11 oct. 2024 | 11:56

2024, un an cu activitate seismică intensă. 7 cutremure în ultima săptămână. Cronologia celor mai puternice seisme de anul acesta

Diverse
2024, un an cu activitate seismică intensă. 7 cutremure în ultima săptămână. Cronologia celor mai puternice seisme de anul acesta
Cutremurele din România nu au cauzat pierderi majore

România anului 2024 se confruntă cu o serie de provocări, iar una dintre cele mai îngrijorătoare este intensificarea activității seismice. În ultimele zile, țara noastră a fost zguduită de nu mai puțin de șapte cutremure puternice, fenomen care a generat o stare de alertă în rândul populației și autorităților. Această situație a adus în prim-plan discuții despre pregătirea pentru dezastre, infrastructură și impactul pe care astfel de evenimente naturale îl pot avea asupra vieții cotidiană. Vorbim, așadar de anul 2024, un an cu activitate seismică intensă, dar și despre cele 7 cutremure în ultima săptămână, și cronologia celor mai puternice seisme de anul acesta din România.

Anul 2024, un an cu activitate seismică intensă

Seismele nu sunt o noutate pentru România, dar frecvența și magnitudinea acestora din 2024 au stârnit îngrijorare. Această activitate seismică crescută necesită o analiză atentă, nu doar a impactului imediat asupra comunităților, ci și a măsurilor pe care le pot lua autoritățile pentru a răspunde acestei situații.

2024, un an cu activitate seismică intensă. 7 cutremure în ultima săptămână. Cronologia celor mai puternice seisme de anul acesta

Impactul cutremurelor a fost resimțit în întreaga țară, de la zonele cele mai afectate, precum Buzău și Vrancea, până la București, unde clădirile au tremurat, iar persoanele au fost nevoite să evacueze.

Deși nu s-au raportat victime, efectele psihologice și constrângerile infrastructurale sunt evidente. Autoritățile au demarat inspecții ale clădirilor vechi pentru a evalua daunele și pentru a verifica dacă acestea respectă standardele antisismice.

Care au fost cele 7 cutremure în ultima săptămână, în România

Deși specialiștii au tot tras semnale de alarmă cu privire la intensificarea activității seismice din România, nici ei nu se așteptau la un număr atât de mare de cutremure cu intensitate mare.

Astfel că la acest moment putem vorbi de cel puțin 7 cutremure în ultima săptămână, în România, cel mai recent fiind un nou cutremur puternic în Marea Neagră, ce a avut loc vineri dimineața.

2024, un an cu activitate seismică intensă. 7 cutremure în ultima săptămână. Cronologia celor mai puternice seisme de anul acesta

Lista acestor 7 cutremure include cel din 4 octombrie, înregistrat cu o magnitudine de 4,2 grade, precum și cele din 8, respectiv 9 și 10 octombrie 2024, cu magnitudini cuprinse între 2 și 3,3 grade pe scara Richter, și înregistrate în Vrancea, Brașov, Vaslui, sau Banat.

Care este cronologia celor mai puternice seisme de anul acesta

Încă de la începutul anului România a fost zguduită de cutremure, unele cu intensitate mare, altele cu valori până în 2 grade pe scara valorică. Spre exemplu, pe data de 15 ianuarie s-a produs un cutremur de 4,3 grade în Vrancea.

Următorul, pe 29 februarie, era înregistrat de INFP cu o intensitate de 4,2 grade. Următoarele cele mai puternice au fost în 7 mai, respectiv 1, 6 și 10 august, toate cu valori cuprinse între 4,1 și 4,7 grade. Un alt seism, relativ puternic, a fost pe 16 septembrie, cu o magnitudine de 5,4 grade, în zona Vrancea.

Cutremurele din România au o cauză bine cunoscută, și anume activitatea plăcilor tectonice din zona Vrancea, unde plăcile Euroasiatică și Indo-Australiană interacționează intens. Deși cutremurele nu pot fi prezise cu exactitate, există semnale și studii seismologice care pot ajuta la minimizarea efectelor devastatoare.

2024, un an cu activitate seismică intensă. 7 cutremure în ultima săptămână. Cronologia celor mai puternice seisme de anul acesta

Autoritățile române au început să acorde o atenție sporită pregătirii pentru astfel de evenimente. În 2024, au fost implementate noi măsuri de prevenire a catastrofelor, cum ar fi modernizarea clădirilor vechi, simulările de evacuare și informarea publicului despre ce trebuie să facă în cazul unui cutremur.

Concluzie

Anul 2024 a fost marcat de o activitate seismică intensă atât în România, cât și la nivel global. Deși cutremurele din România nu au cauzat pierderi majore de vieți omenești sau pagube semnificative, frecvența și intensitatea lor au generat o stare de alertă

În acest context, este crucial ca autoritățile și cetățenii să fie pregătiți în orice moment pentru a face față unor posibile dezastre viitoare. Prevenția și educația rămân cele mai bune arme împotriva efectelor devastatoare ale cutremurelor.

Parteneri
Limită la retragerile de numerar. Câți bani cash poți să scoți de la bancomat în România
Redactia.ro
Angela Similea, lecție de eleganță la 78 de ani, la spectacolul dedicat regretatului Dan Spătaru. De ce a izbucnit în lacrimi Mirabela Dauer „Mi-am dorit foarte tare să...”
Click.ro
Boala SECRETĂ de care suferă Anca Țurcașiu. Află cum i-a schimbat viața diagnosticul primit!
Vocea.biz
Și-a făcut iubit cu nevastă și copii acasă! Artista a fost prinsă cu bărbatul însurat pe străzile din București! Incredibil!
Unica.ro
Fiul lui Dragnea, iubire periculoasă cu amanta unui manelist
EVZ.ro
Ce face Irisha, după ce relația ei de iubire cu un bărbat însurat a fost făcută publică. Artista își ține viața personală privată, dar câteva detalii au ieșit la iveală | FOTO
Spynews
Cutremur în dosarul Caracal. Gheorghe Dincă, otrăvit. Cine a dat ordinul
Capital.ro
Acasă la Medana și Alin Oprea. Doar în filme mai vezi așa ceva Fără exagerare, imaginile din casa lor întrec orice închipuire
Avantaje
ALERTĂ de RĂZBOI! AU FOST UCIȘI pe LOC
Mediaflux
Daiana de la Mireasa, sezonul 7, imagine emoționantă cu burtica de graviduță. Când urmează să nască soția lui Dani / FOTO 
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Unde a plecat Mario Fresh după ce a confirmat despărțirea de Alexia Eram. Alături de cine s-a fotografiat artistul
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro