19 iun. 2019 | 10:28

Cum a făcut Nicolae Ceaușescu rost de diplome de Bacalaureat și de licență: a devenit „intelectual” peste noapte

Știri generale
Cum a făcut Nicolae Ceaușescu rost de diplome de Bacalaureat și de licență: a devenit

Potrivit CV-ul oficial care circula în anii comunismului, fostul dictator, Nicolae Ceaușescu, avea diplomă de Bacalaureat și era licențiat și în științe economice. Ceaușescu a devenit „intelectual” mai târziu decât soția sa, Elena Ceaușescu, dar interesant e modul în care fostul lider comunist a intrat în posesia diplomelor.

Cei care l-au cunoscut pe Nicolae Ceaușescu susțineau că acesta avea dorință de a învăța, doar că nu era foarte pregătit intelectual în acest sens. Chiar și așa, în portofoliul fostului dictator figurau o diplomă de Bacalaureat și o licență în științe economice. Cum le-a obținut, e partea a doua a poveștii.

Din 1957, a devenit obligatoriu învățământul de șapte clase. Dar mulți lideri ai Partidului Comunist din acea vreme nici măcar nu terminaseră patru clase. Ceea ce i-a pus în inferioritate față de clasa muncitoare. Și asta nu dădea bine.

Cum și-a obținut Ceaușescu diplomele

Cum și-a obținut Ceaușescu diplomele

Cum și-a obținut Nicolae Ceaușescu diplomele

Pentru a nu rămâne în urmă, mai-marii PCR și-au angajat profesorii din licee și facultăți, cu care făceau diverse cursuri private chiar în sediul CC. Dar unii nu au reușit să promoveze nici așa. Greu se lega ceva de ei și prindeau extrem de încet, potrivit Historia.

Așa că s-a găsit o soluție: pentru activiştii trecuţi de 40 de ani s-a decis scutirea de „completarea” studiilor.  Dacă lucrează bine unde i-a trimis partidul, la ce mai trebuie diplomă? – ar fi spus la acea vreme Gheorghe Gheorghiu Dej.

Așa s-a înâmplat și cu Ceaușescu. În 1966, el a primit o diplomă de Bacalaureat, drept mulțumire pentru activismul lui. Reieșea de acolo că Nicolae Ceaușescu a absolvit Şcoala Medie nr. 10 „Zoia Kosmodemianskaia”, care în prezent t Şcoala Centrală din Bucureşti. La nici o lună distanță, fostul dictator a primit și diploma de licență, una în domeniul științelor economice.

Era semnată de rectorul Institutului de Ştiinţe Economice „V.I. Lenin”, adică Academia de Ştiinţe Economice de astăzi.

Cei care au verificat în vremurile noastre prin arhive, au putut observa că informațiile sunt puține, ceea ce indică faptul că Ceaușescu nu prea a avut nicio legătură cu instituțiile de învățământ care i-au acordat diplome.

Se pare că Ceauşescu a primit diplomele de absolvent de liceu şi învăţământ superior de la Ştefan Bălan, care era, în acea vreme, chiar ministru al Învăţământului.

Dar cel care ar fi tras sforile a fost, de fapt, Manea Mănescu. El a fost, pe rând, șef al secţiei Ştiinţă şi Artă a CC al PCR şi rector al  Institutului de Ştiinţe Economice „V.I. Lenin”.

Parteneri
Divorț în familia regală. Au decis să-și spună adio prin intermediul unui comunicat de presă
Redactia.ro
Și-a recuperat portofelul după opt luni și a rămas fără cuvinte când a văzut ce e în el: ”Nu s-ar întâmpla nicăieri în lume”
Digisport.ro
Zodii care își vor dubla norocul și vor obține bani rapid în perioada 24 – 30 aprilie. Vor avea parte de venituri suplimentare care îi vor face foarte fericiți.
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4 ani i-a dat de gol pe autori
Digi24
Rusia, enervată de ajutorul militar american pentru Ucraina, spune că SUA vor fi „umilite la fel ca în Vietnam sau în Afganistan”
Digi24
Cum arată la interior vila din Las Vegas a Anamariei Prodan. 'Lămâi și mandarini ca ai mei nu are nimeni!'
Unica.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
Obligație pentru români. Plata impusă de stat de care nu pot scăpa: E pentru nimic
Capital.ro
Locul din România care are cea mai pură apă | Cei care se spală pe mâini sunt protejați pe tot parcursul anului
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
PENSIE MAI MARE! De la 1 SEPTEMBRIE să le luăm în calcul la calculul pensiilor
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Unde ar fi fost găsit soțul Mariei Roman, conform surselor Antena Stars. Bărbatul a fost dat dispărut pe 16 aprilie
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro