26 mart. 2023 | 15:03

Cum poţi deosebi un fruct sau o legumă bună de una tratată cu pesticide. Detaliile la care trebuie să fii atent. Video

Utile
Cum poţi deosebi un fruct sau o legumă bună de una tratată cu pesticide. Detaliile la care trebuie să fii atent. Video
Leguma care se cultivă la noi în țară și despre care nici nu știai că există. Se folosește în aproape toate mâncărurile

Indiferent de anotimp, fructele și legumele se regăsesc constant pe lista de cumpărături a românilor, care sunt în permanență în căutarea acelui gust autentic. Totuși, este dificil de evaluat o roșie sau o căpșună când nu o poți gusta înainte, așa că majoritatea se ghidează după formă și culoare. Chiar dacă arată bine, cărnoase, multe vegetale sunt tratate cu pesticide. Iată cum le poți deosebi pe cele naturale de sortimentele pline de chimicale.

Cum deosebești legumele și fructele bune de cele tratate cu pesticide

Care sunt cele mai bune fructe și legume? De la piață, de la producători locali sau de la supermarket? Vasile Stoleru, profesor de legumicultură de la Universitatea de Științele Vieții din Iași, știe răspunsul.

Aproape toate fructele şi legumele din supermarketurile româneşti sunt aduse de la mii de kilometri distanță, mai ales în extrasezon, aşa că nu ne mai putem bucura de gustul de odinioară cu care ne-am obişnuit în copilărie sau la bunici. Pe lângă gustul fad, trebuie să avem mare grijă şi la pesticidele din ele.

Toată lumea vrea să cumpere produse autohtone, din soiuri românești, dar una dintre cele mai mari greșeli după care ne ghidăm este aspectul vizual. Preferăm să alegem cele mai mari, frumoase mere, roșii, dându-le la o parte pe cele pipernicite, crezând că nu sunt bune la gust. În realitate, spune profesorul de legumicultură, trebuie să ne uităm la produsele care nu sunt uniforme și de aceeași dimensiune. De asemenea, trebuie să fim atenți atunci când le alegem, să evităm să consumăm fructe care sunt tratate cu stimulatori de creștere, pentru că sunt produse cancerigene.

Cum îți dai seama că au chimicale

Un fruct stimulat are o zonă pistilară alungită. Asta înseamnă că este tratat cu substanțe biostimulatoare. Dacă îl tai, se poate observa că inima fructului este de culoare albicioasă, adică a fost o creștere forțată.

Un alt aspect este țuguiul, care arată că este o roșie tratată cu biostimulator. Totuși, sunt și soiuri omologate cu asemenea aspect. De regulă, tomatele care nu își păstrează forma sunt tratate cu substanțe biostimulatoare.

Diferența dintre o roșie cu țuguri natural și una cu formă alungită în urma tratării nu se poate stabili decât prin analize sau pe baza încrederii în producător. Potrivit expertului, un produs frumos nu este musai tratat. Poate fi sănătos așa cum a ieșit din pământ, fără chimicale.

Citește și Alimentul care poate să devină toxic pentru corpul tău. Este foarte consumat primăvara

Alimentele sigure pentru consum

Medicii nutriționiști spun că piersicile, merele, ardeiul gras, ţelina, nectarinele, cireşele, perele, strugurii, spanacul, salata etc. sunt alimentele cu cele mai crescute niveluri de pesticide pe suprafaţa cojii, în timp ce avocado, ananasul, sparanghelul, bananele, varza, broccoli şi papaya sunt sigure pentru consum.

„Consumate pe termen lung, chiar dacă sunt în concentraţie scăzută, acestea pot avea efecte nocive asupra organismului uman”, avertizează Jeff Gillman, profesor de horticultură la Universitatea din Minnessota.

Truc genial pentru îndepărtarea substanțelor nocive de pe coaja fructelor şi legumelor

Dacă nu-ți place să îndepărtezi coaja fructelor şi a legumelor, există o metodă simplă prin care poţi scăpa de pesticide. Îți trebuie doar apă şi oţet. Amestecă nouă părţi de apă cu o parte de oţet, bagă fructul cu tot cu coajă în acest lichid şi lasă-l pentru 15-20 de minute. Scoate-l şi freacă-l cu un burete curat (fără urme de detergent) sub un jet de apă rece. Vei vedea o peliculă albă cu aspect cerat, ce reprezintă tocmai substanţele chimice nocive.

Din păcate, trucul nu funcţionează în cazul tuturor fructelor. De pildă, zmeura și murele nu pot fi frecate cu un burete, deoarece au o coajă foarte subţire şi pot împrumuta gustul oţetului. Poţi folosi, în schimb, puţină zeamă de lămâie. Centrul pentru Ştiinţă şi Mediu Înconjurător din SUA recomandă spălarea lor cu apă sărată.

Parteneri
Silviu Prigoană, ultimele dorințe înainte de a muri. Ce a putut să spună cu doar puțin timp înainte să treacă în neființă
Redactia.ro
Unde va fi înmormântat Silviu Prigoană? „La etajul doi mă duc, sub tata! Sunt pregătit să mor.” Declarații halucinante ale omului de afaceri în podcastul lui Bursucu cu câteva zile înainte să moară!
Click.ro
Mesaj dur din partea unui general ucrainean pentru Donald Trump: Poporul nu vrea negocieri cu Rusia
Digi24
Imagini NEMAIVĂZUTE cu Monica Tatoiu! Cum arăta pe vremea când se iubea cu Florin Călinescu
Vocea.biz
Anamaria Prodan i-a cerut iertare lui Reghecampf, după moartea lui Silviu Prigoană: 'Am pus mâna pe telefon şi i-am scris'. Ce răspuns a primit impresara de la fostul soț
Unica.ro
Vești proaste pentru șoferi. Spoliați și mai rău de ecologismul UE
EVZ.ro
Ce a comandat Silviu Prigoană de la restaurantul din Bran, cu câteva minute înainte să moară. Afaceristul nu a mai apucat să mănânce
Spynews
Taxă la bancomate. Anunț pentru toți românii care vor să retragă numerar de la ATM
Capital.ro
Silviu Prigoană, 8 căsnicii, 4 soții, 6 divorțuri. Prima soție l-a lăsat văduv, iar ultima i-a adus liniștea, până când moartea i-a despărțit. Cine sunt femeile care i-au marcat viața
Avantaje
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Mediaflux
Trupul neînsuflețit al lui Silviu Prigoană a fost ridicat de la INML Brașov. Ce se va întâmpla înainte de a fi depus la capelă
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Mesajul lui chef Nicolai Tand după câștigarea marelui premiu în Finala Asia Express, sezonul 7. Ce a transmis concurentul
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro