10 iul. 2024 | 08:43

„Cea mai periculoasă femeie din lume”, sora dictatorului Kim Jong Un din Coreea de Nord, spune că exercițiile militare ale Coreei de Sud sunt o „isterie sinucigașă”

ACTUALITATE
„Cea mai periculoasă femeie din lume”, sora dictatorului Kim Jong Un din Coreea de Nord, spune că exercițiile militare ale Coreei de Sud sunt o „isterie sinucigașă”

Kim Yo Jong, sora influentă a liderului nord-coreean Kim Jong Un, a lansat un avertisment dur la adresa Coreei de Sud, calificând exercițiile militare desfășurate recent în apropierea granițelor tensionate drept „isterie sinucigașă”. Aceste declarații vin în contextul în care Coreea de Sud a reluat exercițiile de tragere după ce a suspendat un acord din 2018 destinat reducerii tensiunilor militare.

Declarațiile lui Kim Yo Jong

Într-o declarație difuzată de presa de stat nord-coreeană, Kim Yo Jong a acuzat guvernul conservator al Coreei de Sud de escaladarea deliberată a tensiunilor ca mijloc de a distrage atenția de la crizele politice interne. „Întrebarea este de ce inamicul a pornit aceste exerciții de război aproape de graniță, o isterie sinucigașă pentru care vor trebui să suporte consecințe teribile”, a declarat ea.

Kim Yo Jong a subliniat că riscul acestor exerciții este evident pentru toată lumea, mai ales în contextul situației tensionate create după exercițiile militare trilaterale dintre SUA, Coreea de Sud și Japonia, pe care Coreea de Nord le consideră o amenințare la adresa securității sale.

Răspunsul Coreei de Sud

Koo Byoungsam, purtător de cuvânt al Ministerului Unificării din Coreea de Sud, a descris declarațiile lui Kim ca o încercare de a provoca o diviziune internă în Coreea de Sud. El a subliniat că Nordul ar trebui să-și examineze propriile încălcări ale drepturilor omului și izolarea internațională cauzată de programul său nuclear.

Ministerul Apărării din Coreea de Sud a confirmat că va continua exercițiile de tragere programate, dar nu a specificat când și unde vor avea loc următoarele exerciții.

Provocările Coreei de Nord

Coreea de Nord a fost angajată într-o serie de teste de arme provocatoare din 2022. Totuși, ultimele două teste – unul cu o rachetă cu un „focoasă super-mare” și altul cu o rachetă cu mai multe focoase – au fost privite cu scepticism de oficialii și experții sud-coreeni, care suspectează că lansările au fost fabricate pentru a acoperi eșecurile.

Suspendarea pactului militar din 2018

În iunie, Coreea de Sud a suspendat complet pactul militar inter-coreean din 2018 după ce Coreea de Nord a trimis baloane cu deșeuri peste graniță ca răspuns la activiștii sud-coreeni care trimiteau pliante politice în Nord. Acordul militar din 2018 a cerut încetarea tuturor actelor ostile la granițe, cum ar fi exercițiile de tragere și războiul psihologic, dar a fost în pericol de prăbușire din cauza tensiunilor continue.

Reacții internaționale

Declarațiile lui Kim Yo Jong și reluarea exercițiilor militare de către Coreea de Sud au atras atenția comunității internaționale. Pe fondul tensiunilor, ambasadorii Uniunii Europene urmează să discute așa-numita „misiune de pace” a lui Orbán, care a vizitat recent Beijingul și Moscova, provocând îngrijorări suplimentare în privința influenței externe asupra situației din Peninsula Coreeană.

În concluzie, tensiunile dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud rămân ridicate, cu perspective incerte privind viitoarele relații între cele două națiuni. Declarațiile agresive ale lui Kim Yo Jong și reluarea exercițiilor militare sud-coreene accentuează necesitatea unei abordări diplomatice pentru a preveni o escaladare a conflictului în regiune.