Care sunt greșelile pe care le fac mulți dintre oameni atunci când gătesc legumele? Ai mai jos o listă cu diverse trucuri care să te ajute în bucătărie. Nu vei mai proceda așa după ce vei afla care este modul corect de preparare.
Deși pare un lucru simplu de făcut, trebuie să acorzi atenție și garniturii. Poți să ratezi un preparat bun pentru că alături de vedeta din farfurie (carne roșie/carne albă/pește) nu prepari bine legumele.
Conform specialiștilor, cinci porții de legume și fructe zilnic îți asigură necesarul de vitamine în fiecare zi, astfel întărind sistemul imunitar și ajutând la buna funcționare a organismului. Deși mulți dintre micuți le cam elimină din mesele pregătite de părinți, există metode de preparare care să le facă mai bune și pe gustul lor.
Pui ulei – Adăugarea de ulei la legume mărește șansele ca ele să se ardă pentru că uleiul de floare ajunge foarte rapid la temperaturi înalte. Poți să pui în tigaia în care le gătești puțină apă, un strat subțire de ulei extravirgin de măsline sau unt combinat cu ulei de măsline.
Le fierbi – Există multe rețete unde legumele trebuie să fie fierte și mai apoi prăjite sau trase la tigaie. Aceasta este o metodă veche de gătire care poate distruge complet cantitatea de nutrienți din legume. Majoritatea ajung să fie ofilite, fără aromă și deloc atrăgătoare. Încearcă să le gătești la aburi.
Le gătești prea mult – Una din cele mai mari greșeli este să le gătești prea mult și să le strici aromele și textura. Unele ies prea moi, altele arse sau lipsite de gust. Este mai bine să le faci la jumătate, dar să fie pline de nutrienți și gustoase.
Nu pui condimente – E recomandat să te folosești de condimente, deși legumele au aromele lor specifice în modul acesta vei potența gustul lor și le vei da strălucirea meritată. Poți să adaugi mirodeniile la început, ulterior să mai pui câteva și la finalul gătitului.
Arunci resturile – De multe ori majoritatea taie mult din legume când le curăță și prepară pentru gătit. Poți să te folosești până și de pielea și coaja de la ceapă sau capetele de morcovi ori țelină pentru un stoc de legume pe care să-l depozitezi în frigider.
Nu pui sare în apă – Ce e mai important decât sarea în bucate? Presară puțină sare la fiecare preparat pe care îl faci, inclusiv în apa în care fierbi niște simple legume. Vei observa diferența.
Aglomerezi tigaia – Dacă pui prea mult în tigaia pentru călit sau în oala în care fierbi legumele vei observa cum nu toate se vor face în același timp pentru că nu au spațiu suficient. Asta poate duce la lipsa de aromă pe toate părțile, textură sau temperatură neuniformă.