Primul caz din lume de infecție fungică la oameni stârnește îngrijorarea: scenariul din The Last of Us, realitate?
Odată cu serialul apocaliptic The Last of Us, care a ridicat îngrijorări cu privire la posibilele infecții fungice zombi, a fost raportat primul caz de ciupercă a plantei ucigașe care infectează un om.
Într-un caz, primul de acest fel, un micolog de plante din India a contractat o boală fungică care a provocat simptome asemănătoare gripei.
Bătrânul de 61 de ani, care a fost diagnosticat cu această afecțiune în orașul indian Kolkata, se spune că este infectat cu Chondrostereum purpureum, ciuperca ce provoacă boala frunzelor de argint la plante, cel mai frecvent la speciile de trandafiri.
Infecția fungică care este răspândită de sporii din aer își trage numele de la faptul că treptat își transformă frunzele argintii și este adesea fatală. Cu toate acestea, aceasta este prima dată când s-a descoperit că boala infectează oamenii, stârnind îngrijorări.
În mod obișnuit, persoanele cu cancer, HIV, boli respiratorii și transplant de organe sunt cele mai expuse riscului de infecții fungice. Bărbatul în cauză este micolog, lucrează cu ciuperci.
Cazul bărbatului cu infecția fungică
Potrivit unui raport publicat în Medical Mycology Case Reports, bărbatul a suferit timp de trei luni simptome precum o voce răgușită, tuse, oboseală și dificultăți la înghițire.
Scanările au arătat că infecția a provocat un abces paratraheal în gâtul bărbatului, afectându-i căile respiratorii. Medicii au drenat puroiul și bărbatului i s-a prescris zilnic un medicament antifungic timp de două luni.
Vestea bună este că doi ani mai târziu, se spune că bărbatul este „absolut bine” și infecția nu a revenit. Totuși, medicii care l-au tratat își fac griji că acest caz unic „ridică întrebări serioase” cu privire la capacitatea agenților patogeni ai plantelor de a provoca boli la oameni și animale.
„Dacă ciupercile pot scăpa de calea fagocitozei și pot evita sistemul imunitar al gazdei, atunci se pot stabili ca agenți patogeni umani”, au spus ei.
Sună ciudat de asemănător cu focarul de Cordyceps din The Last of Us. Micologul Paul Stamets a spus că Cordyceps „nu poate infecta oamenii” în viața reală.
Cu toate acestea, studii recente sugerează că încălzirea globală ar putea face ca ciupercile să sufere mutații mai repede, ca în serialul apocaliptic. Autorii studiului au avertizat că ciupercile patogene ar trebui luate mai în serios, pentru a evita o situație asemănătoare cu The Last of Us.