Cu cât s-au scumpit ouăle înainte de Paște, de fapt. Vești proaste pentru toți românii credincioși

Cu cât s-au scumpit ouăle înainte de Paște, de fapt. Vești proaste pentru toți românii credincioși
Ouăle s-au scumpit chiar înainte de Paște

Produsele cele mai poftite și nelipsite de pe mesele de Paște s-au scumpit. Veștile proate nu s-au oprit aici pentru români. După carnea de miel, specialiștii au anunțat că s-au scumpit și ouăle.

 Ouăle s-au scumpit chiar înainte de Paște

Vești proaste pentru toți oamenii! Tendința de creștere globală a prețurilor la alimente continuă. Din păcate, criza sanitară a schimbat mersul lucrurilor, iar scumpirile au venit în prim-plan într-o perioadă greu încercată din toate punctele de vedere.

Creșterea prețurilor alimentelor stimulează inflația și afectează consumatorii din întreaga lume, conform Bloomberg. Indicele global al prețurilor a înregistrat în luna martie a.c. cea de-a zecea lună consecutivă de majorare, arată Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).

În top se află uleiurile vegetale, al căror preț a crescut cu 8% luna trecută, în comparație cu luna februarie, acesta fiind cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani. La polul opus se află zahărul și cerealele, dar se așteapă ca producția celor din urmă să crească pentru al treilea an consecutiv.

„Producţia globală de grâu este prognozată să atingă un nou vârf de 785 milioane tone, în 2021, cu 1,4% mai mult decât în 2020, influenţată de o posibilă revenire puternică în marea majoritate a Europei şi prognozelor referitoare la o recoltă record în India”, susţine FAO.

De asemenea, prețul ouălor la ferme s-a scumpit cu peste 5%, oul românesc plecând astfel spre comercializare cu 17.8% mai scump decât în aceeași perioadă a lui 2020. Un kilogram de ouă în Uniunea Europeană se vinde la fermă cu 1.36 de euro, în medie.

Cele mai scumpe ouă rămân totuși în Suedia, unde un kilogram este 1.9 euro, iar cele mai ieftine în Estonia, unde cetățenii plătesc 1.02 euro/kilogram. România ocupă locul șapte în topul celor mai mari producători de ouă din UE, cu cantitatea aproape neschimbată în fiecare an – de 380.000 de tone.

Sacrificarea de miei e din ce în ce mai grea anul acesta

Sandu Ciocaș, proprietar de oi: ”Mergeai acolo, erau măcelari verificați, era un lucru curat, bun. O să se vândă mieii peste tot, nici nu știu ce să zic, la colțul străzii. Dacă noi n-avem voie la stână. La care abator, că nu sunt abatoare pregătite pentru așa ceva. Îl vând la om și și-l duce acasă. Numai că, problema știți care e? O să fie cetățeni care nu-l știe beli, și-atuncea ce-o să facă cu el?”.

Dumitru Salo-Mureșan, medic specialist DSV Bihor: ”Din cauza măsurilor aplicate în contextul pandemiei de Covid, în acest an autoritățile locale nu au solicitat deschiderea unor centre speciale de sacrificare a mieilor. Ca urmare, în acest an, sacrificarea mieilor este posibilă în abatoarele autorizate”, arată știrileprotv.ro.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI