28 oct. 2023 | 10:08

Adidas și Puma, create de doi frați care nu s-au suportat niciodată. Cum au transformat ura în istorie VIDEO

ACTUALITATE
Adidas și Puma, create de doi frați care nu s-au suportat niciodată. Cum au transformat ura în istorie VIDEO

Conflictul dintre Frații Dassler a fost unul care s-a manifestat, în egală măsură, și în afacerile lor. Cei doi sunt fondatorii firmelor Adidas și Puma. De altfel, conflictul lor a dus la crearea mărcilor Adidas și Puma, două dintre cele mai mari companii de fabricare a încălțămintei.

Cel mai notabil eveniment care a alimentat rivalitatea a fost Pactul Pelé, în care ambii au convenit să nu semneze un acord cu Pelé pentru Cupa Mondială din 1970, considerând că o licitație pentru cel mai bun atlet din lume ar deveni prea scumpă, doar ca Puma să rupă pactul și să-l semneze.

Vezi și:Suma colosală pentru primul NFT de la Adidas: cel mai tare proiect NFT din lume în acest moment

Adi Dassler conflict intre frati adidas puma

Adi Dassler – imagine de arhivă

Frații care nu s-au înțeles niciodată. Povestea de la începuturi

Rudolf s-a născut în 1898 în Herzogenaurach, parte a Imperiului German, într-o familie de clasă mijlocie. Fratele său Adolf a venit pe lume doi ani mai târziu. În 1919, au înființat compania de fabricare a încălțămintei Gebrüder Dassler Schuhfabrik, sau Geda pe scurt.

Cu toate complexitatea contextului politic din Germania din anii 1930 și 1940, Geda a devenit un succes, ceea ce s-a demonstrat la Jocurile Olimpice din 1936, când legendarul alergător afro-american Jesse Owens a purtat încălțăminte Geda în timp ce a câștigat o medalie de aur.

Operațiunile Geda au fost oprite pe parcursul celui de-al Doilea Război Mondial, deoarece Rudolf a fost recrutat în armata germană, iar fabrica de încălțăminte Geda a fost transformată într-o fabrică de arme. După încheierea războiului, Rudolf s-a întors, iar operațiunile Geda au fost reluate.

În 1948, după peste 30 de ani de lucru împreună, Adolf și Rudolf au închis brusc Geda și s-au separat. Două motive pentru conflictul lor au avut legătură cu soțiile, care nu se înțelegeau, dar erau forțate să trăiască în aceeași vilă, și suspiciunea tot mai mare a lui Rudolf că fratele său Adi era în spatele recrutării sale în armată.

În 1948, Rudolf a înființat Puma, care inițial a fost numită Ruda (prescurtare pentru Rudolf Dassler). În 1949, Adolf a înființat Adidas, de asemenea numită după el. Forța de muncă și resursele Geda au fost împărțite între frați.

Adidas a păstrat fabrica de lângă stația de tren și două treimi din angajați, deoarece majoritatea angajaților îl preferau pe el. Rudolf a păstrat fabrica de pe strada Würzburger și o treime din forța de muncă rămasă.

Angajații celor două firme și familiile lor evitau să vorbească unii cu alții, frecventau baruri, brutării și saloane de coafură separate. Din obiceiul oamenilor de a se uita la pantofii creați de ceilalți pentru a vedea dacă sunt afiliați cu Adidas sau Puma, Herzogenaurach a primit porecla „orașul gâturilor îndoite”.

Vezi și:Câți bani încasează lunar angajații din reprezentanțele Adidas în România

Rudi Dassler conflict intre frati adidas puma

Rudi Dassler – imagine de arhivă

Rivalitatea celor doi frați s-a transpus și în sport

Cele două cluburi de fotbal foarte mari din Herzogenaurach, FC Herzogenaurach și ASV Herzogenaurach, erau sponsorizate de Puma și, respectiv, de Adidas. Ca rezultat, s-a format o rivalitate puternică atât în sport, cât și în viața personală între jucătorii și suporterii fiecăruia dintre aceste echipe.

În următoarele trei decenii, atât Adidas, cât și Puma au crescut și au semnat acorduri cu sportivi precum Muhammad Ali și Joe Frazier (Adidas) și membri ai echipei naționale de fotbal a Braziliei (Puma).

Adidas a introdus încălțăminte personalizată pentru diferite sporturi și a crescut rapid. Puma, condusă de abordarea sofisticată de vânzări a lui Rudolf, a continuat să concureze cu Adidas de-a lungul acestor decenii.

Rudolf a murit în 1974, iar Adolf în 1978. Cei doi frați au fost înmormântați la capete opuse ale cimitirului din Herzogenaurach.

Vezi și:Adevărul despre adidașii aruncați pe cablurile stâlpilor. Ce înseamnă, de fapt

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele