Ziua Tatălui în anul 2020 se sărbătorește oficial astăzi, 10 mai. Ziua Tatălui este stabilită prin legislație să fie în fiecare a doua duminică a lunii mai.
Încă din anul 2009, legea prevede ca Ziua Tatălui și Ziua Mamei să fie sărbătorite în luna mai a fiecărui an – în a doua duminică, respectiv în prima duminică a lunii. Legea a fost adoptată de Parlamentul României.
Ziua Tatălui este oportunitatea perfectă de a aprecia dragostea și efortul figurii parentale în creșterea și educarea copiilor. Evenimentele organizate în această zi au scopul de a atrage atenția taților asupra responsabilităților ce le revin, dar și de a întări legătura dintre ei și cu copiii lor, indiferent de vârsta acestora din urmă.
Semnificația Zilei Tatălui privește poziția acestuia atât în familie, cât și în societate. Potrivit tradițiilor, tatăl era susținătorul financiar al familiei, în timp ce mama este gospodina casnică. În prezent, mamele și tații au aceleași responsabilități când vine vorba de creșterea celor mici și de îngrijirea casei. Ziua Tatălui, la nivel internațional, se celebrează în a treia duminică din iunie, în peste 52 de țări.
Printre acestea se numără Canada, Statele Unite ale Americii, Irlanda, Marea Britanie, Franța, Olanda, Cipru, Turcia, Grecia, Arabia Saudită, Japonia, Singapore, Venezuela, Argentina și Africa de Sud.
Ziua Tatălui s-a sărbătorit pentru prima dată în anul 1910, în orașul Spokane din Washington, SUA. Inițiativa a venit din partea lui Sonora Smart Dodd, fiica veteranului de război William Jackson Smart. Acesta și-a crescut singur toți cei șase copii după ce soția lui a murit în urma nașterii ultimului copil. Deși i-a fost extrem de dificil, William Jackson Smart a refuzat să se recăsătorească. Astfel, pentru a-i mulțumi tatălui său, Smart Dodd a sugerat că ar trebui să existe o zi dedicată taților.