16 aug. 2023 | 09:33

Bani de la stat pentru o categorie de români. Condițiile prin care pot primi între 201.000 și 500.000 euro

ACTUALITATE
Bani de la stat pentru o categorie de români. Condițiile prin care pot primi între 201.000 și 500.000 euro

Se dau bani de la stat pentru o categorie de români. Fondurile totale sunt între 201.000 și 500.000 euro pe proiect, iar înscrierile vor avea loc în perioada 18 august, ora 16:00, și 27 noiembrie 2023, la aceeași oră.

Condițiile pentru accesarea banilor de la stat

Conform Ministerului Investițiilor și Fondurilor Europene (MIPE), este vorba despre finanțări nerambursabile pentru angajatori. Condiția este ca aceștia să folosească banii pentru a primi în practică studenți sau elevi.

Atât pentru studenți, cât și pentru elevi, firmele trebuie să stabilească parteneriate cu instituții de învățământ, însă acestea pot fi solicitante de bani de la stat doar în cazul finanțării pentru stagiile studenților. În cazul finanțării pentru stagiile elevilor, solicitante trebuie să fie instituțiile de învățământ.

”Apelurile pentru finanțarea stagiilor de practică pentru elevi sunt lansate în contextul în care deficitul de forță de muncă calificată care se înregistrează la nivel național poate fi redus prin creșterea participării și facilitarea accesului la învățământul profesional și tehnic, calificarea personalului didactic și dotarea cu bază materială modernă care să țină pasul cu schimbările tehnologice.

În același timp, stagiile dedicate studenților sunt finanțate în contextul în care relevanța formării și corelarea cu piața muncii sunt scăzute, existând un deficit semnificativ de competențe și abilități cerute pe piața muncii.”, a transmis ministerul.

Cum se fac înscrierile. Condițiile ce trebuie să fie respectate

Înscrierile se desfășoară în perioada menționată, prin platforma MySMIS2021. Sub formă de grant nerambursabil, se dau între 201.000 și un milion de euro pe proiect, iar implementarea se face în cel mult doi ani.

Un proiect ce visează studenții trebuie să acopere un grup de cel puțin 200 de persoane. Solicitant poate fi și angajatorul singur, dar trebuie să aibă un acord de colaborare cu o facultate.

Se poate face și un parteneriat între o facultate și cel puțin un angajator. Partenerii trebuie să contribuie cu fonduri pentru activitățile eligibile pentru finanțare. Activitățile eligibile sunt:

  • implementarea de programe de formare sau educaționale pentru dezvoltarea competențelor antreprenoriale, în vederea adaptării competențelor și calificărilor legate de mediu, climă, energie, economia circulară și bioeconomie și pentru dobândirea competențelor cerute de sectoarele legate de tranziția climatică (producția de energie regenerabilă și stimularea angajării tinerilor în sectoarele de producție de energie regenerabilă, reparații și întreținere a produselor);
  • dezvoltarea și sprijinirea parteneriatelor sustenabile dintre instituțiile de învăţământ superior și potențialii angajatori care să faciliteze inserția socio-profesională a viitorilor absolvenți, prin stagii de practică de specialitate, programe de internship, programe de învățare la locul de muncă (inclusiv prin finanțarea mobilităților), sprijinirea studenților în vederea integrării pe piața muncii, inclusiv prin formarea de competențe socio-emoționale (ateliere, sesiuni de coaching etc.) în vederea corelării sistemului de învățământ superior cu nevoile pieței muncii;
  • susținerea angajabilității absolvenților de învățământ terțiar prin realizarea de analize în vederea anticipării unor nevoi orizontale de dezvoltare a ofertei educaționale (de exemplu: AI, digitalizare, big data, competențe verzi etc.), potrivit avocatnet.ro.

Condițiile referitoare la stagiile de practică pentru elevi

În cazul stagiilor de practică pentru elevi, finanțarea este sub formă de grant nerambursabil: între 201.000 și 500.000 euro pe proiect; iar implementarea se face în cel mult 36 de luni. Sunt vizați elevii înmatriculați în învățământul profesional, tehnic și dual și un proiect trebuie să acopere un grup de cel puțin 200 de persoane.

Angajatorul poate fi beneficiar doar prin intermediul unui parteneriat cu o școală, aceasta din urmă fiind solicitanta fondurilor. Școala alege un partener sau mai mulți, pe specificul dorit pentru practică, iar partenerii trebuie să contribuie cu fonduri pentru activitățile eligibile pentru finanțare.

Activitățile eligibile se referă doar la programe de învățare la locul de muncă și la dezvoltarea sistemului de învățare la locul de muncă. Finanțările sunt disponibile prin Programul Educație și Ocupare 2021 – 2027.