18 mai 2023 | 17:03

Alina Bica, Sebastian Ghiță sau Sorin Oprescu – Ce fac fugarii celebri ai României. Unii dintre ei duc o viață boemă, deși trebuiau să fie în închisoare

ULTIMA ORĂ
Alina Bica, Sebastian Ghiță sau Sorin Oprescu - Ce fac fugarii celebri ai României. Unii dintre ei duc o viață boemă, deși trebuiau să fie în închisoare

Ministerul Justiţiei a transmis, miercuri, situația celebrilor fugari români, precum: Alina Bică, Sebastian Ghiță, Avraham Morgenstern sau Mario Iorgulescu. Mulți dintre ei au criticat condițiile de detenție din România și au rămas în străinătate. Destinația preferată de fugarii români rămâne Italia. Mai nou, mulți dintre aceștia s-au orientat și către Grecia, iar un exemplu în acest caz este Sorin Oprescu, fostul primar al Capitalei.

Cine sunt fugarii României

Mai mulți români condamnați care au fugit în străinătate și sunt vizați de proceduri de extrădare. Majoritatea au ales Italia ca refugiu. Mulți dintre ei au fugit chiar înaintea pronunțării instanțelor. 

Prințul Paul a fugi la Paris

Prințul Paul a fost condamnat în România la trei ani și patru luni de închisoare cu executare în dosarul retrocedării ilegale a Fermei regale de la Băneasa. Acesta a fost acuzat de săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă, complicitate la abuz în serviciu, paguba provocată statului român fiind de: 9.523.769 euro. El a fugit în Franța și a fost ulterior prins la Paris. 

Autoritățile franceze au solicitat sentinţa de condamnare – fond şi apel – tradusă în limba franceză, condiţii de detenţie şi alte informații legate de desfășurarea procesului penal – după o scurtă perioadă în care a fost deţinut în arest preventiv de CA Paris, a fost liberat pe cauţiune.

Prințul Paul de România sursa foto: Poliția Română

Sebastian Ghiță e aproape de noi, în Serbia

Fostul deputat Sebastian Ghiţă se află în Serbia de mai mulți ani. El a fugit din România în decembrie 2016 şi are pe rolul instanţelor şi parchetelor din România mai multe dosare penale. 

Averea trecută pe numele lui Sebastian Ghiță este estimată la aproximativ 100 de milioane de euro. Politicianul a fugit în Serbia cu pașaport sloven, sub identitate falsă. România i-a cerut extrădarea, însă între între cele două țări nu există un acord de acest fel. În acest caz Ministerul Justiției nu a fost informat de o instanţă română că face obiectul urmăririi naţionale/internaţionale; figurează revocat în Biroul Național Interpol și Biroul SIRENE.

Sebastian Ghita, trimis in judecata de DNA intr-un nou dosar. Care sunt acuzatiile

Sebastian Ghiță a fugit în Serbia în 2016

Cristian Rizea e la Vaslui

Fostul deputat Cristian Rizea, condamnat definitiv pentru corupție de Tribunalul București, a fost extrădat în România în aprilie. Potrivit Inspectoratului General pentru Migrație din Republica Moldova, Rizea a fost declarat persoană indezirabilă pe un termen de 15 ani.

El a fost condamnat la 4 ani și 8 luni, pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență, spălare de bani și influențarea declarațiilor (la care a fost condamnat prin sentința penală nr. 680 din 7 decembrie 2017 a Înaltei Curți de Casație și Justiție).

În urma localizării sale în Republica Moldova, a fost întocmită și transmisă autorităților moldave cererea de extrădare. A fost expulzat de către autoritățile moldave, iar în prezent este închis la Penitenciarul din Vaslui.

Fostul deputat Cristian Rizea se află în prezent la Penitenciarul din Vaslui

Lotul Oprescu. Doi în Italia, unul în Grecia

Sorin Oprescu, fostul primar al Capitalei, a fost condamnat definitiv, în 13 mai 2022, la 10 ani și 8 luni de închisoare într-un dosar de corupție. Este acuzat că ar fi primit bani de la subalternul său Bogdan Popa, fost director al Administraţiei Cimitirelor, bani care ar proveni din corupţie.

În prezent acesta este arestat în Republica Elenă, în temeiul mandatului european de arestare emis de către Tribunalul București pentru executarea unei pedepse de 10 ani și 8 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, spălare de bani și infracțiuni de corupție. 

Executarea mandatului a fost refuzată de autoritățile elene având în vedere condiţiile de detenţie şi posibilitățile de tratare a afecțiunilor de care persoana solicitată suferă.

Sorin Oprescu, fostul primar al Capitalei, se află în Grecia foto: Poliția Română

Cornel Bogdan Popa a fost condamnat la 11 ani și 6 luni de închisoare în dosarul lui Sorin Oprescu. El a fost unul dintre oamenii cheie în dosarul lui Sorin Oprescu și și-a recunoscut faptele, spunându-le anchetatorilor că fostul primar al Capitalei își oprea 45% din banii primiți ca mită. 

În mai 2022, Cornel Bogdan Popa a fost dat în urmărire generală după ce polițiștii nu l-au găsit acasă pentru executarea mandatului de pedeapsă cu închisoarea, ulterior el s-a predat autorităților italiene.

Potrivit Ministerului Justiției, în data de 06.10.2022 Curtea de Apel Napoli a refuzat predarea și a dispus executarea pedepsei în Italia, pe motiv că persoana solicitată, de cel puțin 5 ani, locuiește efectiv pe teritoriul Italiei. Definitivă la 12.10.2022. El este încarcerat la Casa Circondariale ”Montorio”, Verona, la 20.11.2022, în vederea executării pedepsei de 9 ani, 8 luni și 9 zile (expiră la 28.07.2032).

Cornel Popa este încarcerat la Casa Circondariale ”Montorio”, Verona. Foto: Poliția Română

Albu Romeo

Omul de afaceri Romeo Albu a fost condamnat la şase ani de închisoare în dosarul lui Sorin Oprescu. Alături de Cornel Popa acesta a fugit din România înainte de sentinţa dictată de Curtea de Apel Bucureşti. La data de 06.10.2022 Curtea de Apel Napoli a refuzat predarea și a dispus executarea pedepsei în Italia, pe motiv că persoana solicitată, de cel puțin 5 ani, locuiește efectiv pe teritoriul Italiei. Definitivă la 12.10.2022.

La data de 21.02.2023 executarea pedepsei era suspendată, ALBU fiind în așteptarea fixării unui termen de către Tribunalul de Supraveghere din Napoli pentru a examina cererea depusă la 28.11.2022 în vederea înlocuirii pedepsei închisorii cu o pedeapsă alternativă din care să fie scăzut arestul domiciliar (07.09.2015 – 25.06.2017).

Romeo Albu se află în Italia foto: Poliția Română

Interlopul Florian Tudor, zis Rechinul se află în Mexic

Rechinul, pe numele său Florian Tudor, liderul grupării Riviera Maya se află în prezent într-un penitenciar de maximă siguranţă din Mexic.

Procedura de extrădare este în curs. Ministerul Justiției continuă corespondența cu Parchetul General al Statelor Unite Mexicane pentru a răspunde oricăror solicitări de informații/clarificări suplimentare și urmărește stadiul soluționării cauzei, cu asistența Ambasadei României în Mexic.

El a fost arestat provizoriu de către autoritățile mexicane, în vederea extrădării către România la data de 27 mai 2021. Acesta este vizat de un dosar cu șapte capete de acuzare: grup infracţional organizat, cinci infracţiuni de şantaj şi instigare la tentativă de omor.

 

Evazionistul fugar Avraham Morgenstern

Avraham Morgenstern este urmărit internațional în vederea executării unei pedepse de 12 ani închisoare, aplicată prin sentința penală nr. 15/2017 a Tribunalului București, modificată și rămasă definitivă prin decizia penală nr. 1049/2017, a Curții de Apel București, Secția I Penală, pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală. 

După decizia Tribunalului București acesta  fugit din țară și a fost prins de autorități în Argentina.

Acesta a arestat provizoriu de către autoritățile argentiniene, în vederea extrădării. În acest context, a fost întocmită și transmisă cererea de extrădare, aceasta fiind admisă de către statul solicitat. Hotărârea nu este definitivă, recursul declarat de persoana extrădabilă fiind în curs de soluționare, pe rolul Curții Supreme de Justiție a Națiunii.

 

Avraham Morgenstern este în Argentina sursa foto: Poliția Română

Sorin Beraru, escrocul căutat de două decenii de poliție

Fugarul româno-israelian Sorin Beraru (pe numele israelian Shmuel Bar Or) este pe lista „Most Wanted” a Poliției Române încă din anul 2002.

A fost solicitată Statului Israel extrădarea în vederea executării pedepsei aplicate prin sentința penală nr. 1671/2015, de 5 ani închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de spălare a banilor. 

Extrădarea a fost refuzată de către statul Israel, nefiind îndeplinită condiția esențială a dublei incriminări, în sensul că, în Israel, la data comiterii faptei de către această persoană, fapta respectivă nu era incriminată (notă: se are în vedere legea existentă la data comiterii faptei şi nu cea de la data transmiterii cererii de extrădare sau orice alt moment ulterior).

Fugarul româno-israelian Sorin Beraru foto: Poliția Română

Alina Bica, fosta șefă a DIICOT, e în Italia, unde face pizza

Pe 27 noiembrie 2019, Alina Bica a fost condamnată definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 4 ani închisoare cu executare, într-un dosar în care a fost acuzată de DNA că l-a favorizat pe omul de afaceri Ovidiu Tender.

În prezent ea se află în în localitatea Altamura, provincia Bari, regiunea Puglia. Ea este în arest la domiciliu între orele 23:00 și 7:00. 
Ministerul Justiției a transmis că în urma localizării sale în Republica Italiană, a fost transmis mandatul european de arestare autorității italiene competente, care a refuzat executarea, dispunând recunoașterea și executarea pedepsei pe teritoriul Republicii Italiene. În prezent, au fost individualizate măsurile de probațiune în Italia. 

Alina Bica a fost fotografiată recent în timp ce vinde pizza în Italia. Localul italian este al iubitului său Florin Busuioc, scrie publicația Fanatik.ro

Alina Bica a fugit în Italia, unde se află în arest la domiciliu foto: Poliția Română

Dragoș Săvulescu, prins în Grecia, după ce iubita a pus poze cu el pe Instagram

Dragoș Săvulescu a fost condamnat, la începutul lui 2019, la 5 ani și 6 luni de închisoare în dosarul retrocedării plajelor din Mamaia. Fostul acționar al lui Dinamo nu s-a predat după această sentință și a fost dat în urmărire internațională. El a fost prins în Grecia.

Având în vedere localizarea sa pe teritoriul Republicii Italiene, mandatul european de arestare a fost înaintat autorității competente de executare din acest stat. Autoritățile italiene au refuzat predarea, dispunând executarea pedepsei în Italia și procedând la adaptarea acesteia conform legislației italiene.

Ulterior, sus-numitul a fost localizat pe teritoriul Republicii Elene, executarea mandatului european de arestare emis de către Curtea de Apel București fiind refuzată. Autoritățile italiene au preluat executarea, au adaptat pedeapsa în măsura supravegherii, după care au aplicat, din oficiu, deciziile CCR constatând prescripţia executării pedepsei, încetând chiar şi măsura supravegherii.

Dragoș Săvulescu foto: Poliția Română

 

Fostul colonel Dragomir Daniel e și el în Italia

Fostul colonel SRI Daniel Dragomir a fost condamnat la o pedeapsă de 3 ani și 10 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență, spălare de bani și participație improprie la fals în înscrisuri sub semnatură privată. 

Când polițiștii au mers să-l ia de acasă acesta nu a mai fost găsit. El a fugit în Italia. Executarea mandatului a fost refuzată de autoritățile italiene având în vedere condiţiile de detenţie; la data de 21.02.2023, prin intermediul magistratului roman de legătură în Italia, doamna Laura Ceh, Tribunalul Bucureşti şi MJ a fost informat că autoritățile italiene solicită retransmiterea certificatelor emise de Tb Bucuresti conform DC 2008/909, incluzând şi informațiile obţinute recent cu privire la reşedinţa şi codul fiscal din Italia al dlui Dragomir.

Daniel Dragomir foto: Poliția Română

Mario Iorgulescu, tot în celebra Italie

Mario Iorgulescu, fiul lui Gino Iorgulescu, preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, este urmărit internațional în vederea executării unei pedepse de 3 ani închisoare la care a fost condamnat de către Judecătoria Sectorului 3 București pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la lipsire de libertate în mod ilegal și în vederea efectuării urmăririi penale pentru infracțiunea de conducere unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe și ucidere din culpă (mandat european de arestare emis de către Tribunalul București).

Cu hotărârea din 31.05.2022, Curtea de apel din Milano a dispus ca cele două MEA să nu fie executate, având în vedere ”starea mentală” a persoanei solicitate, care nu îi permite o ”participare conștientă” la proceduri

Mario Iorgulescu a fugit în Italia foto: Poliția Română

Fostul europarlamentar, Marian Zlotea a ales tot Italia

Marian Zlotea, fost europarlamentar PDL și fost șef al ANSVSA, condamnat de Curtea de Apel București la 8 ani și jumătate de închisoare într-un dosar de corupție, a fost dat în urmărire după ce acesta a anunțat pe Facebook că a plecat din România și a cerut statut de refugiat politic în altă țară.

Predarea a fost refuzată de către autoritățile italiene, întrucât acestea nu au apreciat ca fiind suficiente condițiile de detenție asigurate de către autoritățile române, deși acestea au fost furnizate în deplină concordanță cu standardele CEDO și CPT și condiții de detenție similare au fost considerate ca fiind suficiente și corespunzătoare de alte state membre ale UE, inclusiv de instanțe italiene, în alte cauze.

Tribunalul București a transmis certificatul in temeiul Deciziei Cadru 2008/909/JAI pentru recunoașterea şi preluarea executării pedepsei iar Curtea de Apel din Bologna are termen la data de 05.06.2023.

Zlotea Marian a ales și el Italia foto: Poliția Română

Nela Ignatenko, soția ”contelui Kloss-Ignatenko, savant-cosmist”, prinsă în Belgia

Nela Ignatenko, condamnată la 5 ani de închisoare cu executare în dosarul Ferma Băneasa, dispărută de la domiciliu și dată în urmărire internațională, a fost prinsă în Belgia în marie 2021.

Potrivit Ministerului Justiției în acest caz nu a fost solicitată implicarea instituției, iar corespondența a fost purtată pe cale directă între autoritățile judiciare implicate. A fost localizată pe teritoriul Belgiei, procedură în curs (mandat european de arestare – contact direct instanţa emitentă şi autoritățile belgiene).Au fost acordate garanții privind condițiile de detenție de către ANP. Solicitări de informații suplimentare din partea BE – în lucru la CA Brașov.

Nela Ignatenko e în Belgia foto: Poliția Română

Puiu, cel mai bogat român, e la Londra

Gabriel Aurel Popoviciu cunoscut în lumea afacerilor drept Puiu a fost condamnat la 7 ani de închisoare în august 2017 în dosarul Băneasa, însă a reuşit să fugă la Londra. 

