24 iul. 2024 | 13:49

VIDEO Momentul când o balenă scufundă o ambarcațiune cu tot cu echipajul la bord

ACTUALITATE
VIDEO Momentul când o balenă scufundă o ambarcațiune cu tot cu echipajul la bord

Un incident dramatic a avut loc în largul coastei Odiorne Point din Rye, New Hampshire, când o balenă cu cocoașă a lovit o ambarcațiune mică, aruncând doi pescari în apă. Norocul lor a fost că doi adolescenți, Colin și Wyatt Yager, se aflau în apropiere și i-au salvat rapid.

Incidentul cu balena

În timpul unei salturi spectaculoase, balena a lovit ambarcațiunea, provocând răsturnarea acesteia și aruncarea pescarilor peste bord. Colin și Wyatt Yager, doi frați din Maine aflați pe o ambarcațiune vecină, au surprins momentul pe cameră și au distribuit imaginile pe rețelele sociale. Clipul a devenit rapid viral, acumulând peste patru milioane de vizualizări și sute de comentarii, scrie Sky News.

Salvarea rapidă a pescarilor

După ce barca s-a răsturnat, frații Yager au intervenit imediat pentru a-i salva pe cei doi pescari. Purtătorul de cuvânt al Gărzii de Coastă a SUA, Diolanda Caballero, a declarat pentru Seacoastonline că adolescenții i-au salvat „rapid” pe pescari după incident. Wyatt Yager a relatat că nu era inițial îngrijorat de balenă, deoarece toate bărcile rămâneau la marginea bancului de pești pentru a permite balenei să se hrănească. Totuși, balena s-a apropiat prea mult de ambarcațiune, provocând răsturnarea acesteia.

„Am fost șocat. Toată lumea a avut aceeași reacție și a încercat să ajungă la acei oameni,” a spus Wyatt. „A fost ca, ‘Oh, Doamne,’ și apoi, ‘Trebuie să îi ajutăm.’ Toate bărcile și-au întrerupt activitățile pentru a ajuta.”

Nici pescarii, nici balena nu au fost răniți, a confirmat Caballero.

O zi emoționantă pentru pescari

Garda de Coastă a fost informată despre ambarcațiunea răsturnată în dimineața zilei de marți, incidentul având loc în Rye, la câțiva kilometri nord-est de Portsmouth. Frații Yager pescuiau menhaden, cunoscut și sub numele de „pogies,” puțin după ora 7 dimineața.

Balena a lovit barca lui Greg Paquette și Ryland Kenney aproximativ o oră mai târziu, lansându-i pe cei doi bărbați în „modul de luptă sau fugă” după ce au fost aruncați în apă. „Am auzit un zgomot puternic,” a povestit Kenney. „Când s-a întâmplat… prora s-a ridicat și am sărit la stânga pentru a evita balena și barca.”

Paquette și-a amintit că ultimul lucru pe care l-a văzut înainte de a fi aruncat în apă a fost capul balenei, care a lovit motorul bărcii. „Am văzut cum partea din spate a bărcii se umple cu apă și am gândit, ‘Oh, nu. Ne scufundăm acum.'”

Frații Yager au adăpostit pescarii pe barca lor timp de aproximativ 15 minute, apoi i-au transferat pe o ambarcațiune a unui prieten, înainte ca Garda de Coastă să ajungă la fața locului. Paquette și Kenney au fost transportați la Great Cove Boat Club în Eliot, Maine, după incident.

Reacțiile pe internet

Pe lângă impactul fizic, incidentul a atras atenția și pe internet, unde reacția rapidă a lui Colin Yager a captat cea mai mare atenție. Comentatorii au lăudat instinctele rapide ale adolescentului, subliniind cât de prompt a reacționat în situația de criză.

„Copilul a avut instinctul corect, a întors spatele și era gata să plece,” a scris un utilizator. Altul a adăugat: „Acest copil a avut ideea corectă, s-a întors și era gata să plece.”

Daisy Evans, un alt utilizator, a subliniat că scena incredibilă a fost rezultatul unui „timing nefericit,” explicând că balena nu a atacat intenționat ambarcațiunea.

În concluzie, incidentul cu balena care a scufundat o ambarcațiune în New Hampshire subliniază pericolele și imprevizibilitatea întâlnirilor cu viața sălbatică. Rapiditatea și curajul fraților Yager au făcut diferența, salvând viețile celor doi pescari și demonstrând importanța intervenției rapide în situații de urgență.