Curs valutar BNR pentru 30 martie 2023. La cursul BNR al zilei de ieri, moneda europeană a avut o variație negativă, fiind cotat la 4,9479 lei, față de ziua precedentă, iar dolarul american a înregistrat o scădere, fiind cotat la 4,5594 lei, adică cu 0,0146 unități mai puțin decât cursul anterior. Inclusiv lira sterlină a avut o variație pozitivă, fiind cotată la 5,6287 lei, cu 0,0084 unități monetare mai puțin decât precedenta cotație. Piețele europene au închis ziua de ieri în stagnare, sentimentul rămânând precaut, iar Deutsche Bank a scăzut cu 1,6% din cauza sentimentului de instabilitate bancar. Rămâne să vedem ce se va întâmpla la finalul zilei de astăzi.
Piețele bursiere europene au închis mixt ieri, investitorii părând să se mențină în expectativă după un episod serios de volatilitate a pieței. Indicele pan-european Stoxx 600 a închis plat, multe sectoare reducând creșterile puternice din prima parte a dimineții. Băncile au înregistrat o creștere de 0,7%, restabilind câștigurile din prima parte a ședinței, cu Credit Suisse a urcat cu 0,7%, iar UBS cu 1,7%. Deutsche Bank a recuperat o parte din pierderile anterioare, dar a închis în continuare cu 1,6% mai jos, în urma volatilității recente.
„Deși nu am căutat această tranzacție, am fost pregătiți și o vedem ca pe o oportunitate de a accelera povestea de creștere a firmei noastre. Nu am cumpărat Credit Suisse doar pentru a o închide.”; a anunțat într-o notă revizuită luni, directorul general al UBS, Ralph Hamers, despre recenta achiziție a băncii Credit Suisse.
Factorii de decizie politică și oficialii băncii centrale au continuat să sublinieze că sistemul bancar nu se îndreaptă spre un colaps, deși există în continuare neliniște.
Astăzi avem un nou curs valutar BNR, și vom vedea după ora 13:00 ce se întâmplă cu Euro și rubla rusească, în contextul actualei situații economico-geo-politice.
Noul CURS BNR este cel publicat la cursul zilei de astăzi, după ora 13:00.
1 euro = 4,9485 Lei (+0,0006 Lei)
Un euro are cursul prezentat la valoarea de 4,9485 Lei, alături de o variație pozitivă de +0,0006 Lei.
1 dolar = 4,5545 Lei (-0,0049 Lei)
Un dolar are cursul prezentat la valoarea de 4,5545 Lei, alături de o variație negativă de -0,0049 Lei.
1 liră = 5,6239 Lei (-0,0048 Lei)
O liră sterlină are cursul prezentat la valoarea de 5,6239 Lei, alături de variația negativă de -0,0048 Lei.
Andreas Bjelland Eriksen, secretarul de stat norvegian pentru energie, a declarat că platforma continentală norvegiană a devenit „extrem de importantă” pentru sistemul energetic european. În ciuda faptului că a fost criticată la nivel mondial pentru că finanțează un război împotriva ei însăși, Europa continuă să se bazeze pe aprovizionarea cu energie rusească.
O analiză realizată de Centrul de cercetare privind energia și aerul curat a concluzionat că veniturile Rusiei din exporturile de combustibili fosili în primele 100 de zile de război au fost de 93 de miliarde de euro. Un procent de 61%, aproximativ 57 de miliarde de euro, din această sumă au fost importate de UE.
Blocul comunitar importă aproximativ 84% din consumul său de gaze naturale și 97% din produsele petroliere. Rusia este principala sursă a acestor importuri, reprezentând 45 % din gazele naturale, 25 % din petrolul importat și 45 % din importurile de cărbune. Costul acestor importuri este estimat la 400 de miliarde de euro pe an și la aproximativ 114 milioane de euro pe zi.
În timp ce sectorul transporturilor este cel mai mare consumator de petrol din UE, sectorul energetic este cel mai mare consumator de gaze. Cu toate acestea, nu există o omogenitate în ceea ce privește dependența de petrolul rusesc în cadrul UE.
Printre cei mai mari importatori de petrol rusesc se numără Țările de Jos, Italia, Franța și Finlanda. În ceea ce privește dependența, Slovacia este cel mai dependent stat membru, urmată de Lituania, Polonia și Finlanda.
Citește și: Rusia și costul invaziei asupra Ucrainei: rubla a devenit o hârtie fără valoare
1 rublă = 0,0590 Lei (-0,0003 Lei)
O rublă are cursul prezentat la valoarea de 0,0590 Lei, alături de variația negativă de -0,0003 Lei.
Conform datelor oficiale publicate de BNR, Indicele ROBOR a rămas scăzut față de ziua anterioară, după cum urmează:
- Indicele ROBOR la o lună: 6.21
- Indicele ROBOR la trei luni: 6.84
- Indicele ROBOR la șase luni: 7.18
- Indicele ROBOR la douăsprezece luni: 7.54