După succesul răsunător al fostului Procuror DNA, Laura Codruța Kovesi, în lupta pentru ocuparea postului de Procurorul public al UE, acum a mai cîștigat o bătălie, de data asta cu statul român, la CEDO.
Decizia dată în favoarea Laurei Codruța Kovesi a fost cu unanimitate de voturi. Astfel Curtea a constatat că prin decizia de demitere, a CCR, fostului procuror-șef al DNA i s-a încălcat dreptul la liberă exprimare a unei opinii profesionale, precum și dreptul la Justiție. Pentru această cauz, fostul procuror nu a cerut despăgubiri statului roman, iar reparația este una morală.
Kovesi a decis să anunțe această decizie a CEDO pe pagina sa de facebook, în contextul în care, de la demiterea sa din funcția deținută, cei implicați au tot încercat să minimalizeze situația, și s-au ascuns în spatele procedurilor legale de care s-au folosit.
“Această decizie a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) clarifică, în primul rând, o chestiune de principiu legată de independența procurorilor și, implicit, a sistemului judiciar, dar mai sunt și alte lucruri pe care le lămurește. Decizia Curții Constituționale a României cu privire la revocarea din funcția de procuror-șef al DNA a atribuit o putere discreționară ministrului justiției de a revoca un procuror cu funcție de conducere, fiind anulată în acest fel orice protecție a magistraților contra arbitrariului deciziilor politice, iar, pe de altă parte, a înlăturat posibilitatea atacării efective a unei decizii de revocare, deși aceasta afectează un drept fundamental al persoanei.
Atunci când am introdus acțiunea la CEDO am declarat că doresc stoparea îngenuncherii procurorilor, doresc stoparea aplicării unei astfel de proceduri abuzive și altor procurori cu funcții de conducere, întrucât decizia Curții Constituționale poate fi invocată ca precedent pentru revocarea oricărui procuror care deține o funcție de conducere în Ministerul Public”, a declarat Laura Codruța Kovesi.