09 apr. 2024 | 10:13

Fructele și legumele cu cele mai multe chimicale persistente pe care le găsești in orice supermarket. Avertismentul oamenilor de știință britanici despre alimente comune

ACTUALITATE
Fructele și legumele cu cele mai multe chimicale persistente pe care le găsești in orice supermarket. Avertismentul oamenilor de știință britanici despre alimente comune

Substanțele chimice persistente, cunoscute sub denumirea de „chimicalele veșnice”, au fost găsite în fructe, legume și condimente obișnuite din Marea Britanie, cele mai afectate produse fiind dezvăluite de teste recente.

Descoperirea a stârnit îngrijorări majore cu privire la potențialele impacturi asupra sănătății publice, determinând campanii de alertă.

Chimicalele PFA, utilizate în unele pesticide, au fost identificate într-o varietate de alimente în 2022, conform rezultatelor testelor guvernamentale recente. Aceste chimicale, denumite „veșnice” datorită capacității lor de a persista în mediu pentru secole, se pot acumula în organismele vii și au fost asociate cu condiții de sănătate grave, scrie Independent.

Cum a fost efectuat studiul pe alimente

Peste 3.300 de probe de alimente și băuturi disponibile în lanțul de aprovizionare din Marea Britanie au fost testate pentru reziduuri a aproximativ 401 pesticide în 2022, potrivit unui raport al comitetului consultativ al Departamentului de Mediu privind reziduurile de pesticide (PRiF).

Vezi și: Cum poţi deosebi un fruct sau o legumă bună de una tratată cu pesticide. Detaliile la care trebuie să fii atent. Video

Rețeaua de Acțiune pentru Pesticide din Marea Britanie (Pan UK), care a analizat rezultatele testelor, a constatat că căpșunile sunt cel mai afectat produs, cu 95% din cele 120 de probe testate conținând pesticide PFA. Au urmat 61% din cele 109 probe de struguri testate, 56% din cele 121 probe de cireșe, 42% din cele 96 probe de spanac și 38% din cele 96 probe de roșii.

De asemenea, piersici, castraveți, caise și fasole au prezentat în cel puțin 15% din probe substanțele PFA analizate.

Căpșunile sunt cele mai problematice, cu 95% din cele 120 de probe testate conținând pesticide PFA.

Căpșunile sunt cele mai problematice, cu 95% din cele 120 de probe testate conținând pesticide PFA. (Foto: Getty)

Cât de periculoase sunt pesticidele din legume și fructe

Raportul PRiF a indicat că 56,4% din probele testate conțineau un reziduu de pesticide testate, dar acesta era sub nivelul maxim de reziduuri (MRL) permis în alimente de lege.

Cu toate acestea, Pan UK susține că MRL-urile nu garantează că cantitatea de pesticide găsită în alimente este sigură și nu iau în considerare celelalte căi de expunere posibilă la PFA, cum ar fi ambalajele de plastic pentru alimente, apa de băut și o gamă largă de produse casnice.

Spanacul a fost descoperit că are al doilea cel mai mare procent.Spanacul a fost descoperit că are al doilea cel mai mare procent

Spanacul a fost descoperit că are al doilea cel mai mare procent. (Foto: iStock)

Nick Mole, de la Pan UK, a declarat: „Având în vedere corpul tot mai mare de dovezi care leagă PFAs de boli grave, cum ar fi cancerul, este extrem de îngrijorător că consumatorilor britanici nu li se oferă nicio alegere decât să ingereze aceste chimicale, unele dintre care pot rămâne în corpul lor mult timp în viitor.”

Vezi și: Cum știi dacă alimentele tale sunt sănătoase sau ”chimicale”: testele pe care le poți face acasă

Pan UK îndeamnă Guvernul să interzică cele 25 de pesticide PFA utilizate în prezent în Marea Britanie, dintre care șase sunt clasificate ca fiind „extrem de periculoase”.

Organizația susține, de asemenea, că miniștrii ar trebui să crească sprijinul pentru fermieri pentru a-i ajuta să renunțe la dependența de chimicale și să adopte alternative mai sigure și mai sustenabile.

Dr. Shubhi Sharma, de la Chem Trust, care militează pentru protecția oamenilor și animalelor împotriva substanțelor chimice nocive, a afirmat: „PFAs sunt un grup de chimicale complet artificiale care nu existau pe planetă acum un secol și acum au contaminat fiecare colț. Nimeni nu și-a dat consimțământul să fie expus la aceste chimicale nocive, nu am avut opțiunea de a opta pentru excludere, și acum trebuie să trăim cu acest moștenire toxică pentru decenii care urmează. Cel puțin ce putem face este să încetăm să adăugăm la această povară toxică prin interzicerea utilizării PFAs ca grup”.