05 apr. 2019 | 06:00

Referendumul pe justiție ar putea fi inutil: argumentele fostului președinte CCR

Știri generale
Referendumul pe justiție ar putea fi inutil: argumentele fostului președinte CCR

Iohannis a anunțate temele care vor fi tratate la referendumul pe justiție, dar în această formă, riscăm să nu se schimbe nimic, conform lui Augustin Zegrean.

La scurt timp după ce Iohannis a anunțat cele două întrebări pe care le-ar dori formulate în referendumul de pe data de 26 mai, au apărut problemele. Partea tristă este că argumentele împotriva referendumului, în forma în care îl știm azi, sunt cât se poate de valabile. Unele dintre ele au fost formulate pentru HotNews de către Augustin Zegrean, fostul președinte al Curții Constituționale a României.

Conform spuselor lui Zegrean, în cazul în care temele anunțate astăzi de președintele țări ajung la referendum, iar românii vor vota Da într-o majoritate covârșitoare, riscăm să nu se schimbe nimic. Această consecință tristă este derivată din faptul că respectivele întrebări duc la schimbarea Constituției.

În România, respectiva procedură este una extrem de dificilă, iar fără modificarea Constituției, lucrurile rămân în aceeași fază. Se va face referendum, poporul răspunde Da și atât. Faptul că ne vom pierde complet încrederea în utilitatea unui referendum în țara noastră este doar un bonus.

„Constituția nu face distincție, spune că amnistia și grațierea se stabilesc prin lege. Nu spune că anumite fapte nu pot fi amnistiate sau grațiate. Orice lege care s-ar adopta în privința asta ar adăuga la Constituție. Adică este mai gravă infracțiunea de corupție decât cea de omor? La omor se poate da grațiere și la corupție nu?”, a explicat Zegrean vizavi de prima temă propusă de președinte. „Nu este scris în Constituție că nu pot fi adoptate ordonanțe în privința infracțiunilor de corupție sau de modificare a pedepselor”, a continuat fostul președinte al CCR referitor la a doua posibilă întrebare.

„Modificarea Constituției este o procedură foarte complicată. Președintele nu are dreptul să inițieze modificarea Constituției. Acest demers poate fi făcut doar la solicitarea Guvernului, ori Guvernul Dăncilă nu va cere modificarea Constituției ca să pună în aplicare rezultatul referendumului. Pentru modificarea Constituției este nevoie de două treimi din voturi în Parlament. Nu cred că Parlamentul acesta va face așa ceva. Deci vom avea un referendum, un rezultat la referendum și mai avem unul, din 2009, când poporul a spus că vrea un Parlament unicameral cu 300 de parlamentari. Și așa a rămas.” Astfel a argumentat Zegrean de ce riscăm să repetăm situația de acum 10 ani în care un referendum îmbrățișat de popor a fost absolut inutil.

Parteneri
E mare sărbatoare azi. Ce obișnuiesc creștinii să facă pe 11 octombrie. Tradiții și obiceiuri
Redactia.ro
Fără cafea sau duș dimineața. Cele 5 obiceiuri pe care dacă le aplici după ce te-ai trezit îți vor schimba restul zilei, conform Harvard
Click.ro
Boala SECRETĂ de care suferă Anca Țurcașiu. Află cum i-a schimbat viața diagnosticul primit!
Vocea.biz
Și-a făcut iubit cu nevastă și copii acasă! Artista a fost prinsă cu bărbatul însurat pe străzile din București! Incredibil!
Unica.ro
Rețete ideale pentru fiecare zodie. Merită să le încerci săptămâna aceasta
EVZ.ro
Ce face Irisha, după ce relația ei de iubire cu un bărbat însurat a fost făcută publică. Artista își ține viața personală privată, dar câteva detalii au ieșit la iveală | FOTO
Spynews
Cutremur în dosarul Caracal. Gheorghe Dincă, otrăvit. Cine a dat ordinul
Capital.ro
Acasă la Medana și Alin Oprea. Doar în filme mai vezi așa ceva Fără exagerare, imaginile din casa lor întrec orice închipuire
Avantaje
REGULI noi pentru PENSIONARI. ACTELE trebuie DUSE la Casa de Pensii
Mediaflux
Daiana de la Mireasa, sezonul 7, imagine emoționantă cu burtica de graviduță. Când urmează să nască soția lui Dani / FOTO 
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Unde a plecat Mario Fresh după ce a confirmat despărțirea de Alexia Eram. Alături de cine s-a fotografiat artistul
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro