Procurorul public european Laura Codruța Kövesi a fost numită figura publică a anului emergent pentru Europa. În prezent, șefa Parchetului European (EPPO), neobosita doamnă Kövesi s-a făcut cunoscută, pentru prima dată în România, în rolul său șef al Direcției Naționale Anticorupție, DNA, unde a devenit director în 2013.
În cei cinci ani în funcție, ea a supravegheat urmărirea a mii de politicieni corupți, primarii, parlamentarii și chiar foștii miniștri au fost găsiți vinovați de Kövesi și condamnați la închisoare. Într-un editorial publicat cu puțin timp înainte de a fi selectată pentru a deveni primul procuror public al Uniunii Europene, Craig Turp a scris că doamna Kövesi, care înainte de preluarea DNA a fost cel mai tânără procuror general din istoria României, precum și prima femeie care a ocupat postul, devenise busola morală a României.
„Acest premiu este recunoscut pentru activitatea remarcabilă a doamnei Kövesi în calitate de șef al Direcției Române Anticorupție, unde a devenit un model pentru alte agenții anticorupție din toată regiunea Europei emergente și un simbol al luptei împotriva corupției și consolidării statului de drept. Numirea ei ulterioară anul trecut, ca prim procuror european, confirmă doar rolul important pe care l-a jucat și îl va juca în continuare în lupta împotriva corupției.”, spune Andrew Wrobel, partenerul fondator al Emerging Europe.
Acum are ocazia să schimbe atitudinile la nivel european. EPPO, cu sediul la Luxemburg și care este de așteptat să fie operațional la sfârșitul acestui an, va fi un birou independent, însărcinat cu investigarea, urmărirea penală și aducerea în justiție a infracțiunilor împotriva bugetului UE, precum frauda, corupția sau transfrontalierul, fraudele TVA de peste 10 milioane de euro iar lista crimelor ar putea fi extinsă în viitor pentru a include, de exemplu, terorismul.
”România este o țară care nu are indivizi de înaltă calitate, care pot servi drept busolă morală. Cifre de frunte în societatea românească, fie că sunt politicieni, oficiali, oameni de afaceri, medici sau chiar jurnaliști, sunt priviți – în unele cazuri destul de nedrept – ca fiind inerent corupți și de încredere. Kövesi este una dintre foarte puține persoane publice care a reușit să se ridice deasupra acestor stereotipuri. „, se mai spune în materialul care anunța titulatura procurorului european.
Până în prezent, 22 de state membre s-au alăturat EPPO. Cele cinci țări care nu participă în prezent,Suedia, Ungaria, Polonia, Irlanda și Danemarca, se pot alătura oricând. Premiile Emerging Europe Awards 2020 sunt la a treia edițieși rerepzintă un program care are ca scop să prezinte cele mai bune regiuni din Europa emergentă, persoane fizice, organizații publice și private, precum și proiecte și inițiative.
Laureații precedenți îi includ pe Kristalina Georgieva, directorul Fondului Monetar Internațional, și profesorul Günter Verheugen, fost vicepreședinte al Comisiei Europene. Ediția 2020 a fost programată să aibă loc pe 25 iunie la Parlamentul European de la Bruxelles, dar, datorită pandemiei Covid-19 laureații din acest an vor fi anunțați digital în următoarele săptămâni și luni.