14 ian. 2024 | 00:05

Pericolul fructelor din Lidl, Kaufland și Mega Image. De ce să le scrijelești, nu doar să le speli înainte de consum

Sănătate
Pericolul fructelor din Lidl, Kaufland și Mega Image. De ce să le scrijelești, nu doar să le speli înainte de consum

Specialiștii în sănătate ridică semne de întrebare cu privire la siguranța consumului de fructe cumpărate din magazine, datorită stratului de ceară aplicat pe suprafața acestora. Ceara, folosită adesea pentru a îmbunătăți aspectul fructelor și a le prelungi durata de viață pe rafturi, poate reprezenta un risc pentru sănătatea consumatorilor.

Dezavantajul pe care îl are ceara de pe fructe pentru organism

Un aspect adesea neglijat atunci când consumăm fructe cumpărate din magazine este prezența stratului de ceară aplicat pe suprafața acestora. Deși ceara are rolul de a proteja fructele de mediul înconjurător și de a le prelungi durata de viață pe raft, experții atrag atenția asupra unor potențiale riscuri pentru sănătate.

În primul rând, ceara poate face fructele mai greu de digerat. De asemenea, stratul ceruit poate capta și reține pe suprafața fructelor pesticide și alte substanțe chimice dăunătoare. Mai mult, ceara poate modifica gustul și textura fructului, reducând astfel plăcerea de a le consuma. În plus, ceara poate fi toxică, astfel că, anumite tipuri de ceară se folosesc pentru a face foc în pădure.

Experții recomandă îndepărtarea cearii de pe fructe înainte de consum pentru a evita aceste riscuri. Ei oferă și câteva sfaturi practice despre cum se poate face acest lucru, cum ar fi spălarea temeinică a fructelor sau folosirea unor soluții naturale de curățare.

De asemenea, se recomanda cumpărarea fructelor organice sau de la producători locali, având în vedere faptul că folosirea cearii este mai puțin probabilă.

CITEȘTE ȘI: Ce semnificație au codurile de pe fructe și legume. Cum îți dai seama dacă sunt bio, tratate artificial sau modificate genetic

Motivele pentru care se folosește ceară

Producătorii de fructe recurg la utilizarea cerii dintr-o serie de motive benefice, atât pentru păstrarea calității fructelor, cât și pentru prelungirea duratei lor de viață.

Ceara aplicată pe fructe, cum ar fi merele, servește drept un strat de protecție împotriva elementelor externe și ajută la încetinirea procesului de deshidratare.

Unul dintre avantajele majore ale utilizării cerii pe fructe este capacitatea de a menține textura și gustul acestora. Prin prevenirea înmuierea și alterarea fructelor, ceara contribuie la păstrarea consistenței plăcute și a gustului proaspăt.

În plus, acest strat protector ajută fructele să-și mențină culorile vibrante, un aspect important pentru atragerea clienților în magazine. Un alt beneficiu important al cerii pe fructe este protecția împotriva dăunătorilor și bolilor.

Creând o barieră pe suprafața fructului, ceara previne pătrunderea insectelor și a organismelor patogene care pot cauza daune.

Cu toate acestea, specialiștii recomandă consumatorilor să fie conștienți de această practică și să spele fructele înainte de consum pentru a îndepărta surplusul de ceară.

CITEȘTE ȘI: Cum păstrau bunicile fructele proaspete în borcane, fără frigider. Așa au savoare mai multe zile

Pericolul ascuns în fructele din supermarket

Deși aplicarea cerii pe fructe poate fi benefică pentru producători, consumul acestei ceri poate prezenta riscuri pentru sănătate. Specialiștii avertizează că multe tipuri de ceară utilizate de producători conțin chimicale, precum lacuri, care pot fi toxice. În plus, majoritatea cerurilor conțin cantități mici de Compuși Organici Volatili (COV) care sunt periculoși dacă sunt ingerați.

Consumul de fructe cu strat de ceară poate avea, de asemenea, efecte adverse asupra digestiei. Ceara se poate acumula în tractul digestiv, iar o dietă bazată în mare parte pe fructe acoperite cu ceară poate duce la blocarea acestuia sau la disconfort. Mai mult, ceara poate bloca absorbția unor nutrienți sănătoși prezenți în fructe, cum ar fi vitaminele și mineralele.

Prin urmare, este important să se îndepărteze ceara de pe fructe înainte de consum. Cea mai ușoară și eficientă metodă de a elimina ceara de pe fructe este să le înmoi în apă caldă timp de aproximativ două minute, urmată de o curățare ușoară cu o cârpă moale. Această procedură ajută la îndepărtarea cerii, lăsând fructele sigure pentru consum.

Dacă fructele au un strat gros de ceară, se poate folosi o perie cu peri moi pentru a ajuta la îndepărtarea cerii. După scrijelit, este important să se clătească bine fructele și să se usuce cu o cârpă, asigurând astfel că nu rămân reziduuri de ceară pe suprafața acestora.

În plus, pentru cei care preferă să nu folosească apă, uleiul vegetal reprezintă o alternativă eficientă. Acesta funcționează similar cu apa caldă cu săpun și este util mai ales pentru fructele acoperite cu ceară organică, comestibilă. Pentru a utiliza uleiul vegetal, se aplică un strat subțire de ulei pe fructe și se freacă ușor cu o cârpă.

 

Parteneri
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redactia.ro
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost construit în mai puțin de un an
Click.ro
Decizie fără precedent a BEC. Un candidat la președinție trebuie să șteargă toate materialele de promovare online
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Femeia care le știa toate secretele rupe tăcerea! Ce a povestit Flora Năstase despre intimitatea relației dintre Adriana Bahmuțeanu și Silviu Prigoană. 'Silviu mă suna'
Unica.ro
Decizie pentru toți angajații din România. Guvernul a publicat deja procedura
EVZ.ro
Adriana Bahmuțeanu, primele declarații după ce băieții ei au fost luați de Protecția Copilului. Fosta soție a lui Silviu Prigoană nu și-a văzut nici acum fiii
Spynews
Statul îți IA BANII. Românii n-au dreptul la ei, deși i-au câștigat corect. Nu poți contesta
Capital.ro
Victorie pentru Adriana Bahmuțeanu! Copiii ei au fost scoși din casa tatălui decedat. Ce se întâmplă acum cu Eduard și cu Maximus
Avantaje
Putin se RĂZBUNĂ! RACHETA rușilor care a SPERIAT țările NATO
Mediaflux
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate ninsori și vânt puternic. Ce au anunțat meteorologii
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro