24 apr. 2024 | 12:48

Clădirea uriașă, construită la comanda lui Ceaușescu în București, aflată în ruină. Ce s-a ales de visul tovarășului

ACTUALITATE
Clădirea uriașă, construită la comanda lui Ceaușescu în București, aflată în ruină. Ce s-a ales de visul tovarășului

Clădirea de dimensiuni monumentale din România, ridicată la comanda lui Nicolae Ceaușescu, se află într-o stare de ruină în momentul de față.

Unde se află această clădire

Situată în București, în apropierea Palatului Parlamentului, această construcție imensă, cunoscută sub numele de Casa Academiei, este acum nelocuită și într-o stare precară de mulți ani.

Dimensiunile sale impresionante, de 220 metri pe 80 de metri, o făceau una dintre cele mai importante clădiri din oraș, la un moment dat.

Cu toate acestea, lipsa de investiții și de atenție din partea autorităților au condus la starea de paragină în care se află în zilele noastre.

În prezent, activitățile Academiei Române sunt împărțite între două alte clădiri, una situată pe Calea Victoriei și cealaltă pe Calea 13 Septembrie, în timp ce Casa Academiei rămâne nelocuită și neglijată, deși ar putea să-și continue povestea fără probleme, dacă autoritățile și-ar dat interesul.

Președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, a scos în evidență responsabilitatea Guvernului României în ceea ce privește starea acestei clădiri monumentale.

El a subliniat, în egală măsură, faptul că deși Casa Academiei este proprietatea publică a statului român, Guvernul nu s-ar fi sinchisit să acorde atenția necesară pentru reabilitarea și finalizarea lucrărilor.

Autoritățile „trag chiului”, ca de fiecare dată

Deși Academia Română a făcut unele investiții în clădire, fondurile disponibile nu au fost suficiente pentru a duce proiectul la bun sfârșit. Cu toate acestea, presiunea asupra Guvernului pentru a aloca resursele necesare a rămas fără rezultat până în prezent.

Construcția acestei clădiri a fost parte din proiectul de reconstrucție a centrului Capitalei, imediat după teribilul cutremur din 1977, care a distrus mare parte din București. Totul a fost posibil la inițiativa dictatorului Nicolae Ceaușescu.

Totuși, oprirea lucrărilor și lipsa de interes din partea autorităților au transformat această clădire într-un simbol al decăderii post-decembriste, cum vedem în multe alte cazuri, de altfel.

Practic, în momentul de față vorbim despre indolență în forma sa cea mai pură, de vreme ce nimeni nu pare interesat să reabiliteze și să continue construcția acestei clădiri care, în ciuda faptului că a fost realizată de regimul comunist, aparține românilor de atunci, dar și de acum.