31 oct. 2023 | 12:55

Pot plantele carnivore să mănânce oameni? Concluzia cercetătorilor

ACTUALITATE
Pot plantele carnivore să mănânce oameni? Concluzia cercetătorilor

Dacă ai avut vreodată dorința copilărească de a-ți înfige degetul într-o plantă carnivoră, poate te-ai întrebat, de asemenea, dacă aceasta ar putea mânca vreodată un om.

Vezi și: Planta care se mișcă atunci când o atingi. Ce alt secret mai ascunde pe lângă asta VIDEO

Experimentul unui cultivator de plante carnivore

Barry Rice, un cultivator de plante carnivore și-a propus să afle dacă pot capcanele de muște Venus să digere carnea umană.

Pentru a afla, a hrănit capcanele sale de muște Venus cu câteva bucăți de piele care i-au fost decojite de pe degetele de la picioare din cauza unei infecții.

A tăiat patru foi de piele de dimensiuni egale și le-a așezat în fălcile a patru plante capcană de muște Venus.

După o săptămână, a deschis gura plantei și a documentat ce a văzut. Rice susține că se așteptase ca bucățile să fi rămas relativ intacte, dar a fost plăcut surprins că s-a dovedit că se înșela: bucățile au fost aproape complet digerate.

Deci, da: capcanele de muște Venus pot mânca bucăți mici de țesut uman. Cu toate acestea, există câteva limitări.

În primul rând, a fost testat un singur tip de țesut, pielea, iar acest lucru nu ne oferă nicio perspectivă dacă ar putea descompune ceva mai dur, cum ar fi osul și cartilajul.

În al doilea rând, există problema dimensiunii. A consuma câteva bucățele de piele este foarte diferit de a înghiți o persoană complet adultă.

Vezi și: Prima plantă carnivoră de sub pământ. Cum își prinde prada și ce mănâncă VIDEO

Amănuntul care face diferența

Planta uriașă de ulcior de munte (Nepenthes rajah) este adesea considerată a fi cea mai mare din grup, cu un exemplar de record măsoară până la 41 de centimetri înălțime, suficient pentru a conține litri întregi de lichide digestive.

Originară din Borneo, această specie consumă vertebrate cum ar fi broaștele sau salamandrele.

De asemenea, se știe că ademenește șoareci și șobolani, unde îi îneacă și sunt digerați, mai apoi. Acest lucru sugerează că ar putea fi teoretic posibil să se descompună majoritatea țesuturilor unui mamifer vertebrat: oase, intestine, mușchi, grăsime și toate acestea.

În starea actuală, însă, nicio specie de plantă carnivoră nu ar fi capabilă să digere un cadavru uman întreg, pentru că sunt mici.

Vezi și: Singura plantă care elimină rapid țânțarii din casă. Nu vei mai avea probleme cu aceste insecte

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele