Cum l-a găsit și ucis Israelul pe liderul Hamas Yahya Sinwar. „O întâmplare”, explică forțele IDF
Israelul l-a căutat pe liderul Hamas, Yahya Sinwar, mai bine de un an, după ce acesta a dispărut în Gaza la scurt timp după ce a orchestrat atacurile din 7 octombrie împotriva Israelului. Sinwar, în vârstă de 61 de ani, era considerat unul dintre cei mai periculoși lideri ai organizației, iar găsirea și eliminarea sa au fost obiective majore pentru forțele israeliene, scrie BBC.
Potrivit rapoartelor inițiale, se pare că Sinwar și-a găsit sfârșitul într-o întâlnire întâmplătoare cu o patrulă israeliană în sudul Fâșiei Gaza. Deși inițial se presupunea că se ascunde în tunelurile de sub Gaza, protejat de o echipă de gărzi de corp și de o „barieră umană” formată din ostatici israelieni, în momentul întâlnirii cu forțele israeliene, Sinwar avea doar câțiva oameni de încredere cu el. Niciunul dintre ostaticii despre care se credea că sunt folosiți ca scut uman nu a fost găsit la fața locului.
O patrulă de rutină s-a transformat într-o captură importantă
Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au declarat că o unitate din Brigada 828 Bislamach patrula zona Tal al-Sultan, din orașul Rafah, miercuri, când au identificat și angajat trei militanți. În acel moment, nimic nu părea să fie remarcabil în legătură cu schimbul de focuri, iar soldații nu s-au întors la fața locului decât joi dimineața.
Atunci, când au inspectat cadavrele, unul dintre acestea semăna izbitor cu liderul Hamas. Din cauza posibilelor capcane, trupul lui Sinwar a rămas pe loc, iar o parte a unui deget a fost trimisă în Israel pentru testare. Ulterior, după ce zona a fost asigurată, trupul a fost extras și dus în Israel.
Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al IDF, a explicat că „forțele nu știau că el era acolo, dar au continuat să opereze”. Tropele israeliene au observat trei bărbați fugind de la o casă la alta, iar în momentul în care cei trei s-au separat, Sinwar a fugit singur într-o clădire și a fost ucis după ce a fost localizat cu ajutorul unei drone.
Sinwar: eliminat în timp ce era în fugă
Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a declarat că „Sinwar a murit fiind urmărit, persecutat și pe fugă – nu a murit ca un comandant, ci ca cineva care se gândea doar la el însuși. Acesta este un mesaj clar pentru toți inamicii noștri”. Filmări realizate de drone și publicate de armata israeliană arată ultimele momente ale lui Sinwar înainte de a fi ucis. În imagini, un bărbat cu capul acoperit este văzut stând pe un fotoliu la primul etaj al unei clădiri distruse, aruncând un obiect către dronă înainte ca filmarea să se întrerupă.
Anunțul oficial privind „eliminarea” lui Sinwar a venit după ce testele ADN au confirmat identitatea acestuia. Deși inițial autoritățile israeliene au fost prudente în confirmarea morții sale, pe măsură ce testele au fost finalizate, s-a anunțat oficial că liderul Hamas a fost eliminat. Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat că „răul a primit o lovitură”, însă a avertizat că războiul din Gaza nu s-a încheiat.
O urmărire de un an a ajuns la final
Deși Sinwar nu a fost eliminat în urma unei operațiuni țintite, IDF a explicat că forțele israeliene au operat timp de săptămâni în zone în care se credea că s-ar afla liderul Hamas. Sinwar se ascundea de peste un an, simțind presiunea crescândă a forțelor israeliene, mai ales după eliminarea altor lideri Hamas, cum ar fi Mohammad Dief și Ismail Haniyeh, și distrugerea infrastructurii folosite pentru atacurile din 7 octombrie.
Potrivit IDF, operațiunile din sudul Fâșiei Gaza din ultimele săptămâni au „restrâns mișcările operaționale ale lui Yahya Sinwar”, ceea ce a dus, în cele din urmă, la eliminarea sa. Deși moartea lui Sinwar reprezintă un obiectiv major atins pentru Israel, aceasta nu pune capăt războiului din Gaza.
Premierul Netanyahu a subliniat că războiul va continua, nu în ultimul rând pentru a salva cei 101 ostatici încă deținuți de Hamas. „Pentru familiile celor dragi ostatici, vă spun: acesta este un moment important în război. Vom continua cu toată forța până când toți cei dragi vouă, cei dragi nouă, se vor întoarce acasă”, a declarat premierul israelian.
Pentru familiile ostaticilor din Israel, eliminarea lui Sinwar aduce speranța unui posibil armistițiu care ar putea duce la eliberarea captivilor. Totuși, pentru moment, conflictul este departe de a se încheia, iar tensiunile rămân ridicate.