20 iun. 2022 | 08:55

Planta care se mișcă atunci când o atingi. Ce alt secret mai ascunde pe lângă asta VIDEO

Utile
Planta care se mișcă atunci când o atingi. Ce alt secret mai ascunde pe lângă asta VIDEO
Planta care se mișcă atunci când o atingi.

Planta care se mișcă atunci când o atingi. Este o plantă extrem de sensibilă și este cunoscută în întreaga lume pentru capacitatea sa de „reacție”, atunci când este atinsă sau agitată. Planta vine din America și se regăsește atât în păduri, cât și în grădini. Primele semințe au fost aduse în Europa de botanistul englez Joseph Banks.

Planta care se mișcă atunci când o atingi

Planta care se mișcă atunci când o atingi se numește Mimosa pudica. Ea este o specie de plantă tropicală originară din Caraibe și America de Sud și Centrală. Denumirea științifică a plantei este Mimoza sau Mimosa pudica. Ea este o specie de plante tropicale din ordinul Fabales, din  familia Fabaceae. Planta crește sub formă de tufe, are o tulpină lemnoasă, iar frunze lenticulare se prind perechi. Planta înflorește în perioada iulie-august.

Fiecare plantă produce până la 700 de semințe într-un an. Este sensibilă la atingere, dar și la condițiile de mediu. Planta sensibilă își schimbă orientarea frunzelor în funcție de condițiile de lumină. Ea se închide noaptea și se deschide ziua, într-o mișcare ce se cheamă nictinastie sau mișcări de somn, folosite pentru a evita pierderile de căldură.

Reflexul de apărare este caracteristic plantei, astfel că la atingerea ei, la scăderea temperaturii sau la lipsa luminii frunzele se restrâng. Mișcările induse în frunze de stimul mecanici sau electrici sunt cunoscute ca sismonastie, fenomen ce apare doar la plantele carnivore cu frunze bilobate, cum ar fi Capcana lui Venus (Venus flytrap) sau Dionaea muscipula.

Mișcarea plantei este mecanism de autoaparare, ca să țină la distanță prădatorii și pentru a reduce consumul de apă prin evaporare.

Cum îngrijești Mimosa pudica

Ca și mod de îngrijire, Mimosa pudica se udă în mod regulat, în așa fel încât substratul să fie ținut la o umiditate constantă, însă fără să băltească apa.

Fertilizarea se face în perioada de creștere activă, în lunile mai-august, cu un îngrășământ special pentru plantele de interior cu flori. Dacă muți planta, nu trebuie să-i deranjezi prea mult rădăcinile, întrucât este sensibilă și se poate usca.

Planta iubește lumina, astfel că trebuie poziționată în locuri însorite. Pe timpul verii poți să scoți planta afară,  într-o zonă cu soare. Ea se dezvoltă optim la temperaturi între 20-30 de grade, însă poate tolera temperaturi de până la 10 grade Celsius.

Trebuie să mai știi că Mimoza se poate planta și în ghiveci, câtă vreme condițiile sunt apropiate de cele din natură.