04 iul. 2024 | 11:44

Activitățile bizare ale unui elev rus într-o tabără din Coreea de Nord: „Am lustruit statui și am jucat un joc în care am distrus Casa Albă”

ACTUALITATE
Activitățile bizare ale unui elev rus într-o tabără din Coreea de Nord:
Yuri Frolov, pe atunci în vârstă de 15 ani, a vizitat pentru prima dată Coreea de Nord în 2015. (Foto: Yuri Frolov/VKontakte)

În 2015 și 2016, Yuri Frolov, care acum are 25 de ani, a avut ocazia de a participa la tabăra internațională pentru copii Songdowon din Coreea de Nord, o experiență pe care o descrie drept bizară și revelatoare. Deși mulți dintre copiii trimiși în această tabără văd călătoria ca pe o oportunitate de a se bucura de plajă și de a se juca, Yuri a fost atras de dorința de a vedea cu ochii lui această țară enigmatică și izolată.

Primii pași spre Coreea de Nord

Curiozitatea lui Yuri despre Coreea de Nord a început după ce a vizionat un documentar la televizor, care prezenta țara ca fiind sub asediu de către vecinii capitaliști. Datorită interesului său crescând, s-a alăturat unui grup de pe VKontakte (echivalentul rusesc al Facebook) numit „Solidaritate cu Coreea de Nord”, gestionat de Partidul Comunist al Federației Ruse. Acest grup oferea oportunitatea de a participa la o tabără de vară nord-coreeană pentru copii, pentru suma modestă de aproximativ 250 de euro. Aceasta includea mâncare, cazare, toate facilitățile, bilete de avion și alte cheltuieli necesare pentru o călătorie de 15 zile, scrie Bussines Insider.

Părinții lui Yuri au fost de acord să-l trimită în tabăra Songdowon, așa că a călătorit singur din Sankt Petersburg până în Vladivostok, unde s-a alăturat unui grup de copii și oficiali ai Partidului Comunist. La 15 ani, era unul dintre cei mai mari participanți, majoritatea fiind copii de 9, 10 și 11 ani.

Experiența în tabără

După două zile petrecute în Pyongyang, sub supravegherea constantă a autorităților nord-coreene, grupul a ajuns la tabăra Songdowon. Aici, copiii au fost întâmpinați cu entuziasm de personalul taberei, care le-a făcut urale pe măsură ce coborau din autobuze. Deși majoritatea copiilor erau ruși, în tabără se aflau și grupuri de copii din Laos, Nigeria, Tanzania și China. Copiii nord-coreeni, însă, erau ținuți separați și au avut ocazia să interacționeze cu ei doar în ultima zi, probabil pentru a preveni discuțiile despre experiențele lor.

Tabăra oferea o gamă variată de activități, cum ar fi ieșiri la plajă, competiții de construit castele de nisip și înot. Cu toate acestea, existau și ritualuri ciudate, cum ar fi curățarea statuilor liderilor nord-coreeni. Într-o dimineață, copiii au fost treziți la ora 6 pentru a curăța monumentele lui Kim Il Sung și Kim Jong Il, folosindu-se doar de mâini pentru a îndepărta praful, deși monumentele erau curățate profesional săptămânal.

Viata in Coreea de Nord elevi 1

Clădirea principală a taberei internaționale pentru copii Songdowon. (Foto: Yuri Frolov/VKontakte)

Propaganda și jocurile bizare

Pe lângă curățarea statuilor, copiii erau obligați să participe la concerte unde cântau cântece de propagandă în limba coreeană, folosind foi cu versuri traduse în rusă. Propaganda era omniprezentă, incluzând un joc pe calculator în care personajul, un hamster într-un tanc, trebuia să distrugă Casa Albă. Unii copii au fost atât de influențați încât au aderat la Partidul Comunist din Rusia și au început să posteze constant despre Coreea de Nord.

Pentru Yuri, însă, propaganda nu a avut efectul dorit. Frustrat de programul strict și de condițiile taberei, el nu a fost impresionat de încercările de îndoctrinare. Chiar și atunci când era bolnav, nu i se permitea să sară peste exercițiile de dimineață, iar mâncarea era atât de proastă încât a pierdut aproximativ 5 kilograme în 15 zile.

Viata in Coreea de Nord elevi

Sala de concerte a taberei internaționale pentru copii Songdowon. (Foto: Yuri Frolov/VKontakte)

Concluzia lui Yuri

După experiența sa din prima tabără, Yuri a fost totuși obligat să se întoarcă anul următor, deși nu i-a plăcut deloc. Oficialii Partidului Comunist l-au înscris din nou, iar el, neavând dorința de a se confrunta cu aceștia, a acceptat să meargă din nou. În ciuda experienței sale neplăcute, Yuri recunoaște că această călătorie i-a oferit povești interesante de împărtășit și o perspectivă unică asupra unei țări izolate.

Experiențele bizare ale lui Yuri în Coreea de Nord rămân o amintire puternică și un subiect de conversație fascinant pentru cei din jurul său, ilustrând complexitatea și ciudățenia unei tabere de vară într-unul dintre cele mai închise regimuri din lume.