Ecaterina Andronescu nu se lasă până nu revoluționează din temelii sistemul de educație din România. Ce planuri are cu învățământul primar și gimnazial.
Ecaterina Andronescu, ministrul Educației, vrea să redenumească numele clasei pregătitoare, aceasta se va numi clasa întâi. Altă modificare din structura sistemului de învățământ, potrivit propunerii făcute de Andronescu, este trecerea clasei a IX-a la gimnaziu.
Astfel, potrivit noii scheme realizată de ministrul Educației, nu va mai exista nicio clasă pregătitoare, elevii vor intra direct, de la grădiniță, în clasa întâi, la vârsta de șase ani.
„Clasa întâi este aici ceea ce este azi clasa pregătitoare. Asta pentru că în mentalul colectiv a intrat din păcate cu clasa zero. Ceea ce este total greșit, cum să fie un copil clasa zero?”, a motivat Andronescu propunerea de redenumire a clasei pregătitoare.
În plus, ministrul vrea să introducă o Evaluare Națională la clasa a III-a (actuala clasă a II-a) și alta la clasa a VII-a (actuala clasă a V-a). Elevii susțin în prezent Evaluările Naționale la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a.
În ceea ce privește Evaluarea Națională de la clasa a VIII-a, aceasta va deveni Evaluarea Națională de la clasa a IX-a, în urma redenumirii claselor.
„Cei care nu fac față la Evaluarea Națională propunem să facă un an suplimentar. Nu înseamnă un an de repetenție, neapărat, ci să nu lăsăm pe nimeni să treacă mai departe de acest nivel fără compețentele necesare”, a declarat Ecaterina Andronescu.
O altă noutate cu care vine Ecaterina Andronescu în ajutorul elevilor este – un consilier de carieră în schema de la clasele VII-IX, care să-i ajute pe aceștia să-și contureze o idee asupra meseriei pe o vor alege în viitor.
Andronescu, a mai propus și introducerea a patru tipuri de Bacalaureat. Este vorba despre Bac T (tehnologic), Bac A1 (pentru absolvenţii programelor de studii liceale de ştiinţe), Bac A2 (pentru absolvenţii programelor de studii liceale socio-umaniste) şi Bac V (pentru absolvenţii programelor de studii liceale vocaţionale).