NASA pregătește un proiect de cercetare inedit. Agenția spațială americană își propune să construiască pe partea nevăzută a Lunii un radiotelescop uriaș.
Administrația Națională Aeronautică și Spațială (NASA) s-a hotărât să finanțeze un studiu de fezabilitate pentru construirea unui radiotelescop performant în interiorul unui crater de pe partea întunecată a Lunii.
„Noul radiotelescop, ce va funcţiona pe unde ultra-lungi (10 – 50m), va fi numit «Lunar Crater Radio Telescope» (LCRT) şi va avea nişte avantaje incredibile comparativ cu radiotelescoapele terestre“, a informat cercetătorul ce a avansat propunerea, Saptarshi Bandyopadhyay, specialist în robotică de la NASA’s Jet Propulsion Laboratory.
Suma acordată pentru desfășurarea studiului de fezabilitate, în cadrul programului de susţinere a conceptelor inovative (NASA’s Innovative Advanced Concepts Program), este nu mai mică de 125.000 de dolari, potrivit lui Bandyopadhyay.
Telescopul Lunar Crater Radio Telescope (LCRT) va fi cel mai mare construit vreodată, și va fi conceput ca o reţea sau o plasă de sârmă, într-un crater pe suprafața nevăzută a Lunii, cu diametrul de 3 până la 5 kilometri.
Dispozitivul ar urma să fie elaborat cu ajutorul roboților și întreținut apoi de un mic echipaj de astronauți ce vor locui pe o bază lunară.
„Ne propunem să implementăm o plasă de sârmă cu diametrul de 1 km folosind roboți DuAxel înclinați pe perete într-un crater lunar cu diametrul de 3-5 km pe partea îndepărtată, cu raport adâncime-diametru adecvat, pentru a forma un reflector sferic“, se arată într-un articol de pe nasa.gov.
Comparativ cu dispozitivele de acest fel ce ar putea fi construite pe Pământ sau pe orbită, cel de pe Lună nu ar fi influențat de atmosfera terestră sau de alte semnale radio, ce pot afecta calitatea observațiilor.
„Un telescop radio cu lungime de undă ultra-lungă de pe partea îndepărtată a Lunii are avantaje extraordinare în comparație cu telescoapele pe orbită pe Terra“, potrivit aceleiași surse.