25 nov. 2024 | 21:56

500 de tineri au ieșit în stradă, la Universitate, pentru a protesta împotriva lui Călin Georgescu: ”Iubirea de țară nu-i legionară!”

Știri generale
500 de tineri au ieșit în stradă, la Universitate, pentru a protesta împotriva lui Călin Georgescu: ”Iubirea de țară nu-i legionară!”
500 de tineri au ieșit în stradă, la Universitate, pentru a protesta împotriva lui Călin Georgescu ”Iubirea de țară nu-i legionară!”

Luni seară, Piața Universității din București a devenit scena unei manifestații împotriva liderului politic Călin Georgescu. Aproximativ 400 de tineri s-au adunat pentru a protesta împotriva viziunii acestuia, acuzându-l de promovarea unor valori percepute ca fiind extremiste și incompatibile cu democrația. Protestul, organizat spontan, a fost coordonat prin mesaje distribuite pe Whatsapp în aceeași zi.

Atmosfera din Piața Universității

„România e amenințată de o dictatură legionară”, se menționa în mesajele care au circulat, îndemnând oamenii să iasă în stradă. Deși protestul nu a avut un organizator oficial declarat, mobilizarea a fost una semnificativă, atrăgând atenția publicului și a autorităților.

Participanții au afișat pancarte cu mesaje precum „Iubirea de țară nu-i legionară!”, „Jos extremismul!”, și „Nu vrem un dictator sub masca neutralității!”. Spiritele s-au încins atunci când un bărbat a apărut în mijlocul protestatarilor cu o Biblie, încercând să le vorbească.

Potrivit martorilor, acesta a făcut apel la credință și unitate, însă reacția mulțimii a fost una ostilă. Protestatarii l-au huiduit și i-au cerut să plece din zonă.

Intervenția jandarmilor a fost rapidă. Bărbatul, vizibil agitat, a încercat să evite forțele de ordine, dar a fost reținut și urcat într-o mașină a Jandarmeriei. Autoritățile au confirmat ulterior că acesta a fost dus la secție pentru a da explicații cu privire la comportamentul său.

Protestul și revendicările tinerilor

Manifestația a fost caracterizată printr-un sentiment puternic de îngrijorare față de direcția în care ar putea să se îndrepte România sub conducerea lui Călin Georgescu.

Protestatarii consideră că mesajele liderului promovează o ideologie periculoasă, care ar putea amenința valorile democratice și drepturile fundamentale.

„România are nevoie de progres și de o societate deschisă, nu de ideologii care ne duc în trecut”, a declarat unul dintre participanți. Tinerii au făcut apel la partidele politice să lase deoparte diferențele și să colaboreze pentru a preveni ceea ce ei consideră a fi „un pericol comun”. „Facem apel la toate forțele politice să se unească împotriva acestui rău comun, pe nume Călin Georgescu”, se arată într-un mesaj transmis în timpul protestului.

Reacțiile publice și contextul politic

Protestul de luni seară este doar unul dintre evenimentele care evidențiază tensiunile tot mai mari din societatea românească în urma alegerilor recente. Susținătorii lui Călin Georgescu văd în el un lider capabil să redea românilor mândria națională și să promoveze o politică de neutralitate, însă criticii îl acuză de extremism și de încercarea de a legitima idei periculoase.

Incidentul cu bărbatul care a intrat în mijlocul protestului cu o Biblie a fost intens comentat pe rețelele de socializare. Susținătorii lui Georgescu au condamnat protestul, considerându-l o manipulare politică, în timp ce adversarii acestuia au văzut gestul ca pe o încercare de a diviza și mai mult opinia publică.

În acest context, mobilizarea tinerilor în Piața Universității reprezintă o declarație puternică a generației tinere împotriva oricăror forme de extremism. De asemenea, manifestația scoate în evidență rolul rețelelor sociale și al tehnologiei în organizarea rapidă a unor acțiuni de protest, chiar și fără un lider sau un organizator formal.

Tensiunile politice și sociale din România sunt departe de a se încheia. Cu un număr tot mai mare de voci care contestă viziunea lui Călin Georgescu, viitorul apropiat pare să fie marcat de dezbateri aprinse și posibile alte manifestații.

Rămâne de văzut dacă apelurile tinerilor către partidele politice vor duce la o alianță împotriva acestuia sau dacă polarizarea societății se va adânci și mai mult.

Cert este că evenimentele din Piața Universității transmit un mesaj clar: tinerii români nu sunt dispuși să accepte ceea ce percep ca fiind o amenințare la adresa democrației și a valorilor pentru care generațiile anterioare au luptat.

Aceștia cer o societate care să promoveze toleranța, progresul și respectul pentru drepturile fundamentale, refuzând orice formă de extremism sau autoritarism.