O clătită este un tort plat, adesea subțire și rotund, preparat dintr-un aluat pe bază de amidon, care poate conține ouă, lapte și unt, și este gătit pe aragaz. Dovezile arheologice sugerează că acest preparat a fost probabil cel mai vechi și mai răspândit dintre alimentele din cereale consumate în societățile preistorice. Astăzi, s-ar putea spune că fiecare cultură este cu clătita ei. Francezii le fac subțiri, aproape să poți privi prin ele, turcii un pic mai pline, precum se prepară, de altfel, în mai toate țările baltice, iar americanii groase și pufoase, arhicunoscutele pancakes.
Forma și structura clătitei variază în întreaga lume. În Regatul Unit, clătitele sunt adesea nedospite și seamănă cu crêpe, clătitele francezilor. În America de Nord, se folosește un agent de dospire (de obicei praf de copt) creând o clătită groasă și pufoasă.
Ingrediente
Mod de preparare
Pune făina, zahărul, sarea, bicarbonatul de sodiu și praful de copt într-un bol mare, fă o gaură în mijloc și adaugă oul, esența de vanilie și laptele. Amestecă, apoi adaugă untul și mai îmbină o dată toate alimentele.
Ingrediente
Mod de preparare
Amestecă făina cu zahărul, zahărul vanilat, praful de copt și bicarbonatul de sodiu. Separă albușurile de gălbenușuri, adaugă un vârf de sare peste albușuri și mixează până devin spumă. Amestecă laptele cu untul topit, toarnă peste gălbenușuri și încorporează. Adaugă apoi gălbenușurile peste făină și amestecă din nou.
Ingrediente
Mod de preparare
Amestecă făina cu zahărul, praful de copt și bicarbonatul de sodiu, apoi separă albușurile de gălbenușuri și mixează până devin spumă. Pune un praf de sare peste gălbenușuri și amestecă-le separat. Adaugă peste gălbenușuri laptele și untul topit și îmbină bine ingredientele. Adaugă compoziția peste făină și amestecă până când se omogenizează, apoi pune albușurile și amestecă ușor, de jos în sus, cu o spatulă. Consistența ar trebui să fie similară cu cea pentru pandișpan.
Ingrediente
Mod de preparare
Amestecă făina cu praful de copt și bicarbonatul de sodiu, apoi adaugă treptat laptele și untul topit. Pune un vârf de sare și zahărul peste ouăle bătute bine până au căpătat consistența unei spume și încorporează ouăle în compoziția cu lapte și făină.
Ingrediente
Mod de preparare
Bate ouăle împreună cu un vârf de sare și zahărul cu un mixer sau un tel. Compoziția trebuie să fie spumoasă. Separat, amestecă într-un bol făina cu praful de copt și bicarbonatul de sodiu. Peste ele pune ușor laptele și untul topit. Încorporează în acest amestec și ouăle spumă. Încinge tigaia, unge-o cu unt, apoi pune compoziția pentru clătite. Prăjește feliile de bacon într-o altă tigaie, până devin ușor crocante.