09 feb. 2024 | 09:50

A ucis peste 200 de oameni și a devenit „regina cocainei”: Griselda, de la mit la realitate, femeia care a făcut ravagii în viața reală, iar acum și pe Netflix

ACTUALITATE
A ucis peste 200 de oameni și a devenit
Giselda Blanco

Griselda Blanco Restrepo, cunoscută sub diverse pseudonime precum „Văduva Neagră”, „Madrina Cocainei”, sau „Regina Cocainei”, a fost o figură emblematică a narcotraficului, a cărei viață se întinde între mit și realitate. Născută pe 15 februarie 1943, în Cartagena, Colombia, Blanco a fost plasată într-un context dificil încă de la început, ceea ce a pregătit terenul pentru ascensiunea ei controversată.

Anii de formare: Sărăcie și primele infracțiuni

Născută într-un mediu dominat de sărăcie și violență, Griselda a fost expusă încă de mică la abuz și exploatare. Mutată în Medellín la vârsta de 3 ani, a intrat rapid în lumea infracționalității, devenind pickpocket și lucrând ca sex worker. Povestea cum a răpit și ucis un băiat la vârsta de 11 ani pentru a-și impune respectul și a-și revendica puterea în stradă este doar începutul legendei sale sângeroase.

Griselda Blanco tanara afaceri narcotice

Griselda Blanco „Madrina Cocainei”

Ascensiunea la putere: „Regina Cocainei”

Căsătoria cu al doilea soț, Alberto Bravo, un traficant de droguri, i-a deschis lui Blanco calea spre imperiul cocainei. Inițial implicată în traficul de marijuana, Blanco a trecut rapid la cocaină, văzând oportunitatea enormă a acestei piețe emergente. Inovatoarea metoda de a folosi curiere feminine care transportau cocaina în lenjerie special adaptată a reprezentat doar începutul dominației sale în acest domeniu.

Citește și: Serialul de pe Netflix cu Sofia Vergara care e urmărit de toată lumea: De ce are așa mare succes printre români

Dominarea Miamiului și cultura violenței

Stabilindu-și operațiunile în Miami la sfârșitul anilor ’70, Blanco a construit un vast imperiu narcotic, traficând lunar peste 3,400 de livre de cocaină. Metoda sa preferată de a-și elimina concurenții sau datornicii, asasinatul pe motocicletă, a devenit o semnătură terifiantă a domniei sale. Implicarea ei în sute de asasinate, inclusiv moartea tragică a unui copil de 2 ani în 1982, a consolidat reputația sa de nemiloasă „Madrină a Cocainei”.

Griselda Blanco mafie

Griselda Blanco „Văduva Neagră”

Căderea și condamnarea

După ani de investigații, Blanco a fost capturată în 1985 în California, marcând începutul sfârșitului pentru imperiul său. Condamnată pentru conspirație în traficul de cocaină, a petrecut aproape două decenii în închisoare. Încercarea sa de a folosi răpirea lui John F. Kennedy Jr. ca monedă de schimb pentru libertatea sa subliniază disperarea și audacitatea caracteristice.

Anii de declin și moartea

După eliberarea din închisoare în 2004 și deportarea în Colombia, Blanco a trăit într-o relativă obscuritate până la asasinarea sa în 2012, un final poetic pentru o viață marcată de violență. Moartea sa în Medellín, executată de un asasin pe motocicletă, reflectă ironia destinului său sângeros.

Griselda-Blanco dupa eliberare

Griselda Blanco

Moștenirea și impactul cultural

Blanco lasă în urmă o moștenire complicată, fiind responsabilă pentru sute de vieți pierdute, dar și pentru inovarea în lumea traficului de droguri. Cu o avere estimată la 2 miliarde de dolari și o influență culturală vastă, povestea ei continuă să fascineze și să inspire, de la documentare precum „Cocaine Cowboys” până la seriale și filme biografice, cu actrițe precum Catherine Zeta-Jones și Jennifer Lopez interpretându-i rolul.

Viața Griseldei Blanco rămâne un studiu complex despre putere, violență și consecințele alegerilor noastre. În timp ce povestea ei este adesea împodobită cu mituri și legende, impactul real al acțiunilor sale asupra societății și culturii narcotraficului este incontestabil și profund.

25 de detalii, pe repede înainte, despre Griselda Blanco, „Regina Cocainei”!

Trebuie să recunoaștem, Griselda Blanco a fost un lord al drogurilor însetat de sânge. Ea a folosit violența și haosul pentru a-și construi imperiul drogurilor, iar nimeni nu era în siguranță de metodele ei malefice.

Blanco a comis acte atroce. Acestea includeau uciderea iubiților ei, forțarea copiilor să devină curieri și forțarea oamenilor să întrețină relații sexuale cu ea sub amenințarea armelor.

Interesant este că ea a fost, de asemenea, a rămas în memoria publicului ca o mamă iubitoare și o femeie de afaceri. Nu se poate nega, Blanco a fost o persoană fascinantă.

Aparent, situația a fost atât de gravă încât Columbia a adoptat o lege care interzicea ca două persoane să meargă pe o motocicletă în apropierea oricărei clădiri guvernamentale.

Da, este foarte ironic, dar în 2012 Blanco a fost împușcată în cap în fața unei măcelării. Ucigașul a fost descris ca fiind de vârstă mijlocie și foarte calm și precis în timpul uciderii.

Se spune că Griselda Blanco era o mare pasionată de filme și și-a numit fiul, Michael Corleone, după personajul principal din „Nașul”.

Griselda Blanco alaturi de fiul ei, Michael Corleone

Griselda Blanco alături de fiul ei, Michael Corleone

Nu a fost niciodată dovedit că ea i-a ucis pe bărbații ei, dar toată lumea bănuia și din această cauză i s-a dat porecla „Văduva Neagră”.

La vremea respectivă, ea comercializa kilograme întregi de cocaină în țară, așa că a trebuit să fie creativă. A inventat lenjeria intimă cu compartimente secrete pentru ascunderea drogurilor.

În timp ce era în închisoare, a venit cu un plan ca, cartelul să-l răpească pe John Kennedy Jr. și să-l folosească ca monedă de schimb pentru eliberarea ei. Din fericire, acest plan nu s-a materializat.

Nu se știe oficial câți oameni a ucis Griselda Blanco (se presupune că peste 200), dar numărul este foarte mare. Se spune că a ucis un băiat de doi ani când a ordonat un atac asupra inamicului ei, Jesus „Chucho” Castro. El era ținta intenționată, dar băiatul său a fost cel ucis. Pentru Blanco, acest lucru a fost perfect acceptabil. Se pare că, când a aflat despre uciderea accidentală, a fost mulțumită. Ea credea că sunt chit.

Este mai mult decât probabil că ea a comis mai multe crime decât se știe oficial, dar justiția a reușit să o condamne doar pentru trei crime. Una dintre aceste crime a fost un omor în masă în anii ’70 la Dadeland Mall.

Unul dintre poreclele ei, pe lângă „Văduva Neagră”, a fost „La Madrina”. Se traduce prin „Nașa”. Se spune că a primit acest pseudonim după ce a ucis unul dintre inamicii ei și a strigat „Sunt a dracului de Nașă”.

Un alt nume asociat cu traficul de droguri și violență a fost Pablo Escobar. Unii spun că a fost protejatul lui Blanco. Cu toate acestea, mulți oameni susțin că acest lucru nu a fost precis și cei doi au intrat într-un război sângeros în schimb.

Citește și: Din umbra lui Pablo Escobar: Hipopotamii „cocainei”, de neoprit și periculoși, la fel ca stăpânul lor

Când nu comitea omoruri în masă și nu vindea cantități mari de cocaină, „la madrina” era cunoscută pentru petrecerile sălbatice pline de traficanți de droguri, prostituate și multe droguri.

Griselda Blanco a fugit de acasă pentru a scăpa de abuzul mamei sale alcoolice și al iubiților mamei sale. Pe străzi, a început să fure din buzunare și să-și vândă corpul pentru sex.

A fost introdusă în lumea drogurilor de primul ei soț, Carlos Trujillo, pe care mai târziu l-a ucis. A intrat în afaceri singură și, deși afacerea mergea bine, a trebuit să se mute în Florida când autoritățile au început să-i închidă activitățile ilegale.

Se spunea că Griselda Blanco, care era bisexuală, avea orgii cu stripperi și mai târziu îi executa pentru propria distracție.

Când a început să-și consume propriul produs (cocaină), a devenit din ce în ce mai nebună. Se spune că a luat mult în greutate și a început să oblige bărbați și femei să întrețină relații sexuale cu ea sub amenințarea armelor.

Da, ați auzit bine. Ea a folosit bărbați, femei, copii, persoane în vârstă. Practic, toată lumea era un pion și era forțată să lucreze pentru „Nașă” la introducerea drogurilor în țară.

Griselda a fost singura femeie într-o afacere dominată de bărbați și așa a devină persoana nemiloasă care a fost. Se spunea că era una dintre cei mai nemiloși și violenți traficanți de droguri din toate timpurile.

A ajutat la răpirea unui băiat dintr-o parte bogată a orașului, aproape de mahalalele în care a crescut, și când familia băiatului a refuzat să plătească răscumpărarea, l-a executat.

Citește și: Povestea neștiută a fiicei lui Pablo Escobar, traficantul de droguri care a inspirat Narcos

Griselda Blanco regina narcoticelor in Columbia si lume

Griselda Blanco „regina narcoticelor” în Columbia si lume

După ce a petrecut aproape 20 de ani în închisoare, Griselda Blanco a devenit creștină renăscută, dar era prea târziu deoarece trecutul ei a ajuns din urmă și a fost ucisă cu o biblie în mână.

Chiar și în închisoare, Griselda își conducea operațiunea de droguri și ordona execuții. Nu se poate spune că nu era dedicată. A reușit să facă acest lucru timp de 19 ani.

Griselda Blanco s-a născut pe 15 februarie 1943, în Cartagena, Columbia, fiica Anei Lucia Restrepo.

Se zvonește că a vândut droguri în valoare de sute de miliarde de dolari și că averea ei netă a ajuns să fie de două miliarde de dolari.

Netflix a lansat un serial de succes despre Griselda, care i-a atras și un proces din partea familiei celei poreclite „Nașa cocainei”, urmașii acesteia au încercat să împiedice difuzarea seriei limitate.

Citește și: Un celebru cartel de droguri dă în judecată Netflix: ce legătură are Pablo Escobar

Cei Mai Influenți Traficanți de Droguri din Istoria Recentă

În lumea întunecată a traficului de droguri, câțiva indivizi au reușit să-și construiască imperii bazate pe putere, influență și bogăție imensă. Acești baroni ai drogurilor au marcat istoria recentă, lăsând în urma lor povești de violență, corupție, dar și de ascensiune și cădere dramatică. Iată o listă a celor mai notorii traficanți de droguri din istorie:

  1. Pablo Escobar – Supranumit „Regele Cocainei”, Pablo Escobar a fost liderul Cartelului de la Medellín din Columbia. În anii săi de glorie, se estimează că a fost responsabil pentru 80% din cocaina traficată în Statele Unite, devenind unul dintre cei mai bogați oameni din lume.
  2. Joaquín „El Chapo” Guzmán – Liderul Cartelului Sinaloa din Mexic, El Chapo este cunoscut pentru evadările sale spectaculoase din închisoare și pentru capacitatea de a controla un vast imperiu al drogurilor care s-a întins pe mai multe continente.
  3. Griselda Blanco – Supranumită „Văduva Neagră” sau „Madrina Cocainei”, Griselda Blanco a fost una dintre primele femei care au ocupat o poziție de top în lumea traficului de droguri. A fost una dintre pionierii rutei de cocaină între Columbia și SUA în anii ’70 și ’80.
  4. Amado Carrillo Fuentes – Cunoscut ca „Stăpânul Cerurilor” datorită flotei sale de avioane folosite pentru transportul de droguri, Fuentes a condus Cartelul Juarez din Mexic și a fost unul dintre cei mai puternici traficanți de droguri din anii ’90.
  5. Frank Lucas – În anii ’60 și ’70, Lucas a fost regele heroinelor de pe străzile Harlemului din New York. A inovat traficul de droguri prin importul direct de heroină din Sud-Estul Asiei în sicriele soldaților americani morți în Vietnam.
  6. Dawood Ibrahim – Considerat unul dintre cei mai periculoși bărbați din lume, Ibrahim este acuzat de orchestrarea traficului de droguri, a contrafacerii și a operațiunilor de spălare de bani în India, precum și de implicare în acte de terorism.
  7. Osiel Cárdenas Guillén – Fost lider al Cartelului Golfului, Guillén este notoriu pentru brutalitatea și tactica de intimidare folosită pentru a-și menține puterea în Mexic. A fost capturat în 2003 și extrădat în SUA.
  8. Khun Sa – Supranumit „Regele Opiumului”, Khun Sa a controlat majoritatea comerțului cu opiu din Triunghiul de Aur, o regiune dintre Myanmar, Laos și Thailanda, în anii ’80 și ’90.
  9. Lehder Rivas – Cofondator al notoriului Cartel de la Medellín, Lehder a jucat un rol crucial în stabilirea rutei de trafic de cocaină între Columbia și SUA, utilizând insula sa privată ca stație de transbordare.
  10. Zhenli Ye Gon – Om de afaceri chinez-mexican, acuzat de traficul de pseudoefedrină, o substanță folosită pentru producția de metamfetamină. Povestea sa a captat atenția publicului după descoperirea a 205 milioane de dolari în numerar într-una din casele sale din Mexico City.

Acești indivizi au avut un impact profund asupra societăților în care au operat, generând atât fascinație cât și oripilare prin acțiunile lor. Deși mulți dintre ei au sfârșit prin a fi capturați sau uciși, poveștile lor continuă să alimenteze imaginația și dezbaterile despre lumea întunecată a traficului de droguri.