Prima plantă carnivoră de sub pământ. Cum își prinde prada și ce mănâncă VIDEO

Prima plantă carnivoră de sub pământ. Cum își prinde prada și ce mănâncă VIDEO
Prima planta carnivora de sub pamant. Cum isi prinde prada si ce mananca

Oamenii de știință au descoperit o plantă carnivoră care crește în subteran instrumente ce prind prada, hrănindu-se din creaturi subterane precum viermi, larve și gândaci. Specia recent găsită de plantă ulcior a fost descoperită în provincia indoneziană Kalimantan de Nord, pe insula Borneo.

Cum arată prima plantă carnivoră descoperită sub pământ

Precum alte plante de ulcior, Nepenthes pudica are frunze modificate, cunoscute sub numele de capcane sau ulcioare, în care prada cade înainte de a fi devorată. O specie este atât de mare încât poate prinde șobolani. Nicio altă specie de plantă ulcior cunoscută de știință nu își prinde prada în subteran.

Această plantă carnivoră formează lăstari subterani cu frunze mici, albe, fără clorofilă, potrivit spuselor cercetătorilor. Ulcioarele sunt mult mai mari decât frunzele și au o culoare roșiatică.

„Această specie își plasează ulcioarele de până la 11 cm lungime (4,3 inci lungime) sub pământ, unde se formează în cavități sau direct în sol și prinde animalele care trăiesc în subteran, de obicei furnici, acarieni și gândaci.”, a spus autorul principal al studiului, Martin Dančák, de la Universitatea Palacký Olomouc, Republica Cehă, într-un comunicat de presă, potrivit CNN.

Potrivit oanenilor de știință, doar alte trei grupuri de plante carnivore își prind prada subterană, dar toate folosesc mecanisme de capturare extrem de diferite și, spre deosebire de Nepenthes pudica, pot prinde doar organisme minuscule.

Planta carnivoră descoperită recent are ulcioare pentru a prinde animale care au o lungime de până la 11 centimetri.

„În mod interesant, am găsit numeroase organisme care trăiesc în interiorul ulcioarelor, inclusiv larve de țânțari, nematode și o specie de vierme, care a fost, de asemenea, descrisă ca o specie nouă.”, a declarat Václav Čermák de la Universitatea Mendel din Brno, Republica Cehă, care a făcut și parte din echipa de cercetare.

„Am crezut că este un ulcior îngropat accidental!”

Norocul a jucat un rol în descoperirea sa. Oamenii de știință au observat pe muntele pe care îl explorau plante care semănau foarte mult cu Nepenthes, dar nu produceau ulcioare. O căutare inițială a arătat un ulcior deformat ieșind din sol.

„La început, am crezut că este un ulcior îngropat accidental și că condițiile de mediu locale au cauzat lipsa altor ulcioare.

Totuși, în timp ce am continuat să găsim alte plante fără ulcior de-a lungul ascensiunii spre vârf, ne-am întrebat dacă o specie de plantă ulcior ar fi putut evolua spre pierderea carnivorii, așa cum se vede la alte plante carnivore.”, a completat cercetătorul pentru sursa citată.

Descoperirea plantei carnivore Nepenthes pudica este importantă pentru conservarea naturii în Borneo indonezian, care este un punct fierbinte al biodiversităţii.

„Sperăm că descoperirea acestei plante carnivore unice ar putea ajuta la protejarea pădurilor tropicale din Borneo, în special la prevenirea sau cel puţin la încetinirea transformării pădurilor virgine în plantaţii de palmieri de ulei.”, a declarat Wewin Tjiasmanto de la grupul indonezian de conservare Yayasan Konservasi Biota Lahan Basah din Surabaya, care a ajutat la descoperirea noii specii.