Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”, vine cu vești foarte proaste pentru românii care se tot întreabă când vom scăpa de aceste restricții impuse din cauza pandemiei de coronavirus. Ei bine, Streinu-Cercel spune că totul depinde de noi.
Directorul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” estimează că românii ar putea sta în izolare până la mijlocul verii, chiar şi în condiţiile în care distanţarea socială este respectată de Paşti. Așadar, pe la jumătatea lunii iulie s-ar putea să scăpăm de autoizolare.
Situația se schimbă dramatic, dacă de Paște nu se vor respecta regulile impuse de autorități. Starea de urgență s-ar putea prelungi în acest caz până la anul viitor. „Dacă stăm potoliţi în aceste 4-5 zile, estimez că undeva la jumătatea lunii iulie. Dacă nu stăm potoliţi, atunci se va întinde problema asta şi până la anul nu mai ieşim”, a avertizat Streinu-Cercel, la B1 TV.
Streinu-Cercel spune că distanţarea socială este obligatorie pentru câteva săptămâni de acum înainte, deoarece avem o rată mică de mortalitate, în schimb avem o pantă uşor ascendentă a vindecarilor. Medicul spune că ar fi regretabil ca peste 10-14 zile să avem un vârf de îmbolnăviri şi un vârf de cazuri grave. ”Evoluţia în dromader înseamnă că acum noi vedem capul cămilei. Urmează o perioadă de acalmie, care va fi luna iulie-august, după care din septembrie-octombrie încolo va apărea cocoaşa cămilei”.
Medicul este îngrijorat de știrile care vin de peste hotare, și care arată că țările unde aparent s-a scăpat de virus se confruntă acum cu un al doilea val de îmbolnăviri.
”Dacă va uitaţi şi pe ceea ce spun şi alte ţări-China, de exemplu, care a început să se confrunte cu un al doilea văl, de data asta de import de cazuri, lucrurile se complică şi mai mult pentru că va fi un loc de unde vom reinsamanta, la nivel planetar, circulaţia virusului”, a punctat Streinu-Cercel.
Medicul Adrian Străinu-Cercel critică autoritățile, care au decis redeschiderea piețelor. „Din păcate, a fost o eroare şi sperăm să nu plătim această eroare foarte scump. (…) Oamenii fac ceva tipic românesc, nu respectă măsurile impuse de autorităţi. Oamenii trebuie să facă cumpărăturile online, iar persoanele în vârstă să fie ajutate de rude, comandându-le de pe internet alimentele necesare. Totodată, în cazul în care se poate, comunitatea, respectiv primăriile, asistenţa socială şi voluntarii, să ajute bătrânii la cumpărături“ .