Este un obicei în țara noastră să fie păstrată carnea în congelator. Specialiștii ne atrag atenția că proviziile pe care le-am cumpărat proaspete nu țin o eternitate, chiar dacă le-am pus la înghețat. De asemenea, și decongelarea și recongelarea de alimente este o greșeală.
Când vine vorba despre congelarea alimentelor, multe persoane nu țin cont de reguli. Carnea poate fi păstrată în ambalajul original numai dacă ai în plan să o consumi în decurs de o săptămână, altminteri va trebui reîmpachetată. Dacă trebuie să o păstrezi la congelator pe o perioadă îndelungată, carnea va trebui tăiată în bucăți mai mici. Astfel, atunci când vei vrea să o gătești, vei putea decongela numai cantitarea dorită și nu vei ajunge în punctul de a decongela pe urmă recongela, o mișcare greșită și dăunătoare sănătății.
Pasul următor este să cătești bine carnea cu apă rece. Această acțiune va ajuta la formarea unui strat de gheață în jurul alimentului, care îl va proteja. Carnea pregătită pentru îngheț trebuie împachetată individual în folie de aluminiu sau într-un strat gros de folie de plastic. Nu uita să presezi ambalajul bine pe forma cărnii, pentru a elimina orice urmă de aer.
Ultimul pas este să treci data congelării pe toate pachetele de carne, așa încât să ai în vedere când le-ai pus la înghețat, pentru a nu le consuma după termenul limită. În plus, ideal ar fi să nu deschizi ușa congelatorului timp de două sau trei zile după ce ai pus carnea la congelator.
Carnea de miel sau mușchiul și cotletele de vită se pot ține la congelator pentru cel mult opt luni. Carnea de porc, în schimb, este bună pentru cel mult șase luni de la momentul când a fost congelată. Cartea de vită tocată nu poate fi păstrată pentru mai mult de trei luni, un pui întreg nu poate sta mai mult de opt luni la rece, iar puiul tranșat și rața întreagă pot fi congelate pentru cel mult șase luni.