16 dec. 2023 | 13:50

A lăsat în urmă o moștenire fabuloasă, dar l-au uitat românii. Impresionanta viață a lui Ion Dacian VIDEO

ACTUALITATE
A lăsat în urmă o moștenire fabuloasă, dar l-au uitat românii. Impresionanta viață a lui Ion Dacian VIDEO
Imagine de arhivă - Tenorul Ion Dacian

Întreaga carieră a lui Ion Dacian reprezintă un adevărat imbold pentru arta muzicală și scenică din România. Născut în Saschiz, în 1911, el a îmbinat pasiunea pentru drept cu aceea pentru muzică.

 

Ion Dacian teatru opera Imagine Arhiva

Ion Dacian – imagine de arhivă

Ion Dacian, „monstrul sacru” al muzicii românești

A studiat atât la Facultatea de Drept, cât și la Academia de Muzică din Cluj, deschizându-și astfel drumul spre o carieră de excepție în lumea artistică.

Primul său succes notabil a fost la Opera Română din Cluj în 1934, iar apoi s-a alăturat Teatrului de Operetă și Revistei Alhambra din București. Interpretarea sa în Vânt de primăvară l-a consacrat rapid, fiind numit pe atunci „mirele operetei”.

Vezi și: Marele muzician al României care a fost înmormântat de două ori: povestea de viață și sfârșitul lui Sile Dinicu, compozitorului șlagărelor românești

Devotamentul și talentul l-au propulsat în roluri de prim-plan, devenind co-director al Teatrului Alhambra, între 1942 și 1947, interpretând cu succes în numeroase spectacole muzicale.

În 1950, a devenit prim-solist la Teatrul de Stat de Operetă, aducând publicului momente memorabile cu spectacole precum Liliacul, Sânge Vienez, Lăsați-mă să cânt, Văduva Veselă sau My Fair Lady.

Vezi și: Muzicianul care a devenit celebru abia la 60 de ani: „Mi-am petrecut viața în IT, dar mi-am redescoperit pasiunea din copilărie” 

Vezi și: Înșelată și părăsită de toții iubiții, un singur bărbat i-a purtat de grijă: viața controversată a prințesei Măruca Cantacuzino

Ion Dacian - imagine de arhivă

Ion Dacian – imagine de arhivă

Moștenirea lui Dacian

Ion Dacian nu a fost nu doar un artist talentat, ci și un lider în lumea artistică. A preluat funcția de director al teatrului în 1963, oferind direcție și pasiune pentru artă. Cu toate acestea, în urma unor evenimente neclare, a fost eliberat din funcție fără explicații detaliate.

Meritul și contribuția sa în lumea artistică au fost recunoscute oficial prin acordarea titlului de Artist al Poporului în 1964, un omagiu binemeritat pentru talentul și devotamentul său remarcabile în lumea spectacolului românesc.


Ion Dacian a părăsit această lume la vârsta de 70 de ani, în data de 8 decembrie 1981.

Vezi și: Actrița care a rămas singură pe lume, deși a făcut valuri cu Nea Mărin. Iubirea dintre Adina Popescu și compozitorul Adrian Enescu: Fără copii, ”mereu am fost unul pentru celalalt”

Înmormântat în curtea bisericii Sf. Gheorghe din cartierul bucureștean Andronache, el a lăsat în urma sa o moștenire artistică impresionantă. În amintirea și ca omagiu adus geniului său artistic, Teatrul de Operetă din București îi poartă astăzi numele.

Vezi și: „Piesa asta este hit, Dan Spătaru n-a murit”: povestea carismaticului fotbalist care a devenit cel mai iubit cântăreț din România

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele