7 alimente pe care nu trebuie să le speli, niciodată. Ce pericole te pândesc dacă faci această greșeală

7 alimente pe care nu trebuie să le speli, niciodată. Ce pericole te pândesc dacă faci această greșeală
7 alimente pe care nu trebuie sa le speli niciodata

Probabil te gândești că toate alimentele pe care le cumperi din magazine sau hypermarketuri trebuie spălate, pentru a respecta regulile igienice necesare și a îndepărta bacteriile și microbii de pe suprafața produselor. Ei bine, specialiștii spun că există un număr de alimente pe care nu trebuie, niciodată, să le speli. Ce pericole te pândesc dacă faci această greșeală. 

7 alimente pe care nu trebuie să le speli niciodată

Carnea de pui

Care sunt acestea? Ei bine, primul aliment este puiul. Da, ați citit bine. La fel ca la peștele crud sau alte tipuri de cărnuri, puiul se curăță cel mai bine atunci când este gătit, deoarece atunci când este pus sub jet de apă există mari șanse ca bacteriile de pe suprafața pielii să se împrăștie în toată bucătăria:

„Spălând puiul crud în chiuvetă, este posibil să răspândeşti bacteriile prin bucătărie, inclusiv pe suprafeţele curate, precum blaturi, prin stropire şi picurare”, spune expertul în nutriţie şi sănătate alimentară Eric Sieden, din New York.

Carnea roșie

Prin carne roșie ne referim la produsele din vită, vițel, porc sau miel. Precum carnea de pui, carnea roșie nu trebuie pusă sub jet de apă din cauza pericolului de a răspândi microbii pe toată suprafața mobilei de bucătărie. La fel de periculos să o speli, din cauza răspândirii bacteriilor, dar în acest caz se adaugă şi umezeala cărnii, ca element nefavorabil pentru rezultatul final menit să fie consumat.

„Umezeala adăugată în timpul spălării va creea abur, iar acesta va afecta şi gustul‟, atrage atenţia Sieden.

Dacă pur şi simplu nu poţi renunţa la obiceiul de a spăla carnea, după aceea, este indicat să usuci excesul de apă, tamponând-o cu un şervete de hârtie sau de bumbac. Important! La final, scapă de excesul de umiditate din chiuvetă şi igienizează şi suprafeţele din apropiere.

Produsele pre-spălate

7 alimente pe care nu trebuie să le speli, niciodată. Dacă pe ambalajul sau eticheta produselor alimentare scrie că au fost, deja, trecute printr-o apă și au fost spălate anterior, nu mai este nevoie să le treci sub jet de apă.

Ciupercile

Specialiștii spun că nici ciupercile nu trebuie spălate, înainte să le gătești.

„Majoritatea bucătarilor vor spune să nu le înmoi, să nu speli ciupercile, ci să le ştergi cu un prosop de hârtie umed, întrucât ciupercile absorb apa ca un burete”, a adăugat expertul în nutriţie şi sănătate alimentară Eric Sieden

Ouăle

7 alimente pe care nu trebuie să le speli, niciodată. Chiar dacă foarte multe gospodine apelează la acest truc, specialiștii spun că nu este nevoie să spălați, acasă, ouăle. Acestea sunt curățate și igienizate corespunzător de către comercianți, înainte de a fi puse la raft.

Pastele

O altă categorie de alimente care intră în acest top este cea a pastelor. Spaghetele nu trebuie spălate după ce sunt scoase din cutie/pungă, deoarece ele vor fi puse, oricum, în oală pentru a fi fierte.

Salata tocată în pungi gata sigilate

Potrivit FDA, multe salate în saci, precum și produsele preambalate și ambalate, cum ar fi morcovii sau țelina, au fost spălate în prealabil, astfel încât nu trebuie să le spălați după cumpărare. Aceste produse vor fi etichetate ca fiind gata de consum, dacă au fost într-adevăr spălate în prealabil, conform celor de la mashed.com.