O clădire din România este considerată cea mai lungă din lume. Puțini români știu de ea! Această ‘moștenire’ a fost lăsată de Nicolae Ceauşescu. A fost construită în vremea comunismului în Capitală, iar în prezent este o clădire emblematică. Poate ați trecut de multe ori pe lângă ea, dar nu ați observat-o!
De obicei, oamenii sunt atenți la alte clădire înalte din lume, care se regăsesc în Dubai, New York sau China, dar puține persoane sunt atente la clădirile mai lungi. La noi în țară se regăsește cea mai lungă clădire din lume. Mai exact, în București. Cea mai lungă clădire din lume se află pe Bulevardul Unirii, la Fântâni. Nicolae Ceaușescu a vrut blocuri lungi, înalte, dar și compacte. În plus, a dorit să nu se vadă absolut nimic în spatele lor. Blocurile respective se întind pe sute de metri. Primul se întinde pe tot Bulevardul Unirii, iar unul începe din Piața Constituției.
Aceste blocuri au fost construite după cutremurul din 1977, atunci când fostul dictator a început un proces de reconstrucție a Bucureștiului.
„Lucrările la bulevard au început înaintea celor la CasaPoporului. Prima etapă a fost începută în 1979, iar cea de-a douaîn 1984. N-aş putea spune exact câte apartamente au fost realizate, dar ştiu că planul iniţial era pentru 6.000 – 7.000 de apartamente. Nu toate tronsoanele au fost însă realizate”, spunea AncaPetrescu, arhitectul-şef al Casei Poporului.
La început, proiectul de pe Bulevardul Unirii nu a fost susţinut în unanimitate, deși blocurile erau spațioase și se aflau într-o zonă considerată sigură din punct de vedere seismic. Inițial, ele erau prevăzute să devină locuinţe de serviciu, nicidecum să fie vândute oamenilor.
„Erau destui cei care nu doreau finalizarea proiectului, astfelcă la vizitele lui Ceauşescu îi arătau faţadele, acesta era mulţumit, dar în spate nu se lucra aproape deloc. Imediat după Revoluţie, în schimb, a fost bătaie pe ele. Erau cele mai scumpeapartamente din oraş, deoarece erau spaţioase, zona era frumoasă, iar la parter se spera că bulevardul va fi amenajat modern, cum se întâmplă în alte oraşe mari”, a mai spus arhitectul.
După Revoluție, apartamentele de la Unirii au fost repartizate către funcţionari şi oameni politici.
„În 1992 preţurile apartamentelor cu două camere din zona Uniriierau sub 10.000 de dolari, iar cele cu patru camere costau în jurde 15.000 de dolari. Cu alte cuvinte, la acea vreme un apartamentvalora cât două Dacii 1310, iar acum costă cam cât 15 modele DaciaLogan”, a precizat l Constantin A., locatarul unui bloc situat între Piaţa Unirii şi Piaţa Constituţiei, scrie zf.ro.