18 mart. 2023 | 11:58

Vouchere de la stat, episodul 1000 – cine mai primește bani gratis de data aceasta și pe ce îi poate cheltui concret

ACTUALITATE
Vouchere de la stat, episodul 1000 - cine mai primește bani gratis de data aceasta și pe ce îi poate cheltui concret

Anul 2023 poate fi denumit, fără urmă de îndoială, anul voucherelor de la stat. Aproape că nu e lună în care autoritățile noastre să nu ne anunțe că lansează noi tipuri de tichete pentru anumite categorii sociale.

De data aceasta, marele anunț vine de la Ministerul Familiei. De la vârful instituției femeilor din România li se promite un ajutor substanțial, într-unul dintre cele mai importante momente din viața lor, acela în care aduc pe lume un copil și devin mame.

Conform celor declarate de curând de ministrul Gabriela Firea, sunt pregătite mai multe măsuri menite să susțină proaspetele mămici și, totodată, să încurajeze natalitatea în țara noastră.

Alte vouchere de la stat, când nimeni nu se mai aștepta la noi ajutoare

„Creșterea natalității este o prioritate pentru mine și toți colegii coaliției de guvernare, deoarece România se confruntă cu o masivă scădere demografică. Programul pentru sprijinirea cuplurilor infertile funcționează deja la Ministerul Familiei, însă, toate familiile au nevoie de susținere și după ce vin pe lume copiii. La Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, în colaborare cu Ministerul de Finanțe, lucrăm la programe dedicate creșterii natalității și susținerii familiilor”, a declarat ministrul Familiei.

Referitor la vouchere, se pare că ar fi vorba despre tichete în valoare de 1.500 de lei, bani ce sunt destinați acoperirii costurilor pentru plata after-school, creșă și grădiniță. Pentru familiile cu venituri de maximum 2 salarii medii nete pe economie, aproximativ 8.000 de lei, se propune, de la Ministerul Familiei, acordarea unor tichete valorice/vouchere, în valoare de 1.500 de lei/lunar, pentru achitarea serviciilor oferite de after-school, creșe sau grădinițe particulare.

Mai important de atât este că familiile vor putea avea acces la o locuință proprie, achiziționată prin credit la dobânzi mai avantajoase. „Pentru susținerea familiilor tinere, cu mai mult de doi copii, propunem implementarea unui proiect prin care să poată fi reduce dobânzile la creditele imobiliare, cu procente cuprinde între 0.3% și 1.3%. Proiecte similare se aplică în state precum Marea Britanie, Polonia, Italia, Irlanda, Slovenia, Olanda, Canada, Norvegia, Suedia, Belgia, Luxemburg, Finlanda, Chile, Mexic, Cehia”, conform propunerii.