12 mai 2023 | 08:25

Ferrari, cea mai cunoscută mașină sport: cele mai rapide modele

ACTUALITATE
Ferrari, cea mai cunoscută mașină sport: cele mai rapide modele

Numele Ferrari este sinonim cu a merge repede – ca să nu mai vorbim de a arăta bine în timp ce mergi repede.

Nici măcar iubitorii Lamborghini nu pot argumenta că Ferrari-urile sunt lente. Prima mașină pe care marca a debutat-o la un salon auto, 166 MM Barchetta, a sosit în 1948 și a dat startul a 75 de ani de istorie de a produce cele mai rapide mașini pe care le putea produce Maranello, Italia.

De-a lungul acestei lungi istorii, marca a construit câteva modele incredibil de rapide. F40 a fost unul dintre primele modele de producție ale mărcii care a depășit marcajul de 321 km pe oră și a putut ajunge la 100 de km pe oră în doar 4,1 secunde. A fost incredibil de rapid în 1987, anul în care a sosit pentru prima dată, și este încă amintit ca fiind una dintre cele mai grozave mașini care au purtat vreodată culoarea standard a vopselei Rosso Corsa de la Ferrari.

F50 a crescut rapiditatea cu un pas, depășind cu puțin peste 321 km pe oră, dar cu un timp de la zero la 60 de 3,87 secunde până în 1995. Oricât de faimoși sunt F40 și F50, acele două nu sunt cele mai rapide mașini care au purtat vreodată o insignă Ferrari. Pentru asta, ar trebui să privești dincolo de ceea ce Ferrari era dispus să construiască doar pentru autostradă.

daytona

Ferrari Daytona SP3

Ferrari Daytona SP3 reprezintă apogeul Ferrari în epoca modernă. Spre deosebire de LaFerrari, SP3 nu este un hibrid, ceea ce înseamnă că, în loc să ajute un motor electric, V12 de 6,5 litri face toată treaba. Potrivit Ferrari, motorul F140 HC generează 829 de cai putere. Acest lucru îi permite lui SP3 să se propulseze la o viteză maximă de 340 de km pe oră.

Dincolo de asta, timpul de 0-100 km/oră al Ferrari Daytona SP3 este de doar 2,85 secunde, ceea ce face din SP3 unul dintre cele mai rapide Ferrari produse vreodată. De fapt, acesta este aproximativ același timp pe care îl ia unui Lamborghini Aventador – dușmanul lui SP3 – pentru a realiza aceeași performanță.

Deși 340 de km pe oră nu este ceva la care să faci fițe, nu este de fapt cea mai rapidă mașină pe care o poate face marca. Există încă o mulțime de mașini de curse pursânge Ferrari care pot depăși viteza maximă a Daytona SP3.

enzo

Ferrari Enzo

Ferrari-ul Enzo este unul dintre cele mai recunoscute Ferrari produse vreodată și nu există un angrenaj în viață care să nu poată observa un Enzo de la o milă depărtare.

De fiecare dată când un spectacol auto este onorat cu prezența unuia dintre aceste vehicule, mulțimea nu se stinge până când mașina pleacă.

Enzo, numit după omul care a fondat compania, este propulsat de un V12 de 6 litri care produce 660 de cai putere. Este construit din fibră de carbon și Nomex, materialul din care sunt fabricate costumele de curse rezistente la foc. Cântărește 1225 de kg, relativ greu pentru un supermașină Ferrari, dar o pană în comparație cu majoritatea celorlalte vehicule. Potrivit Ferrari, este capabil să atingă o viteză maximă de 350 km pe oră și poate accelera de la zero la 100 km pe oră în 3,65 secunde.

Ferrari a fost atât de mândru de Enzo încât a dăruit mașina finală, numărul de serie 400, nimănui altuia decât Papei Ioan Paul al II-lea. Papa a refuzat mașina și a fost vândută ulterior, cu veniturile fiind destinate unor organizații de caritate în 2005. Aceeași mașină a fost licitată pentru 6.050.000 de dolari în 2015.

lafferrari

Ferrari LaFerrari

Ferrari LaFerrari are un nume uluitor. Ceea ce nu este de nedumerit, însă, este că primul hibrid al Ferrari produce 949 de cai putere.

Potrivit Ferrari, LaFerrari nu numai că a fost cea mai rapidă mașină legală a mărcii vreodată, cu o viteză maximă de 350 de km pe oră, dar V12 de 6,2 litri a fost și printre cele mai puternice produse de companie când a fost lansată pentru prima dată în 2013. În plus, un timp de 0-100 km pe oră de mai puțin de trei secunde plasează LaFerrari în eșalonul superior al companiei lui Enzo.

În timp ce Lamborghini a intrat de curând în jocul hibrid, Ferrari combină puterea motoarelor cu ardere internă și a motoarelor electrice de aproximativ un deceniu. Sistemul hibrid în sine poartă numele HY-KERS și este derivat din tehnologia dezvoltată de echipa Ferrari de Formula 1.

Ferrari explică că motorul electric permite mașinii să arunce mai mult cuplu imediat. Ca și în cazul tuturor hibrizilor, acest sistem este mai eficient decât un sistem complet pe benzină și poate chiar reîncărca bateria prin frânare. Cu toate acestea, nu te aștepta la o economie de combustibil asemănătoare lui Prius de la LaFerrari.

f40

Ferrari F40 Competizione

Pentru utilizare în competiție, F40 de serie nu a fost suficient de picant, așa că inginerii au venit cu F40 Competizione în 1989. Acesta a fost conceput inițial pentru a rula în cursa de anduranță de 24 de ore de la Le Mans. Echipele de curse au ajuns să deranjeze Ferrari după ce au văzut noul și îmbunătățit F40. Compania a construit doar 10 modele în total, făcându-l unul dintre cele mai rare Ferrari din jur – ca să nu mai vorbim de unul dintre cele mai rapide. Potrivit Ferrari, modelul F40 Competizione numai pe circuit atinge 370 de km pe oră.

Este propulsat de un V8 de 2,9 litri care pompează 700 de cai putere.

gers. Când a fost produs pentru prima dată, în 1989, fibra de carbon nu era încă folosită în toate fațetele imaginabile ale unui supermașină, astfel încât cadrul lui F40 Competizione este realizat din oțel și compozit. În ciuda tehnologiei relativ vechi și grele, mașina cântărea doar puțin peste 1039 de kg cu rezervorul plin de benzină.

f50

Ferrari F50 GT

În 1996, Ferrari a luat F50 și i-a dat tratamentul pregătit pentru cursă, la fel ca F40 Competizione. Rezultatul a fost F50 GT. Modelul GT a atins o viteză uimitoare de 380 de km pe oră pe pistă cu ajutorul lui V12 de 4,6 litri. Era capabil să genereze 750 de cai putere la o viteză total nerezonabilă de 10.500 rpm.

Fibră de carbon a fost folosită pentru fabricarea șasiului F50 GT, iar cu rezervorul gol, mașina cântărea doar puțin peste 860 de kg, mai ușoară decât aproape orice mașină de producție la scară largă de astăzi. Pentru comparație, o Toyota Corolla din 2023 cântărește 1335 de kg.

Nu au fost fabricate multe F50 GT, doar trei au văzut vreodată lumina zilei. Rămâne una dintre cele mai rapide mașini construite vreodată de Ferrari la peste două decenii după ce a fost fabricată.