30 sept. 2023 | 00:31

Muzicianul care a devenit celebru abia la 60 de ani: „Mi-am petrecut viața în IT, dar mi-am redescoperit pasiunea din copilărie” VIDEO

ACTUALITATE
Muzicianul care a devenit celebru abia la 60 de ani: „Mi-am petrecut viața în IT, dar mi-am redescoperit pasiunea din copilărie” VIDEO

Unui bărbat din Marea Britanie i-au plăcut meșteșugurile din lemn și muzica încă în copilărie, dar a ajuns să lucreze într-un domeniu foarte diferit, de-a lungul vieții sale. În cele din urmă și-a adus laolaltă cele două pasiuni, după pensionare.

Este posibil ca Chris Raven să fie singura persoană din Marea Britanie care fabrică flaute de tip baroc. El va împlini 80 de ani în câteva luni și a început să-și exercite pasiunea la 70 de ani, după decenii întregi de lucrat în domeniul IT.

Englezul s-a îndrăgostit de muzică în copilărie

Cu toate acestea, în copilărie, iubea meșteșugurile din lemn. După cum spune chiar el, potrivit The Guardian: „Poți să plantezi o sămânță în mintea unui copil. Și sămânța rămâne”.

Raven a crescut într-o casă de oameni pasionați de muzică, în Chelmsford, Essex, Marea Britanie. Tatăl său cânta la orgă, iar mama sa cânta în corul bisericii. La rândul său, el a cântat la flaut în adolescență.

Și-a redescoperit dragostea pentru acest instrument la 40 de ani, când a câștigat câteva lecții la strângerea de fonduri a fiicei sale, iar în urmă cu 20 de ani a fondat un cor de flaut în localitatea Dorking, Surrey, cea în care locuiește.

La maturitatea, a constatat că arta prelucrării lemnului dispăruse complet, iar după moartea mamei sale a început să „investigheze” mai abitir acest domeniu, cel mai probabil datorită nostalgiei cauzate de părintele care dispăruse.

Cu toate astea, bărbatul și-a luat licența în științe și matematică.

„Cele două materii de care am fost mereu pasionat au fost muzica și lemnul”, a declarat acesta, conform sursei citate anterior. „Aveam o băncuță cu menghină. Am descoperit că mă pricep la asta”, a mai spus Chris Raven.

it-istul-care-s-atransformat-in-muzician

Flaute făurite de Chris Raven

Pasiunea pentru muzică și lemn, reluată la 70 de ani

În urmă cu aproximativ 10 ani, la 70 de ani, Raven s-a înscris la un atelier de confecţionare a flauturilor irlandeze, urmat de un atelier de confecţionare în stil baroc. Mai apoi, a realizat niște fâșiuțe de bambus pentru tabăra de flaut bianuală pe care tot el a organizat-o cu un cor de flaut.

Și-a curățat garajul casei pe care o împarte cu soția sa, Sue, astfel încât să poată instala un strung, fierăstraie cu bandă, o mașină de polizat, o bancă și alte unelte.

Pasiunea din copilărie „a reînviat” și a prins forma unor flaute în stil baroc și a unor cutii de flaut, pe care acum le vinde atât amatorilor, cât și profesioniștilor.

Conform propriilor declarații, el petrece cel puțin patru zile pe săptămână „pe cont propriu în atelier”, pentru a face un instrument.

Îi place „manipularea materialelor, senzația lemnului, mirosul acestuia când îl lucrezi și îl întorci la strung”.

Practic, lemnul care iese din mâinile lui este atât de neted, încât primul lucru pe care oamenii îl fac atunci când li se prezintă una dintre cutiile create de el este să le pipărie îndelung.

„Ai putea numi asta un loc de muncă, dar nu mă gândesc niciodată la asta”, spune Raven. „Fabricarea flauturilor și a cutiilor nu este altceva decât un hobby pentru mine”, a completat Raven, bărbatul care afirmă că astfel se simte împlinit.

„Mă trezesc întotdeauna dimineața anticipând ce voi face. Simt un real entuziasm pentru un nou design. Și sunt mai creativ decât am fost anterior, ceva care îmi vine în mod natural”, a mai mărturisit fostul IT-ist.

Următorul său proiect va fi să realizeze cutii pentru flaute metalice fabricate în Anglia. „Cea mai mare satisfacție pe care o simt este că mi-am dezvoltat abilitățile de a face cutii și flaute pe care oamenii chiar le admiră”, spune el. „A fost enorm de satisfăcător. Extrem de satisfăcător”, a conchis omul care și-a redescoperit pasiunea la o vârstă înaintată.

Evident, acesta este un exemplu cât se poate de clar al faptului că niciodată nu ești prea bătrân pentru a-ți urma adevăratele pasiuni în viață.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele