.

Cartea care spune povestea frumoasei Esmeralda și a lui Quasimodo, cocoșatul clopotar al Catedralei Notre Dame, a devenit o formă de jelire după tragedia care a lovit Franța. În același top se regăsește o carte despre istoria catedralei care a fost publicată în 2012. Pe poziția a treia se află Crepuscule, o carte care scrisă de Juan Branco pentru a-l critica pe Emmanuel Macron.

Parteneri
Silviu Prigoană, ultimele dorințe înainte de a muri. Ce a putut să spună cu doar puțin timp înainte să treacă în neființă
Redactia.ro
Ce puneau străbunii în piure, ca să iasă alb, pufos și savuros. Rețeta clasică din anul 1966
Click.ro
Mesaj dur din partea unui general ucrainean pentru Donald Trump: Poporul nu vrea negocieri cu Rusia
Digi24
Imagini NEMAIVĂZUTE cu Monica Tatoiu! Cum arăta pe vremea când se iubea cu Florin Călinescu
Vocea.biz
Băieții cei mari au făcut 'fortăreață' în jurul tatălui lor. Cum l-au onorat pe Silviu Prigoană în ultimul lui drum spre casă
Unica.ro
Preț uluitor la cartofii prăjiți. Cât costă la restaurant
EVZ.ro
Fiica lui Ioan Crișan, acuzată că ar fi plănuit asasinarea tatălui ei, și cei doi complici au fost arestați preventiv. Cum a motivat instanța decizia, după ce în octombrie toți trei au fost eliberați
Spynews
Se modifică buletinele. Cărți de identitate noi pentru toți românii peste 14 ani
Capital.ro
Silviu Prigoană, 8 căsnicii, 4 soții, 6 divorțuri. Prima soție l-a lăsat văduv, iar ultima i-a adus liniștea, până când moartea i-a despărțit. Cine sunt femeile care i-au marcat viața
Avantaje
Pensiile vor fi ÎNGHEȚATE în 2025! S-a aflat ADEVĂRUL!
Mediaflux
Adriana Bahmuțeanu, prima reacție după ce Silviu Prigoană a fost înmormântat pe ascuns: „Cum să duci doi copii, noaptea, într-un cimitir?”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Copiii lui Silviu Prigoană anunță că regretatul afacerist a fost deja înmormântat. Mesajul lui Honorius și al lui Silvius
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro