De Paște, cozonacul este nelipsit de pe masa românilor. Mirosul de cozonac cald, proaspăt scos din cuptor ne duce cu gândul la copilărie și ne trezește amintiri cu momentele petrecute alături de familie. Iată ce rețetă delicioasă de cozonaci pentru Paște să prepari anul acesta.
Dacă veți încerca această rețetă, vă veți convinge singuri de cât este de delicioasă. Această rețetă simplă de cozonac tradițional, pufos, cu umplutură de rahat și nucă va face senzație pe masa de Paște.
Se pregătesc ingredientele, care se scot din frigider sau din alte încăperi mai reci și se lasă la temperatura camerei, cu câteva ore înainte. Se începe prin încălzirea laptelui, care însă nu trebuie să fie prea fierbinte. Se încălzește întreaga cantitate, adică cei 400 ml, însă se pun mai întâi în aluat 350 ml și se păstrează 50 ml rezervă, în caz că aluatul va fi prea tare, se va subția cu ajutorul rezervei de lapte.
Făina care se folosește trebuie să fie una albă, de calitate superioară, în general cei trei de zero (000), indică faptul că făina este bună. Înainte de a ne apuca de frământat trebuie să cernem făina.
Deoarece sarea dă savoare dulciurilor, aceasta trebuie cântărită, pentru a ne asigura că am pus suficientă. În brutărie se pune sare, 2% din cantitatea de făină folosită, în cazul nostru este vorba despre 20 grame de sare, ceea ce este echivalentul a 4 lingurițe rase, dar sunt suficiente și 15 grame, ca să nu vi se pară sărat.
Citricele se spală bine cu apă fierbinte, după care se șterg și apoi se dau pe răzătoare. Se vor pregăti 2 lingurițe de coajă de lămâie și o linguriță coajă de portocală. Iar miezul de nucă se prăjește într-o tigaie și apoi se macină. apoi se pune într-un castron și se amestecă cu zaharul tos și cu cacaoa.
Mai întâi se activează drojdia, care se pune într-un castronel, împreună cu o linguriță de zahăr și 100 ml lapte. Se freacă bine, se presară puțină făină și se lasă deoparte pentru 10 minute. Când drojdia se umflă atunci este bună pentru frământat.
Ce pun cele 4 ouă întregi într-un bol. Peste ele se adaugă zahărul, zahărul vanilat și se mixează cu mixerul timp de 5 minute, până devin spumoase și se deschid la culoare. Apoi se adaugă maiaua din drojdie, coaja de lămâie și portocală și 500 grame făină. Se mixează 5 minute, aluatul devenind subțire, ca de clătite. Apoi se pune și restul de făină împreună cu sarea și se frământă foarte bine, cu ajutorul robotului sau la mână, cam 10 minute.
Se lasă la odihnit 10 minute după care se adaugă grăsimile, adică mixul de ulei și unt. Se adaugă în tranșe, adăugându-se câte puțin ulei, apoi se frământă, pentru a se încorpora foarte bine. Nu se toarnă următoarea porție până ce nu este incorporată cea anterioară. Apoi se frământă bine, cam 20 de minute, pentru a da elasticitate aluatului. La final aluatul devine elastic și nelipicios.
Cu palmele unse de ulei se dă aluatului formă de bilă și se lasă la dospit, într-un bol băgat într-o pungă din plastic închisă bine. Se lasă la crescut într-un loc cald pentru 30-40 minute.
După ce aluatul a crescut se împarte în 4 părți egale. Din fiecare parte se întinde o foaie dreptunghiulară groasă cam de un deget. Pe foaie se pun bucățele de rahat pudrat cu zahăr pudră din belșug, cam 1/4 din cantitatea inițială, apoi se presară zahăr, cacao și nucă uscate pe aluat. Apoi se rulează foaia nu foarte strâns, pentru a obține o ruladă. Se împletesc câte două rulade, fără a strânge prea tare buclele.
Se pregătesc formele de cozonaci, tapetându-se cu hârtie pentru copt și se așează cu grijă cozonacii împletiți în ele. Se bagă tăvile în pungi din plastic și le lasă la dospit cam o oră și jumătate. Se încinge cuptorul. Când sunt gata de băgat în cuptor se ung cu amestec obținut dintr-un gălbenuș bătut cu puțină sare și amestecat cu lapte. Se pun cozonacii în cuptor pe treapta cea mai de jos și se lasă la copt la 180 grade cam 20 minute. Apoi se reduce focul la 170 grade și se acoperă cu hârtie de copt și se mai lasă la copt cam 20-25 minute.