30 mart. 2023 | 13:24

Pensionarii români, condamnați la sărăcie: câți bani le intră în casă lunar, pentru unii e mai bine, alții fac „foamea”

ACTUALITATE
Pensionarii români, condamnați la sărăcie: câți bani le intră în casă lunar, pentru unii e mai bine, alții fac

In sistemul public de pensii din Romania situația este destul de îngrijorătoare, dacă ținem cont, pe de-o parte, de banii pe care-i primesc vârstnicii noștri, iar pe de altă parte de discrepanțele de la un județ la altul.

Deși avem o medie a pensiei plătite in sistemul public din România, de aproape 1.900 de lei, adevărul este că în unele județe seniorii, după zeci de ani de lucru, nici măcar de această sumă nu beneficiază.

Cum pot pensionarii să trăiască cu atât de puțini bani?

Potrivit unei analize recente a Institutului Național de Statistică (INS), pensia medie lunară (determinată luând în calcul sumele pentru pensiile tuturor categoriilor de pensionari – de asigurări sociale, invaliditate, urmaș etc.- plătite de casele de pensii1 ) a fost de 1855 lei, în creṣtere cu 11,3% faṭă de anul precedent.

Cu acești bani e dificil să-ți poți imagina cum reușesc oamenii în vârstă să se întrețină, mai ales că ei au nevoie de o îngrijire specială, de condiții bune de trai și de o alimentație adecvată, dar și de medicamente și acces la servicii medicale.

După cum spuneam mai sus, în unele județe din țară situația este chiar mai rea de atât, pensia medie fiind mult mai mică.

„Pensia medie de asigurări sociale de stat a variat cu discrepanţe semnificative în profil teritorial, ecartul dintre valoarea minimă şi cea maximă fiind de 948 lei (1409 lei în judeţul Botoṣani, 1419 lei în judeţul Giurgiu, 1426 lei în judeţul Vrancea, faţă de 2357 lei în judeṭul Hunedoara, 2250 lei în Municipiul Bucureşti ṣi 2085 lei în judeṭul Braṣov).

Pensia medie lunară de asigurări sociale de stat a fost de 1775 lei, iar raportul dintre pensia medie nominală netă de asigurări sociale de stat pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare (fără impozit ṣi contribuṭia de asigurări sociale de sănătate) şi câştigul salarial mediu net a fost de 51,6% (comparativ cu 53,0% în anul precedent).

Numărul mediu de pensionari a fost de 5004 mii persoane, în scădere cu 75 mii persoane faţă de anul precedent; numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat a fost de 4607 mii persoane, în scădere cu 47 mii persoane faţă de anul precedent”, arată INS.