Românii pot face de astăzi, 15 octombrie, un credit fără dobândă, garantat de stat. Banii ar trebui folosiți pentru o mai bună formare profesională a acestora.
Anunțul a fost făcut de premierul Viorica Dăncilă, care a declarat că acțiunea face parte din programul „Investește în tine” și că împrumutul va putea fi efectuat la CEC Bank. Viorica Dăncilă a declarat că programul este destinat celor care au nevoie de finanțare pentru o pregătire profesională mai bună.
„Un proiect ajuns la maturitate este «Investește în tine». Aşadar, începând de luni, oamenii pot merge la banca parteneră, respectiv CEC Bank, pentru a accesa acest tip de credite”, a declarat premierul.
Programul este adresat către două categorii de vârste, care vor putea obține diferite sume de bani. Prima categorie este cea a tinerilor cu vârste între 16 și 26 de ani, care vor putea beneficia de un credit de până la 40.000 de lei. De asemenea, și cei cu vârste între 26 și 55 de ani vor putea accesa un astfel de credit, numai că suma va fi ceva mai mică, de până în 35.000 de lei. În plus, dacă cel care dorește un credit este salariat, poate lua încă 20.000 de lei.
Viorica Dăncilă a mai precizat că banii vor putea fi folosiți pentru cheltuieli care țin de educație, sănătate, investiții, imobiliare, cultură și sport și pot fi utilizați de toți membrii familiei celui care accesează creditul.
În cazul în care vrei să aplici pentru acest credit, trebuie să îndeplinești câteva condiții: trebuie să fii persoană fizică cu cetățenie română și să ai domiciliul în România. De asemenea, tinerii cu vârste între 16 și 26 de ani trebuie să fie încă în sistemul de învățământ sau să efectueze cursuri de specializare. Și cei cu vârste între 26 și 55 de ani trebuie să fie cuprinși în sistemul de învățământ sau să facă cursuri de reconversie/specializare profesională.
Durata maximă de creditare este de zece ani, dar perioada studiilor sau a cursurilor de formare pe care le fac este considerată perioadă de grație.
Se consideră cheltuieli eligibile următoarele cheltuieli ale familiei:
a) plata cărților, rechizitelor, cursurilor, revistelor de specialitate;
b) plata creșelor, grădinițelor, școlilor particulare;
c) plata cursurilor de specializare/calificare;
d) plata cursurilor de pregătire profesională;
e) taxe de studii aprofundate, master, doctorat, MBA, etc.;
f) plata chiriei și a utilităților;
g) plata locurilor de cazare în căminele studențești;
h) o parte din construcția sau achiziția unei locuințe;
i) modernizarea sau renovarea unei locuințe;
j) costul medicamentelor, analizelor, serviciilor dentare și al intervențiilor chirurgicale;
k) cheltuielile de transport pentru deplasări la manifestări științifice și concursuri;
l) abonamente sau bilete culturale: cinema, teatru, operă, bibliotecă, muzee;
m) costul publicării cărților sau al studiilor de specialitate;
n) articole sportive;
o) taxa de participare la manifestări științifice și concursuri;
p) achiziționarea de calculatoare, laptop-uri, imprimante, softuri de specialitate.