În acest ca Ministerul Justiției a transmis că mandatul a fost transmis autorităților din Marea Britanie, care au aprobat predarea sa în România la data de 12 iulie 2019; ulterior, în calea de atac, predarea a fost respinsă de către instanța britanică; procuratura britanică a contestat decizia, procedura aflându-se în curs.

Gabriel Aurel Popoviciu foto: Poliția Română

Alexander Adamescu e la Londra și nu se consideră fugar

Alexander Adamescu a fugit din România, fiind localizat şi arestat în Marea Britanie în martie 2018. Împotriva sa a fost emis de către Curtea de Apel București mandatul european de arestare 1 din 6 iunie 2016, în vederea judecării, pentru infracțiuni de corupție, mandat care a fost înaintat autorităților din Marea Britanie.

A fost dispusă predarea sa către autoritățile române, încă nu a fost realizată efectiv, autoritățile britanice urmează să informeze autoritățile române în momentul în care apreciază că poate fi efectuată.

Omul de afaceri este fiul celebrului afacerist Dan Adamescu. Acesta deținea mai multe afaceri și proprietăți, printre care compania Astra Asigurari, primise o condamnare pentru mituirea unor judecători și era cercetat în mai multe dosare.

Omul de afaceri Alexander Adamescu foto: Poliția Română

Miliardarul Ioan Neculaie a fugit în Grecia, dar a scăpat de închisoare

Afaceristul Ioan Neculaie a fost urmărit internațional în temeiul mandatului european de arestare emis de către Judecătoria Brașov, pentru executarea unei pedepse de 2 ani și 2 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunilor de nerespectare a regimului armelor și munițiilor și ucidere din culpă. 

În urma localizării sale pe teritoriul Republicii Elene, a fost transmis mandatul european de arestare, predarea a fost admisă. Instanța a suspendat urmărirea internațională pentru a analiza intervenirea prescripţiei ca urmare a deciziilor CCR.

Ioan Neculaie foto Poliția Română

Antonina Radu, condamnată în dosarul „Colectiv”, găsită în Republica Moldova

Radu Antonia, fostul căpitan ISU, a fost dată în urmărire de către Poliția Română pentru executare pedepsei cu închisoarea dispusă, după ce nu a fost găsită la adresa de domiciliu. Ea a fost condamnată la 8 ani și opt luni de închisoare în dosarul Colectiv pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu și uzurparea funcției, prin sentința penală nr. 1897/16 decembrie 2019, a Tribunalului București, Secția I Penală. 

În urma localizării sale în Republica Moldova, având în vedere faptul că acest stat nu își extrădează proprii cetățeni, Ministerul Justiției a transmis autorităților moldave cererea de preluare a executării pedepsei, în aplicarea principiului aut dedere aut judicare; La data de 13.10.2022 Ministerul Justiției al Republicii Moldova ne-a informat că acesta a transmis solicitarea Ministerului Justiției român către Judecătoria Chișinău (Ciocana) pentru examinare și pronunțarea unei decizii. 

La data de 20.12.2022, Biroul Național Interpol ne-a informat cu privire la faptul că numita Radu Antonina s-a prezentat la data de 13.12.2022 la Consulatul României la Chișinău intenționând perfectarea unor documente care să îi permită fiicei acesteia călătoria spre R. Moldova.

Radu Antonia, în replublica Moldova foto: Poliția Română

Fostul deputat Marko Attila Gabor 

Pe 26 noiembrie 2014 Curtea de Apel Ploiești l-a condamnat definitiv pe fostul deputat Marko Atila la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu. Infracțiunea a fost săvârșită în legătură cu retrocedarea Colegiului Secuiesc Mikó din Sfântu Gheorghe către Eparhia Reformată din Ardeal.

La data de 12.10.2022 I.C.CJ ne-a informat că prin încheierea nr. 366 din data de 29.09.2022 a Secției Penale a fost admisă cererea petentului Marko Attila Gabor si s-a constatat că prin ordonanța nr. 660/P/2014 din 31.12.2020 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție  – Direcția Națională Anticorupție – Secția Combaterea Corupției, în baza art. 241 alin. (1) lit. b Cod Procedură Penală – s-a constatat încetată de drept măsura arestării preventive dispuse în privința inculpatului Marko Attila Gabor dispuse prin  încheierea penală nr.  919/27/28 noiembrie 2015, pronunțată de I.C.C.J Secția Penală, în dosarul nr. 4303/1/2015. Prin urmare, Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus retragerea formelor de executare efectuate în baza mandatului de arestare preventivă nr.40/UP emis la data de 28.11.2015 de către Înalta Curte de Casație și Justiție- Secția Penală în  dosarul  nr. 4303/1/2015 cu privire la inculpatul Marko Attila Gabor.

 

Fostul deputat Marko Attila Gabor foto Poliția Română

Benyamin Steinmetz spune că nu a avut parte de un proces echitabil

În România, în dosarul „Ferma Băneasa”, oamenii de afaceri israelieni Tal Silberstein şi Benyamin Steinmetz au fost condamnaţi la câte cinci ani de închisoare cu executare. 

Curtea de Apel Brașov a transmis autorităților din Republica Elenă un mandat european de arestare, în vederea executării unei pedepse de 5 ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de constituire a unui grup infracțional organizat, în urma localizării sale pe teritoriul acestui stat. Predarea a fost refuzată de către statul solicitat, autoritatea de executare din Republica Elenă apreciind că sus-numitul nu a beneficiat de un proces echitabil.

Benyamin Steinmetz foto: Poliția Română

Sorin Strutinsky, condamnat și el pentru corupție, a ales tot Italia ca destinație

Sorin Strutinsky, un apropiat al fostului primar din Constanța Radu Mazăre, a fost condamnat în iulie 2020 de Tribunalul Constanța la 10 ani și 8 luni închisoare pentru trafic de influență, fals în înscrisuri și spălare de bani. Acesta a fugit din țară și s-a predat mai târziu autorităților italiene. â

În acest caz MEA emis la 07.07.2020 de Tribunalul Constanța, pt. executarea unei pedepse de 10 ani și 8 luni, trafic de influență. La 24.05.2021 Curtea de Apel Bologna a refuzat predarea și a dispus executarea în Italia. Recunoscută pedeapsa integral. Încarcerat.

Sorin Strutinsky foto Poliția Română

Fostul baron PSD Ionel Arsene rămâne și el în Italia

Fostul baron PSD de Neamț Ionel Arsene, a fost condamnat în martie la șase ani și opt luni de închisoare cu executare într-un dosar de corupție. El a fugit în Italia, iar autoritățile de acolo au refuzat predarea acestuia, fiind invocate  condițiile de detenție din România. Parchetul italian a formulat cale de atac.

Ionel Arsene a fost și președinte al PSD Neamț, începând din 2013, fiind unul dintre baronii locali ai PSD, și era considerat mâna dreaptă a fostului lider al PSD Liviu Dragnea.

Ionel Arsene a fugit în Italia

Minel Prina, fost primar al Slatinei, arestat la Milano

Minel Prina, fost primar al Slatinei, dat în urmărire generală după ce a fost condamnat la închisoare în dosarul lui Darius Vâlcov, a fost arestat la Milano săptămâna trecută la Milano. Acesta nu trebuie să părăsească localitatea de reședință (Milano).

Conform DNA, în perioada aprilie – decembrie 2011, Darius Vâlcov a primit de la Theodor Berna, prin intermediul lui Minel Prina, suma totală de 2.500.000 lei în cinci tranşe, a câte 500.000 lei fiecare.

Minel Prina, fost primar al Slatinei, arestat la Milano foto: Poliția Română