S-a aflat ce mai poate face statul român în procesul pe care i l-a intentat Laura Codruța Kovesi, după ce fostul procuror DNA a și câștigat. Reprezentantul României în procesul intentat de fostul procuror șef al Direcției Naționale Aticorupție spune că decizia nu este una definitivă.
Marți, 5 mai, Laura Codruța Kovesi a înregistrat o primă victorie împotriva statului român! Judecătorii Curții Europene a Drepturilor Omului au stabilit că demiterea Laurei Codruța Kovesi din fruntea DNA a fost una abuzivă, din cauza faptului că fosta șefă DNA nu a putut contesta decizia de fond, ci doar pe procedură. De asemenea, CEDO a mai precizat că Laurei Codruța Koveși i-a fost încălcat dreptul la libera exprimare.
Victoria fostului procuror șef al DNA nu este încă totală. Avocatul Viorel Mocanu, fost agent guvernamental la CEDO, cel care a apărat România în procesul intentat de Laura Codruța Kovesi, a afirmat că decizia de marți, 5 mai, poate fi contestată de către Guvern, deoarece nu este una definitivă.
„Statul român, întrucât guvernul a formulat observaţii de respingere, are obligația de a contesta hotărârea dată și să exercite calea de atac în termen de trei luni de la comunicarea ei, astfel că hotărârea încă nu e definitivă.
Interesant este că domnul Cioloș a făcut cerere de intervenție în favoarea ei. În situația în care domnul Aurescu nu a schimbat apărările și în această cauză”, a declarat Viorel Mocanu pentru stiripesurse.ro.
Laura Codruţa Kovesi a avut o primă reacție, după decizia judecătorilor de la CEDO. Fostul procuror șef al DNA a făcut referire la fostul ministru al Justiției, profesor-doctor Tudorel Toader, cel care a propus demiterea sa.
„Nu am ce să îi transmit domnului Tudorel Toader. Doar să îi reamintesc că, atunci când am făcut această acţiune, dânsul a spus că nu am nicio şansă”, a afirmat Kovesi la Digi 24.