07 sept. 2018 | 17:45

Cât costă învățământul gratuit în România și cine îl finanțează, de fapt

Social
Cât costă învățământul gratuit în România și cine îl finanțează, de fapt

Învățământul din România este gratuit, cel puțin pe hârtie, dar toată lumea știe că părinții elevilor sunt cei care-l finanțează „din umbră”.

În ultima perioadă, segmentul de educație a a avut o perioadă dificilă, deoarece presa a vehiculat greșelile apărute în manualele elevilor. Cel mai probabil, subiectul va fi dat uitării peste câteva săptămâni și se va alătura purgatoriului în care zace și o altă problemă a acestuia: finanțarea și pseudo-gratuitatea sistemului.

Un sondaj realizat de Școala9 ne arată cam cât de „gratuit” este sistemul de învățământ și câți bani pompează părinții în el. Dar până ajungem la cifre, ar trebui să înțelegem cum este finanțată educația.

Răspunsul este unul simplu – în funcție de numărul copiilor dintr-o școală. Potrivit Școala9, în 2018, costul standard pentru fiecare elev este de 4.413 lei pe an. Banii asigură funcționarea școlii, începând de la salariile profesorilor, până la cheltuielile legate de întreținerea instituției.

Un alt aspect ar fi că Legea Educației Naționale prevede că statul trebuie să aloce cel puțin 6% din PIB pentru educație, însă procentul nu este respectat. De exemplu, în 2018 procentul este de 2,98%, nicidecum de 6%. În același timp, salariile profesorilor au crescut în 2018, însă nu și banii pentru educație.

Toate aceste aspecte au contribuit la conturarea situației actuale în care părinții trebuie să dea bani pentru condițiile improprii din școli. Sondajul despre care vorbeam a fost efectuat pe 342 de părinți, dintre care 78,2% sunt din mediul urban și restul de 20,8% din mediul rural.

Cu toate că nu este reprezentativ pentru întreaga țară, oferă informații care ne fac să înțelegem mai bine gravitatea situației. Astfel, când au fost întrebați dacă li s-au cerut bani pentru fondul școlii, 66,7% din părinți au răspuns că da. Cea mai întâlnită sumă cerută a fost cea de 50 de lei, dar scorurile ajung până la 1200 de lei.

De asemenea, 59,4% din aceștia au declarat că li s-au cerut bani pentru amenajarea și dotarea clasei, cea mai mare sumă plătită fiind de 1550 de lei. Când vine vorba de începerea anului școlar, părinții au cheltuit în medie între 500 și 1.000 de lei.

Poate că sumele nu par colosale, dar având în vedere că aproximativ 46% din angajații din România muncesc pe salariul minim, care e între 1.162 și 1.235 de lei, cred că acei 50 de lei sunt destul de valoroși.

Parteneri
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului
Redactia.ro
Serialul numărul, 1 pe Netflix. E inspirat din evenimente reale și a oprit planeta în loc!
Click.ro
Influencerul Makaveli, amenințări din Parlament cu limbaj suburban: „Ascundeți-vă soțiile”
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cât costă pantofii de lux pe care îi poartă Marcel Ciolacu. Au garanție pe viață!! 'Am două perechi... Ai lui Grindeanu sunt identici. Nu port alți pantofi'
Unica.ro
Trucuri pentru a obține friptura de porc fragedă și suculentă
EVZ.ro
Un bărbat și-a ucis soția în luna de miere. Înainte să comită crima, spunea despre femeie că este „totul” pentru el
Spynews
Se montează obligatoriu pe mașini. Ordin pentru 2025. Nu mai poți circula după 21 februarie
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
Anunț privind PENSIILE din 2025! Cum se MAJOREAZĂ de FAPT
Mediaflux
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Spynews.ro
Iubire cu parfum de lavandă, rezumat episoade 38, 39 și 40, 20 decembrie 2024. Anda, bulversată! Soțul ei, Albert, a găsit-o
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro