Laura Codruţa Kovesi a fost procuror general al României, în perioada 2006-2012. Laura Codruța Kovesi a deținut funcția de procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție din anul 2013 până la demiterea ei de către președintele Klaus Iohannis pe data de 9 iulie 2018.
Laura Codruța Kovesi are 45 de ani și s-a născut în orașul Sfântu Ghoerghe. Ea este fiica procurorului Ioan Lascu, care a deținut din 1980 până în 2010 funcția de șef al Parchetului de pe lângă Judecătoria Mediaș. De asemenea, fratele ei, Sergiu Lascu, a devenit în 2010 director general adjunct al Direcției Tehnologia Informației și Comunicare din Transgaz.
Puțini știu despre fosta șefă a DNA-ului că a absolvit învățământul preuniversitar la Mediaș. De asemenea, Laura Codruța Kovesi a evoluat ca baschetbalistă la Club Sportiv Școlar Mediaș.
De acolo a fost selecționată în echipa națională de baschet feminin-cadete a României, cu care a și câștigat în anul 1989 la Timișoara titlul de vicecampioană europeană.
Laura Codruța Kovesi, între 1991-1995, a urmat cursurile Facultății de Drept în cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj. În anul 2012 a obținut titlul de doctor în drept cu teya „Combaterea crimei organizate prin dispoziții de drept penal”.
Fostul șef al DNA a debutat în justiție la Sibiu, în 1995, unde a fost procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu. După patru ani, Laura Codruța Kovesi a devenit procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu. În anul 2000, a fost propulsată în funcția de procuror șef al Biroului de Combatere a Corupției și Criminalității Organizate din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu.
Anul 2006 avea să îi aducă Laurei Codruța Kovesi funcția de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, numirea fiind făcută de fostul președinte Traian Băsescu. Numirea a venit în urma propunerii ministrului Justiţiei de atunci, Monica Macovei. Pe atunci, Laura Codruța Kovesi avea doar 33 de ani.
În 2012 a devenit ministru-consilier, înalt reprezentant al Ministerului Justiţiei pentru relaţia cu Comisia Europeană, pentru ca în anul 2013 să fie numită șefă a Direcției Naționale Anticorupție.
Pe de altă parte, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO )a stabilit că România a încălcat dreptul la un proces echitabil și dreptul la liberă exprimare prin decizia Curții Constituționale, ce a obligat demiterea Laurei Codruța Kovesi din funcția de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție.
De asemenea, magistrații au subliniat că i-au fost încălcate drepturile prin imposibilitatea de a contesta decizia Curții Constituționale ce a condus la revocarea sa din fruntea DNA, pe data de 9 iulie a anului 2018. Efectele deciziei CEDO va trebuie să fie aplicată pe viitor de statul român atunci când revocă un magistrat dintr-o funcție înaltă.